Kotleciki z żółtego grochu.txt

(0 KB) Pobierz
1 szklanka ��tego grochu
1 roztarty z�bek czosnku
4 �y�ki posiekanej zielonej pietruszki
1/2 �y�ki imbiru
1/2 �y�eczki soli
1 listek laurowy zmielony
1 �y�eczki cumin lub 1/3 �y�eczki kminku
1 jajo roztrzepane
sklarowane mas�o ghee

Groch przebra�; wyp�uka�, zala� wod� na noc. Odcedzi�. 

Wla� tyle wody, aby przykrywa�a groch, gotowa� do mi�kko�ci na ma�ym ogniu oko�o 2 godz. 

W razie potrzeby dolewa� wod�. Os�czy�, zemle� w maszynce.

 Do grochu puree doda� czosnek, zielon� pietruszk�, imbir, s�l, listek laurowy; cumin lub kminek i jajo.

 Wszystko dok�adnie wymiesza�. 

Formowa� ma�e kotleciki, sma�y� na mocno rozgrzanym sklarowanym ma�le.

 Zrumieni� z obu stron.

 Podawa� z sa�atk� z og�rka - RAITA i chlebkiem indyjskim lub ze �wie�ym bia�ym pieczywem.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin