święta na skraju trzech kultur.pdf

(1628 KB) Pobierz
3n
Zarówno budynek Stra¿y Po¿arnej przy ul. Sienkiewicza w
Mielcu jak i budynek Jednostki Ratowniczo Gaœniczej nr 2 w
Mielcu przy ul. Wojska Polskiego 3 zosta³y ocieplone
styropianem Termo Organiki.
Lokatorzy Osiedla Europejskiego w Krakowie przy ul..
Bobrzyñskiego bêd¹ mieli cicho!
Na tej inwestycji zastosowano nie tylko Termo W (dach
odwrócony), ale równie¿> Termo-D - styropian dŸwiêkoch³onny
co zapewni mieszkañcom lokali komfort mieszkania.
Generalnym wykonawc¹ jest firma Warbud z Warszawy.
Zarówno budynek Stra¿y Po¿arnej przy ul.Sienkiewicza w Mielcu jak i budynek Jednostki Ratowniczo Gaœniczej nr 2 w Mielcu
przy ul. Wojska Polskiego 3 zosta³y ocieplone styropianem Termo Organiki.
W œrodku Europu a dok³adnie w po³udniowej czêœci Niziny
Podlaskiej rozci¹gaj¹ siê malownicze tereny Sokólszczyny
z ca³ym swym bogactwem kulturowym. Pocz¹tki
osadnictwa datowane s¹ na wiek XV. Przez stulecia miasto
wraz z przyleg³ymi terenami przechodzi³o liczne przemiany
kulturowe i etniczne. Dawniej tereny te zamieszkiwane by³y
przez ludzi ró¿nych narodów: Polaków, Bia³orusinów,
¯ydów, Tatarów, Rosjan, Litwinów i Niemców. Obecnie
region ten zamieszkuj¹ g³ównie wyznawcy katolicyzmu,
prawos³awia i islamu a o tym, ¿e ¿yj¹ w zgodzie przekonuj¹
ka¿de œwiêta, bowiem œwiêtowanie jak siê tu uwa¿a - to
rzecz, która w pojedynkê nie wychodzi, to te¿ tutejsi
œwiêtuj¹ razem. S¹ te¿ i tacy, którzy zaczynaj¹ jedne
œwiêta, a koñcz¹ po nastêpnych, ale o tym sza...
Kuchnia tu iœcie wyborna, a ludzie nadzwyczaj goœcinni...
Pieróg PIEREKACZEWNIK
(Przepis tatarski) Tatiana Radecka
KUTIA (przepis katolicki, ale wywodzi siê z prawos³awia)
Iraida Gasperczyk
Ugotowaæ 1,5 szklanki pêczaku w 2,5 l wody do miêkkoœci.
Odcedziæ i przep³ukaæ zimn¹ wod¹. 10 dkg orzechów
laskowych i 10 dkg orzechów w³oskich sparzyæ i rozdrobniæ.
Dodaæ obrane ze skórki sparzone œliwki suszone, 10 dkg
rodzynek. Dodaæ wszystkie sk³adniki do ugotowanego
pêczaku. Na koñcu dodaæ 20 dkg ciek³ego miodu. Wszystko
dok³adnie wymieszaæ.
Ciasto: 1 kg maki tortowej, 2 jaja, 5 dkg kostki roztopionego
mas³a, 0,5 l wody, sól
Nadzienie: dwie kostki mas³a, 1,5 kg wo³owiny, 2 cebule, sól,
pieprz.
Zagnieœæ ciasto, podzieliæ je na 3 czêœci. Roztopiæ dwie kostki
mas³a. Wo³owinê pokroiæ w kostkê, wymieszaæ z dwiema
pokrojonymi w kostkê cebulami, doprawiæ sol¹ i pieprzem.
Rozwa³kowaæ jeden placek do gruboœci 2 cm, posmarowaæ go
roztopionym mas³em i posypaæ kawa³kami miêsnego farszu.
Wszystko przykryæ nastêpnym plackiem i postêpowaæ jak
poprzednio. Ca³y piróg zwin¹æ w rulon i uformowaæ z niego
rogal. W³o¿yæ do prodi¿a i piec oko³o dwóch godzin.
CYMES (Kuchnia ¿ydowska) Alina Struczewska
Sk³adniki: 1 kg ziemniaków, 2 cebule s³odkie, 0,5 kg brukwi,
0,5 kg marchwi, 1,5 kg miêsa miêkkiego bez koœci (baranina
lub wo³owina zrazówka), sól, pieprz, kilka ziaren ja³owca i ziela
angielskiego.
Warzywa kroimy w kostkê, surowe przesypujemy sol¹ i
pieprzem. Miêso kroimy na niewielkie plastry, leciutko
obsma¿amy na rozgrzanej patelni razem z pokrojon¹ w kostkê
cebul¹. W tym czasie gotujemy na wolny ogniu bulion
warzywny (seler, pietruszka i inne warzywa np. kalarepa, por),
0,5 l. Wystarczy. Pokrojone warzywa uk³adamy w brytfannie
warstwami na przemian z miêsem i ziemniakami, podlewamy
wszystko wywarem i dusimy pod przykryciem oko³o godziny w
piecu chlebowym lub piekarniku o temp. 180 st.
Gdañska Firma EWFE Polonia Sp z o.o. zajmuj¹ca siê
ekologicznymi systemami w zakresie technologii grzewczej
jest wykonawc¹ tzw. Budynku pasywnego. Do prac
dociepleniowych zastosowano styropian Termo Lambda o
gruboœci 340 mm (!). W tej technologii powstaj¹ trzy kolejne
budynki jednorodzinne z lokalizacj¹ w Gdañsku na Osiedlu
Osowa. W budynkach wykonanych t¹ technik¹ nie jest
wymagane zainstalowanie tradycyjnego ogrzewania. To
bardzo ciekawa i energooszczêdna technologia dlatego w
KAPUSTA ZASMA¯ANA Z GRZYBAMI
( przepis z prawos³awia) Iraida Gasperczyk
Rozgrzaæ olej na patelni, podsma¿yæ 3 kg sma¿onej kapusty.
Dodaæ pokrojon¹ w kostkê 1 du¿¹ cebulê. 10 dkg suszonych
grzybów namoczyæ w wodzie, nastêpnie pokroiæ w paski i dodaæ
do kapusty. Kapustê przesma¿aæ partiami, a nastêpnie w³o¿yæ
do garnka z grubym dnem i dusiæ do miêkkoœci. Doprawiæ do
smaku dodaj¹c wywar z grzybów, cukier, pieprz.
237914773.017.png 237914773.018.png 237914773.019.png 237914773.020.png 237914773.001.png 237914773.002.png 237914773.003.png 237914773.004.png 237914773.005.png 237914773.006.png 237914773.007.png 237914773.008.png 237914773.009.png 237914773.010.png 237914773.011.png 237914773.012.png 237914773.013.png 237914773.014.png 237914773.015.png 237914773.016.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin