Reakcje charakterystyczne cukrowców.pdf
(
107 KB
)
Pobierz
Reakcje charakterystyczne cukrów
Maria Jamrozik
Grupa zwi
Ģ
zków organicznych nazywanych w
ħ
glowodanami, cukrami lub sacharydami obejmuje
polihydroksylowe aldehydy i ketony oraz ich pochodne. Nazwa "w
ħ
glowodany" pochodzi st
Ģ
d,
Ň
e wi
ħ
kszo
Ļę
tych zwi
Ģ
zków zawiera w
ħ
giel, wodór i tlen w proporcjach wyra
Ň
onych wzorem C
n
(H
2
O)
n
.
Cukry proste (monosacharydy) klasyfikujemy wg grup funkcyjnych i wg ilo
Ļ
ci atomów w
ħ
gla w
cz
Ģ
steczce. Rodzina aldoz obejmuje monosacharydy zawieraj
Ģ
ce grup
ħ
aldehydow
Ģ
, a cukry z grupami
ketonowymi s
Ģ
nazywane ketozami. W zale
Ň
no
Ļ
ci od liczby atomów w
ħ
gla w cz
Ģ
steczce aldozy i ketozy dzielimy
na triozy, pentozy, heksozy itd.
Zgodnie z tym aldehyd glicerynowy jest aldotrioz
Ģ
, a dihydroksyaceton ketotrioz
Ģ
.
CHO
CH
2
OH
CHO
HO
C
H
C
O
H
C
OH
CH
2
OH
CH
2
OH
CH
2
OH
Aldehyd
D-glicerynowy
Aldehyd
L-glicerynowy
Dihydroksyaceton
Aldehyd
(
R
)-( + )-glicerynowy
Od pocz
Ģ
tku XX w. przyj
ħ
te jest oznaczanie konfiguracji monosacharydów symbolami D i L,
umieszczonymi przed ich nazwami. Symbole te okre
Ļ
laj
Ģ
konfiguracj
ħ
przy przedostatnim (licz
Ģ
c od grupy
aldehydowej) atomie w
ħ
gla. Je
Ļ
li rozmieszczenie podstawników przy przedostatnim atomie w
ħ
gla jest takie
samo, jak w aldehydzie D-glicerynowym, to dany cukier nale
Ň
y do szeregu D, podczas gdy z aldehydu L-
glicerynowego wywodz
Ģ
si
ħ
cukry szeregu L.
W chemii cukrów powszechnie stosowane s
Ģ
nazwy z charakterystyczn
Ģ
ko
ı
cówk
Ģ
-oza np. glukoza,
fruktoza, mannoza, galaktoza, arabinoza, ryboza. Odpowiednie formy ła
ı
cuchowe tych w
ħ
glowodanów s
Ģ
przedstawione poni
Ň
szymi wzorami. Wzory te uwzgl
ħ
dniaj
Ģ
konfiguracje przy asymetrycznych atomach w
ħ
gla i
s
Ģ
zapisywane wg projekcji Fischera.
CHO
OH
CH
2
OH
CHO
H
CHO
OH
C-1
C-2
H
O
H
HO
H
R
C-3
HO
H
HO
HO
H
HO
H
S
C-4
H
OH
H
OH
H
OH
HO
H
R
C-5
H
OH
H
OH
H
OH
H
OH
R
CH
2
OH
CH
2
OH
CH
2
OH
CH
2
OH
C-6
D-glukoza
D-fruktoza
D-mannoza
D-galaktoza
(2
R,
3
S,
4
R,
5
R
)-glukoza
CHO
H
CHO
OH
HO
H
H
OH
H
OH
H
OH
H
OH
CH
2
OH
CH
2
OH
D-arabinoza
D-ryboza
Monosacharydy zawieraj
Ģ
ce cztery lub wi
ħ
cej atomów w
ħ
gla w cz
Ģ
steczce wyst
ħ
puj
Ģ
w postaci
pier
Ļ
cieniowych odmian tautomerycznych, tworz
Ģ
cych si
ħ
w wyniku powstawania wewn
Ģ
trzcz
Ģ
steczkowych
wi
Ģ
za
ı
półacetalowych. W formie półacetalowej cukry tworz
Ģ
pi
ħ
cio- lub sze
Ļ
cioczłonowe pier
Ļ
cienie
45
heterocykliczne z atomem tlenu. Mo
Ň
na je zatem uwa
Ň
a
ę
za pochodne furanu lub piranu. W postaci cyklicznej
cukier wyst
ħ
puje w dwóch odmianach a i b, które ró
Ň
ni
Ģ
si
ħ
konfiguracj
Ģ
przy półacetalowym (lub inaczej
anomerycznym) atomie w
ħ
gla.
1
6
CHO
OH
CHO
HOH
2
C
H
CH
2
OH
H
2
3
4
5
H
H
OH
OH
C
O
CH
2
OH
H
5
O
H
H
OH
O
HO
H
HO
H
H
H
HO
4
OH
HO
H
OH
H
H
OH
1
OH
H
HO
3
2
HO
H
OH
H
OH
H
OH
HO
H
H
H
CH
2
OH
H
OH
CH
2
OH
H
OH
6
projekcja Hawortha
D-glukopiranozy
projekcja Fischera
D-glukozy
konformacja krzesełkowa
D-glukopiranozy
półacetalowy
atom w
ħ
gla
półacetalowy
atom w
ħ
gla
H
H
H
CH
2
OH
CH
2
OH
O
CH
2
OH
OH
O
H
H
HO
HO
O
H
H
HO
H
H
OH
HO
H
HO
C
HO
OH
OH
OH
OH
H
H
H
H
H
a-D-glukopiranoza b-D-glukopiranoza
CH
2
OH
O
HOH
2
1
O
C
C
2
6
6
O
3
HOCH
2
HOH
2
C
HO
H
HO
H
OH
OH
O
2
4
H
C
1
5
2
H
OH
H
OH
H
OH
5
CH
2
OH
H
OH
H
CH
2
OH
5
4
1
H
OH
H
OH
3
4
3
HO
H
OH
H
CH
2
OH
CH
2
OH
6
D-fruktoza D-fruktofuranoza
półacetalowy
atom w
ħ
gla
półacetalowy
atom w
ħ
gla
6
O
HOH
2
C
HOCH
2
O
HOCH
2
OH
CH
2
OH
OH
O
2
H
C
1
5
CH
2
OH
H
OH
H
OH
H
OH
CH
2
OH
H
OH
H
4
3
HO
H
OH
H
OH
H
a-D-fruktofuranoza b -D-fruktofuranoza
Monosacharydy łatwo ulegaj
Ģ
reakcji z alkoholami z tym,
Ň
e szczególn
Ģ
reaktywno
Ļ
ci
Ģ
odznaczaj
Ģ
si
ħ
grupy OH przy półacetalowym atomie w
ħ
gla. Tworz
Ģ
si
ħ
wtedy acetale, które, w przypadku cukrów nosz
Ģ
nazw
ħ
glikozydów. Poniewa
Ň
monosacharydy mog
Ģ
reagowa
ę
z dowolnym zwi
Ģ
zkiem zawieraj
Ģ
cym grupy OH, mog
Ģ
wi
ħ
c tworzy
ę
wi
Ģ
zania glikozydowe z innymi cukrami.
46
acetalowy
atom w
ħ
gla
półacetalowy
atom w
ħ
gla
H
H
CH
2
OH
CH
3
OH,H
+
CH
2
OH
O
O
H
HO
H
HO
OH
H
OCH
3
H
HO
HO
H
2
O, H
+
OH
OH
H
H
H
H
wi
Ģ
zanie
glikozydowe
b-D-glukopiranoza
a- i b-D-glukozyd metylowy
Disacharydami nazywamy wszystkie zwi
Ģ
zki, w których dwie reszty cukrowe poł
Ģ
czone s
Ģ
wi
Ģ
zaniem
glikozydowym, tzn. wi
Ģ
zaniem C-O-C, w którym uczestniczy półacetalowy atom w
ħ
gla jednej cz
Ģ
steczki cukru
jak równie
Ň
dowolny atom w
ħ
gla drugiej cz
Ģ
steczki. Budow
ħ
i sposób utworzenia wi
Ģ
zania glikozydowego w
maltozie i sacharozie ilustruj
Ģ
poni
Ň
sze przykłady.
H
H
CH
2
OH
CH
2
OH
O
O
HO
H
HO
H
H
H
H
H
HO
H
HO
6'
OH
OH
CH
2
OH
H
O
H
H
4'
O
5'
O
H
1'
OH
HOCH
2
HO
2'
O
3'
OH
H
H
H
OH
maltoza (anomer a )
4-O-(a-D-glukopiranozylo)-D-glukopiranoza
H
CH
2
OH
OH
H
sacharoza
wi
Ģ
zanie a-glikozydowe wzgl
ħ
dem glukozy
wi
Ģ
zanie b-glikozydowe wzgl
ħ
dem fruktozy
wi
Ģ
zanie glikozydowe (1,4')
Je
Ļ
li po utworzeniu wi
Ģ
zania glikozydowego mi
ħ
dzy dwoma cz
Ģ
steczkami monosacharydu pozostaje w
jednej z nich wolna półacetalowa grupa OH, to istnieje mo
Ň
liwo
Ļę
powstania trisacharydu i proces ten mo
Ň
e by
ę
powtarzany tysi
Ģ
ce razy. W ten sposób tworz
Ģ
si
ħ
polisacharydy, które s
Ģ
produktami naturalnymi, szeroko
rozpowszechnionymi w przyrodzie. Najpospolitsze polisacharydy (skrobia, glikogen, celuloza) s
Ģ
homopolisacharydami zbudowanymi z reszt glukozowych. W skrobii mi
ħ
dzy cz
Ģ
steczkami glukozy s
Ģ
wi
Ģ
zania
a-glikozydowe 1,4 (amyloza) lub 1,4 i 1,6 - amylopektyna. Celuloza jest to polisacharyd zbudowany z reszt
glukozowych, poł
Ģ
czonych w długie nierozgał
ħ
zione ła
ı
cuchy wi
Ģ
zaniami 1,4-glikozydowymi o konfiguracji b.
Masy cz
Ģ
steczkowe polisacharydów mog
Ģ
mie
ę
warto
Ļę
od kilku tysi
ħ
cy do kilkunastu milionów
jednostek.
Wykonanie
ę
wiczenia
1. Na podstawie wykonanych prób zidentyfikowa
ę
otrzymany cukier.
a)
Próba z 1-naftolem (próba Molischa)
Wykonanie.
Do 1 cm
3
roztworu doda
ę
2-3 krople alkoholowego roztworu 1-naftolu, wymiesza
ę
i ostro
Ň
nie
po
Ļ
ciankach probówki wla
ę
2 cm
3
st
ħŇ
onego H
2
SO
4
, tak aby kwas siarkowy(VI) tworzył osobn
Ģ
warstw
ħ
. W
obecno
Ļ
ci cukrów na granicy faz tworzy si
ħ
fioletowy pier
Ļ
cie
ı
.
OH
H
2
SO
4
cukier +
fioletowy produkt reakcji
1-naftol
47
Dodatni
Ģ
reakcj
ħ
z 1-naftolem wykazuj
Ģ
równie
Ň
aldehydy, ketony i pewne kwasy organiczne (kwas
cytrynowy, szczawiooctowy).
b)
Próba z tymolem
Wykonanie.
Do 1 cm
3
roztworu cukru doda
ę
4 krople etanolowego roztworu tymolu, wymiesza
ę
i ostro
Ň
nie
po
Ļ
ciankach probówki doda
ę
2 cm
3
st
ħŇ
onego HCl. Podgrza
ę
we wrz
Ģ
cej ła
Ņ
ni wodnej przez około 5 minut. W
obecno
Ļ
ci cukru pojawia si
ħ
czerwona barwa.
CH
3
HCl
cukier +
czerwony produkt reakcji
OH
CH(CH
3
)
2
tymol
c)
Próba z antronem
Produkt kondensacji z antronem ma barw
ħ
niebiesk
Ģ
, cz
ħ
sto jednak nadmiar oddczynnika antronowego
o barwie
Ň
ółtej w poł
Ģ
czeniu z niebieskim kolorem daje zabarwienie zielono-niebieskie.
Wykonanie.
Do probówki z 1 cm
3
roztworu cukru, umieszczonej w zlewce z zimn
Ģ
wod
Ģ
doda
ę
po
Ļ
ciance
probówki 2 cm
3
0,2 % roztworu antronu w st
ħŇ
onym kwasie siarkowym(VI) i ostro
Ň
nie wymiesza
ę
pr
ħ
cikiem.
Podgrza
ę
we wrz
Ģ
cej ła
Ņ
ni wodnej przez 1 min. W obecno
Ļ
ci cukru pojawia si
ħ
zielono-niebieskie zabarwienie
lub niebieskie (w zale
Ň
no
Ļ
ci od st
ħŇ
enia cukru w roztworze).
O
H
2
SO
4
cukier +
niebieski produkt reakcji
H H
antron
2. Reakcja na odró
Ň
nienie aldoz od ketoz.
a)
Próba na ketony z rezorcyn
Ģ
(próba Seliwanowa)
Po działaniem rozcie
ı
czonego ( 1:1 ) kwasu chlorowodorowego, ketozy podlegaj
Ģ
przekształceniu w
furfuralowe pochodne znacznie łatwiej ni
Ň
aldozy. Hydroksymetylofurfural pochodz
Ģ
cy z ketozy, reaguje z
rezorcyn
Ģ
(
m.
-dihydroksybenzenem), daj
Ģ
c barwny produkt. Reakcja słu
Ň
y odró
Ň
nieniu ketoz od aldoz.
Wykonanie.
Do 1 cm
3
roztworu cukru doda
ę
2 cm
3
roztworu HCl (rozcie
ı
czonego 1:1) i 2 -3 krople
alkoholowego roztworu rezorcyny. Po zmieszaniu umie
Ļ
ci
ę
probówk
ħ
we wrz
Ģ
cej ła
Ņ
ni wodnej. W obecno
Ļ
ci
ketozy po około 30 s. powstaje czerwone zabarwienie. Dłu
Ň
sze ogrzewanie prowadzi do pojawienia si
ħ
czerwonej barwy równie
Ň
w przypadku aldozy.
OH
HCl
ketoza +
czerwony produkt reakcji
2 x rozc.
OH
rezorcyna
3. Reakcje na odró
Ň
nienie pentoz od heksoz.
a)
Próba z floroglucyn
Ģ
(próba Tollensa)
Furfural, powstały w silnie kwa
Ļ
nym
Ļ
rodowisku z pentoz, niejednokrotnie tworzy z pochodnymi fenolu
produkty reakcji o barwie ró
Ň
nej ni
Ň
barwa powstała w reakcji z hydroksymetylofurfuralem. Wła
Ļ
ciwo
Ļę
ta
została wykorzystana w reakcjach odró
Ň
niania pentoz od heksoz.
48
Wykonanie.
Do 1 cm
3
roztworu cukru doda
ę
1 cm
3
st
ħŇ
onego HCl i 1 cm
3
roztworu floroglucyny w
st
ħŇ
onym HCl. Ogrza
ę
we wrz
Ģ
cej ła
Ņ
ni wodnej około 30 sek. W obecno
Ļ
ci pentoz powstaje ró
Ň
owy produkt
reakcji.
OH
HCl
ró
Ň
owy produkt reakcji
pentoza
+
HO OH
floroglucyna
b)
Próba z orcyn
Ģ
(próba Biala)
Wykonanie.
Do 1 cm
3
roztworu cukru doda
ę
1 cm
3
st
ħŇ
onego HCl i 1 cm
3
roztworu orcyny w st
ħŇ
onym HCl.
Ogrzewa
ę
do wrzenia przez około 30 sek., nast
ħ
pnie ozi
ħ
bi
ę
. W obecno
Ļ
ci pentoz powstaje zielony produkt
reakcji.
OH
HCl
pentoza
+
zielony produkt reakcji
HO
CH
3
orcyna
4. Reakcje cukrów redukuj
Ģ
cych.
W
Ļ
rodowisku alkalicznym formy pier
Ļ
cieniowe cukrów przechodz
Ģ
w formy ła
ı
cuchowe, co wi
ĢŇ
e si
ħ
z uwolnieniem grupy aldehydowej lub ketonowej. Wolne grupy aldehydowe charakteryzuj
Ģ
si
ħ
wła
Ļ
ciwo
Ļ
ciami
redukuj
Ģ
cymi.
O
O
Me
n+
Me
(n-1)+
+
+
H
OH
W reakcjach jako
Ļ
ciowego i ilo
Ļ
ciowego oznaczania cukrów redukuj
Ģ
cych najcz
ħĻ
ciej wykorzystuje si
ħ
redukcj
ħ
jonów metali ci
ħŇ
kich.
Cu
2+
®
Cu
1+
, Ag
1+
®
Ag
0
, Hg
2+
®
Hg
2
2+
Poniewa
Ň
w
Ļ
rodowisku zasadowym wodorotlenki tych metali wydzielaj
Ģ
si
ħ
w postaci koloidalnych
osadów, co nie pozwala na wykazanie redukcyjno
Ļ
ci cukrów, zwykle dodajesi
ħ
takie zwi
Ģ
zki (np. winian sodow-
potasowy lub amoniak), które z wodorotlenkami metali ci
ħŇ
kich tworz
Ģ
rozpuszczalne kompleksy. Na skutek
dysocjacji takiego kompleksu w roztworze uwalniaj
Ģ
si
ħ
jony metalu, które mog
Ģ
ulec redukcji przez cukier
redukuj
Ģ
cy.
a)
Próba z alkalicznym roztworem soli miedzi (reakcja Fehlinga)
CuSO
4
+ 2 NaOH
®
Cu(OH)
2
+ Na
2
SO
4
COOK
C
C
COONa
COOK
C
C
COONa
COOK
C
C
COONa
-2
H
2
O
H
2
O
+
H
H
OH
OH
H
H
O
O
H
H
OH
OH
+ CuO
Cu(OH)
2
+
Cu
winian sodowo-
potasowy
O
O
2 CuO +
R
C
H
+
R
C
OH
Cu
2
O
49
Plik z chomika:
alex111
Inne pliki z tego folderu:
Izomeria geometryczna opis.doc
(43 KB)
Związki organiczne a środowisko.doc
(65 KB)
Reakcje charakterystyczne cukrowców.pdf
(107 KB)
Kompedium z chemii organicznej.doc
(865 KB)
Hybrydyzacja.doc
(101 KB)
Inne foldery tego chomika:
Biogeochemia
Biologia
Chemia Fizyczna
Chromatografia cieczowa
Chromatografia fluidalna
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin