1 szklanka ��tego grochu 1 roztarty z�bek czosnku 4 �y�ki posiekanej zielonej pietruszki 1/2 �y�ki imbiru 1/2 �y�eczki soli 1 listek laurowy zmielony 1 �y�eczki cumin lub 1/3 �y�eczki kminku 1 jajo roztrzepane sklarowane mas�o ghee Groch przebra�; wyp�uka�, zala� wod� na noc. Odcedzi�. Wla� tyle wody, aby przykrywa�a groch, gotowa� do mi�kko�ci na ma�ym ogniu oko�o 2 godz. W razie potrzeby dolewa� wod�. Os�czy�, zemle� w maszynce. Do grochu puree doda� czosnek, zielon� pietruszk�, imbir, s�l, listek laurowy; cumin lub kminek i jajo. Wszystko dok�adnie wymiesza�. Formowa� ma�e kotleciki, sma�y� na mocno rozgrzanym sklarowanym ma�le. Zrumieni� z obu stron. Podawa� z sa�atk� z og�rka - RAITA i chlebkiem indyjskim lub ze �wie�ym bia�ym pieczywem.
fajorek