Domowy ketchup.txt

(0 KB) Pobierz
Skladniki

    * 2 kg dojrzalych pomidor�w,
    * 1/2 kg jablek,
    * 3 sredniej wielkosci cebule,
    * 1 lyzeczka gorczycy,
    * 1 szklanka cukru,
    * 1/2 szklanki octu,
    * 1 lyzeczka cynamonu,
    * 1/2 lyzeczki papryki mielonej ostrej,
    * 1/2 lyzeczki papryki mielonej lagodnej, slodkiej,
    * 1/2 lyzeczki soli.
.
Etapy przygotowania

  Pomidory, jablka i cebule po umyciu pokroic na plastry, wrzucic do naczynia, na kt�rego dno wlewamy niewielka ilosc wody.
 Gotowac, gdy wszystko bedzie miekkie zmiksowac blenderem, 
przetrzec przez sito, dodac wszystkie przyprawy i gotowac do zgestnienia, mieszajac, by sie nie przypalilo.
Goracy ketchup wlozyc w male, przystosowane do jednorazowej konsumpcji sloiczki i pasteryzowac 15 minut.
Po pasteryzacji odwr�cic sloiki do g�ry dnem.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin