Wielkanoc.pdf
(
132 KB
)
Pobierz
Wielkanoc
Wielkanoc
Czekamy na to
ś
niadanie
przez cały Wielki Post - zatem nie zdziw si
ę
,
Ŝ
e
wszystko
to
znajduje si
ę
na stole i ka
Ŝ
dej potrawy kosztujemy przynajmniej troszeczk
ę
. Na bli
ź
niaczej
stronie przygotowali
ś
my
harmonogram
: co - kiedy najlepiej zrobi
ć
(nie jest to a
Ŝ
tak
pracochłonne). S
ą
to
ś
wi
ę
ta: jajek, chrzanu, buraków, w
ę
dlin, twarogu i mazurków - st
ą
d
zatem dobór potraw:
·
Baranek, palma, kurczaki, zaj
ą
ce, jajeczka, bukszpan, rze
Ŝ
ucha (tak
Ŝ
e w w
skorupkach z jajek) - to jest NIEJADALNE ale te
Ŝ
trzeba przygotowa
ć
·
Ś
wi
ę
cone: jajo obrane, pisanka, sól, kabanos, chrzan w lasce,
ś
wi
ę
cennik
·
Pisanki
·
Jaja w zalewie kminkowej (czarne)
·
Jaja-niespodzianki nadziewane
·
Jaja w koszulkach
·
Jaja faszerowane sma
Ŝ
one a la ostryga
Alternatywnie
·
Jaja panierowane
·
Jaja zapiekane w kokilkach
·
Szynka gotowana (samodzielnie peklowana, potem w
ę
dzona)
·
Biała kiełbasa (nie wylewaj WODY!!!)
·
Frankfuterki (nie wylewaj WODY!!!)
·
Baleron, kabanosy, pol
ę
dwica w
ę
dzona, szynka surowa, półg
ę
sek
·
Chrzan tarty z jajkami na twardo (NIGDY kupny na
Ŝ
adnym tam 'kwasku')
·
Chrzan zasma
Ŝ
any po litewsku
·
Sos wiosenny
Do wyboru tak
Ŝ
e
·
Ostry sos do zimnego mi
ę
sa
·
Sos Cumberland
·
Ć
wikła po staropolsku
·
Buraczki zasma
Ŝ
ane
·
Słupki ogórkowe nadziewane twarogiem
Do tego dochodz
ą
ciasta
- wszystkie mazurki na opłatku (waflu) lub w ogóle bez spodu
PRZERA
Ź
LIWIE słodkie (co
ś
, jak kuchnia turecka, z której si
ę
wywodz
ą
):
·
Mazurek pomara
ń
czowy
·
Baba wielkanocna
·
Pascha
·
Mazurek orzechowy
·
Mazurek orzechowo-migdałowy
Do wyboru - nie pieczony
o
Mazurek orzechowo-czekoladowy
o
Mazurek czekoladowy surowy
o
Mazurek czekoladowy pieczony
·
Mazurek cyga
ń
ski
·
Mazurek makaronikowy
·
Sernik
W porze popołudniowej, po poszukiwaniach prezentów od Zaj
ą
czka w ogrodzie,
przychodzi pora na
obiad
(cho
ć
niektórzy NIE ROZPALAJ
Ą
ognia we Wielkanoc,
my gotujemy):
·
Barszcz wielkanocny
Zamiennie tak
Ŝ
e
o
ś
urek
·
Zaj
ą
c w
ś
mietanie
A w innych latach
o
Indyk nadziewany
o
Pieczone prosi
ę
o
Prosi
ę
zast
ę
pcze
Wielkanocne przepisy kulinarne
Wielkanocne kraszanki (pisanki)
Podobno, Rzymianie mawiali,
Ŝ
e je
Ŝ
eli przestan
ą
barwi
ć
jaja na czerwono, to
ś
wiat zginie
(pod nawał
ą
barbarzy
ń
stwa). Dzisiaj, w dobie gotowego majonezu i gotowego chrzanu i
gotowe... - no wła
ś
nie, kto dzi
ś
jeszcze krasi jaja w
łupinach z cebuli
na pomara
ń
czowo-
złoty kolor (a to jest doskonała okazja,
Ŝ
eby przegl
ą
dn
ąć
cał
ą
cebul
ę
w piwnicy, zbyt
wyro
ś
ni
ę
t
ą
ś
ci
ąć
do przepisów wielkanocnych, i przy okazji obra
ć
z łusek. Mo
Ŝ
na te
Ŝ
barwi
ć
w
obierkach z buraków
na purpurowo (sporo tego powstanie przy okazji przepisów) lub
szpinaku
na bladozielono, li
ś
ciach
czerwonej kapusty
,
łupinach orzechów
na matowo
Ŝ
ółty
czy
soku grapefruita
na lilioworó
Ŝ
owo albo
kawie
na br
ą
zowo. Metoda jest zawsze taka
sama - surowe, umyte (mo
Ŝ
na w płynie do naczy
ń
- odtłuszcza) jaja, o w miar
ę
jednakowym
kolorze skorupek, wkładamy do garnka z "naturalnym barwnikiem", dodajemy
soli
(
Ŝ
eby nie
pop
ę
kały) i
octu
(
Ŝ
eby barwnik "nadgryzł" skorupk
ę
). Ja - dziurkuj
ę
ko
ń
ce jajek
nakłuwaczem. Potem gotujemy ok.
8..10
minut (nie 20 - bo b
ę
dzie ciemna obwódka wokół
Ŝ
ółtka) i OSTRO
ś
NIE (
Ŝ
eby nie zadrapa
ć
wybarwienia) wyjmujemy ły
Ŝ
k
ą
na papierowy
r
ę
cznik.
Uzdolnieni artystycznie mog
ą
zastosowa
ć
który
ś
ze sposobów kraszenia skorupki -
malowanie stearyn
ą
ze
ś
wieczki PRZED lub skrobanie
Ŝ
yletk
ą
/ igł
ą
PO malowaniu.
Farbkami kupnymi barwi si
ę
jaja JU
ś
UGOTOWANE (to jest napisane na torebce), najlepiej
w szklanych słojach po miodzie (maj
ą
szerokie gardło). Do wyci
ą
gania ja mam kilka starych,
cynowych ły
Ŝ
ek (bo zabarwiaj
ą
si
ę
od zanurzania). Jaja o ró
Ŝ
nych kolorach nie powinny si
ę
styka
ć
po wyci
ą
gni
ę
ciu (bo przebarwi
ą
si
ę
). Wygodnie wykłada
ć
na papierowe r
ę
czniki i
układa
ć
na taekturowych wytłoczkach z jajek.
Po wyschni
ę
ciu nacieram skórk
ą
odci
ę
t
ą
z boczku w
ę
dzonego (
Ŝ
adnym tam masłem ani
oliw
ą
). Nie jestem zwolennikiem "opakowywania" ich w samokurczliwe ubranka z plastyku
we wrz
ą
tku, cho
ć
mog
ę
to zrozumie
ć
. Wkładania do koszyka ze
ś
wi
ę
conym jajek z czekolady
(w kolorowym staniolu) - nie rozumiem.
na gór
ę
strony
Jaja w zalewie kminkowej (czarne)
Ugotowa
ć
10 jaj
na twardo (nawet
20 minut
), połow
ę
obra
ć
, drugiej połowie tylko potłuc
skorupki (poturla
ć
lub poobija
ć
ły
Ŝ
eczk
ą
), wło
Ŝ
y
ć
do słoja z
1 czosnkiem
i ziołami
(
rozmaryn
,
4
szczypty
tymianku
),
sosem
sojowym
.
Zagotowa
ć
0.3 l wina czerwonego
z
sol
ą
,
2 ły
Ŝ
kami stołowymi octu
,
pieprzem
,
ły
Ŝ
k
ą
stołow
ą
cukru
,
ły
Ŝ
eczk
ą
koriandru
,
ły
Ŝ
eczk
ą
kurkumy
,
ły
Ŝ
k
ą
kminku
,
ły
Ŝ
k
ą
czarnej
herbaty li
ś
ciastej
, ew.
gałk
ą
muszkatołow
ą
, mielonym
go
ź
dzikiem
czy
cynamonem
; zala
ć
gor
ą
cym jaja (uwa
Ŝ
a
ć
, aby słój nie p
ę
kł). Wynie
ść
zrazu do zimnej piwnicy lub na schody
(je
Ŝ
eli na dworze jest za ciepło - wstawi
ć
potem do lodówki) na
2..3 dni
. Mo
Ŝ
na trzyma
ć
do
tygodnia
.
na gór
ę
strony
Jaja-niespodzianki nadziewane
Ugotowa
ć
jaja
na twardo, obra
ć
, wło
Ŝ
y
ć
do kieliszków do jaj,
ś
ci
ąć
czubki i ły
Ŝ
eczk
ą
ostro
Ŝ
nie wyci
ą
gn
ąć
Ŝ
ółtka. Przygotowa
ć
farsze:
majonezowy
2
Ŝ
ółtka utrze
ć
z
3 ły
Ŝ
kami majonezu
, doda
ć
szczypiorek
drobno posiekany,
przyprawi
ć
sol
ą
,
pieprzem
,
papryk
ą
ew.
musztard
ą
lub
koncentratem
pomidorowym
;
paprykowy
drobno posieka
ć
ogórek
,
pół papryki
,
pomidor
, biały koniec
pora
. Zala
ć
sosem z
cytryny
,
soli
,
cukru
,
pieprzu
;
puszk
ę
ryby
(np. tu
ń
czyka, cho
ć
mo
Ŝ
e te
Ŝ
by
ć
w sosie pomidorowym) rozgnie
ść
widelcem, przyprawi
ć
sokiem z
cytryny
i
pieprzem
;
kaparowy
3
Ŝ
ółtka utrze
ć
2 ły
Ŝ
kami twaro
Ŝ
ku
i
2 ły
Ŝ
kami majonezu
. Dosmakowa
ć
sol
ą
,
pieprzem
,
ostr
ą
papryk
ą
. Doda
ć
posiekan
ą
ły
Ŝ
k
ę
kaparów
i siekan
ą
zielon
ą
cebulk
ę
;
sałatk
ę
jarzynow
ą
konwencjonaln
ą
Puste białka wypełnia
ć
farszem, udekorowa
ć
zielenin
ą
i warzywami. Mo
Ŝ
na zrobi
ć
obwódki
mi
ę
dzy białkiem a kieliszkiem: zawi
ą
za
ć
łodyg
ę
szczypiorku, zrobi
ć
pier
ś
cionek z
wydr
ąŜ
onego ogórka albo plastra pomidora.
na gór
ę
strony
Jaja w koszulkach
Zagotowa
ć
w garnku wod
ę
z
sol
ą
i
ły
Ŝ
k
ą
octu
. Umyte
jaja
(po jednym na osob
ę
) wybija
ć
na
mały talerzyk i z tego talerzyka z niewielkiej wysoko
ś
ci zsuwa
ć
do ledwo mrugaj
ą
cej wody
(je
Ŝ
eli b
ę
dzie si
ę
mocno gotowała - jaja si
ę
"skosmac
ą
").
Gotowa
ć
2 minuty
(aby białko si
ę
ś
ci
ę
ło -
Ŝ
ółtko ma by
ć
w
ś
rodku PŁYNNE), wybiera
ć
ły
Ŝ
k
ą
cedzakow
ą
na talerz i od razu podawa
ć
- sosy s
ą
na stole (jeszcze mo
Ŝ
na
ś
ci
ąć
troch
ę
rze
Ŝ
uchy
)!
na gór
ę
strony
Jaja faszerowane sma
Ŝ
one
a la ostryga
Masło wyci
ą
gn
ąć
z lodówki. Ugotowa
ć
jaja
na twardo, zala
ć
zimn
ą
wod
ą
do wystudzenia i
ostro
Ŝ
nie no
Ŝ
em-piłk
ą
przeci
ąć
skorupki wzdłu
Ŝ
na pół (aby nie pokruszy
ć
ani nie
powyszczerbia
ć
brzegów skorupek). Ły
Ŝ
eczk
ą
od herbaty wyci
ą
gn
ąć
białko z
Ŝ
ółtkiem ze
skorupki (zachowa
ć
te skorupki!).
Wn
ę
trza jaj posieka
ć
w misce, doda
ć
na ka
Ŝ
de jajo po
ły
Ŝ
eczce masła
,
ły
Ŝ
ce tartej bułki
,
siekany
koperek
,
sól
,
pieprz
. Zagnie
ść
mas
ę
widelcem lub r
ę
kami - powinna si
ę
ładnie zlepi
ć
rybny
ze sob
ą
.
Nakłada
ć
mas
ę
do wn
ę
trza skorupek jaj z lekkim czubem, delikatnie ugniataj
ą
c (masy jest
wi
ę
cej, ni
Ŝ
było jaj!). Na talerz wysypa
ć
tart
ą
bułk
ę
i panierowa
ć
otwart
ą
gór
ę
połówek jaj.
Na patelni (teflonowej) rozpu
ś
ci
ć
ociupink
ę
masła i poukłada
ć
połówki jaj panierunkiem na
dół. Przykry
ć
pokrywk
ą
(masło wytapia si
ę
z jaj) i sma
Ŝ
y
ć
do ładnego zrumienienia
panierunku (nie odwraca
ć
skorupek).
Podawa
ć
na li
ś
ciach
zielonej sałaty
wraz z łódkami
cytryny
. Jest to dobry przepis na
"zagospodarowanie" pozostałych po wielkanocy jajek na twardo - np. niezjedzonych pisanek.
Mo
Ŝ
na je podawa
ć
tak
Ŝ
e np. do zupy szczawiowej
na gór
ę
strony
Jaja panierowane
8 jaj
ugotowa
ć
na twardo, ostudzi
ć
, obra
ć
, opanierowa
ć
w
m
ą
ce
,
1 jaju
(surowym),
bułce
tartej
.
Sma
Ŝ
y
ć
w gł
ę
bokim tłuszczu (
1/2 kg smalcu
).
Poda
ć
na
sałatce
:
1/4 kg twarogu
rozdrobni
ć
widelcem. doda
ć
g
ę
stej
ś
mietany
(lub
jogurtu
),
1 ogórek
pokrojony w
ć
wier
ć
-plastry,
zielon
ą
cebulk
ę
posiekan
ą
ze
szczypiorkiem
na gór
ę
strony
Jaja zapiekane w kokilkach
Nagrza
ć
dobrze piekarnik lub ro
Ŝ
en wolnostoj
ą
cy. Małe kokilki wysmarowa
ć
masłem
, wbi
ć
po
jednym jajku
,
osoli
ć
, posypa
ć
grubo
tartym
Ŝ
ółtym serem
,
tart
ą
bułk
ą
(mo
Ŝ
na j
ą
zrumieni
ć
), pola
ć
stopionym masłem
. Zapieka
ć
8..10 minut
(białka maj
ą
si
ę
ś
ci
ąć
ale
Ŝ
ółtka
pozostaj
ą
płynne). Podaj
ą
c przybra
ć
obficie
ś
ci
ę
t
ą
rze
Ŝ
uch
ą
.
na gór
ę
strony
Gotowanie wielkanocnej szynki
Szynk
ę
surow
ą
(ok.
5-cio kilow
ą
, młod
ą
i niezbyt tłust
ą
) kupi
ć
3 tygodnie wcze
ś
niej
. Usun
ąć
ko
ś
ci. Utłuc
20 dag soli
,
1 dag saletry, 1 dag kolendry, 4 go
ź
dziki, po 15 ziaren pieprzu i
ziela angielskiego, 5 li
ś
ci laurowych, 3 z
ą
bki czosnku
(zim
ą
doda
ć
jeszcze
1 dkg cukru
).
Połow
ę
przypraw wetrze
ć
starannie w mi
ę
so, uło
Ŝ
y
ć
je ciasno w naczyniu (kamionka,
drewno, emalia lub stal nierdzewna), przykry
ć
czym
ś
mniejszym od naczynia (drewniany
kr
ąŜ
ek, talerzyk), doci
ąŜ
y
ć
. Odstawi
ć
na
dwa dni
w pokojowej temperaturze.
Po
dwóch dniach
przygotowa
ć
zalew
ę
z
2.5 litra wody
oraz pozostałej połowy przypraw i
chłodn
ą
zala
ć
mi
ę
so. Mi
ę
so ma si
ę
marynowa
ć
w zalewie
3 tygodnie
, w temperaturze +4 do
+8 °C. W tym czasie nale
Ŝ
y je przewraca
ć
co
2 - 3 dni
.
Wyj
ąć
, opłuka
ć
z przypraw, os
ą
czy
ć
i obwi
ą
za
ć
wyparzonym sznurkiem, zachowuj
ą
c 2-3
centymetrowe odst
ę
py. Przed w
ę
dzeniem obsuszy
ć
.
Uw
ę
dzon
ą
szynk
ę
moczy
ć
4 godziny
w zimnej wodzie.
Gotuje si
ę
najlepiej w wysokim garnku (np. do szparagów), takim, aby szynka mie
ś
ciła si
ę
w
nim pionowo (mo
Ŝ
na j
ą
zawiesi
ć
na drewnianej ły
Ŝ
ce poło
Ŝ
onej na garnku). Zala
ć
wrz
ą
c
ą
wod
ą
(co pozwoli zachowa
ć
szynce soczysto
ść
), mo
Ŝ
e by
ć
z
włoszczyzn
ą
i ew.
chrzanem
,
tak, aby była cała przykryta. Gotowa
ć
bardzo powoli
(ma tylko "mruga
ć
", jak rosół)
2-3
godziny
. Uzupełnia
ć
ubytki wody. Je
ś
li woda oka
Ŝ
e si
ę
za słona, odla
ć
troch
ę
i uzupełni
ć
wrz
ą
tkiem.
na
koniec
gotowania
wla
ć
butelk
ę
malagi
.
Mo
Ŝ
na
Schładza
ć
nie wyjmuj
ą
c z wywaru.
Dla leniwych, którzy kupuj
ą
surow
ą
w
ę
dzon
ą
szynk
ę
, pozostaje tylko samo gotowanie, ale o
ile
Ŝ
mniej satysfakcji... i smak ju
Ŝ
nie ten...
na gór
ę
strony
Biała kiełbasa
Do garnka z zimn
ą
wod
ą
wło
Ŝ
y
ć
włoszczyzny jak na rosół:
por
ę
,
pietruszk
ę
, ew.
marchew
i
seler
(ale BEZ kapusty; nie trzeba te
Ŝ
dodawa
ć
Ŝ
adnych przypraw ANI SOLI); zagotowa
ć
i
pogotowa
ć
około
trzech kwadransów
. Surow
ą
biał
ą
kiełbas
ę
umy
ć
i wło
Ŝ
y
ć
do wywaru, na
małym ogniu powoli doprowadzi
ć
do wrzenia i natychmiast przykr
ę
ci
ć
- nie gotowa
ć
, ale
powoli "mruga
ć
" w cieple około
kwadransa
.
Kiełbas
ę
wyci
ą
gn
ąć
i natychmiast podawa
ć
w ogrzanej salaterce na stół; wod
ę
zostawi
ć
do
barszczu lub
Ŝ
urku!!!
na gór
ę
strony
Gotowanie frankfuterek
Frankfuterki
wkłada si
ę
do zimnej wody (nawet zamro
Ŝ
one) i na powolnym ogniu "naci
ą
ga"
tu
Ŝ
poni
Ŝ
ej, ale nie doprowadzaj
ą
c do wrzenia - około
kwadransa
.
Kiełbasy wyci
ą
gn
ąć
i natychmiast podawa
ć
w ogrzanej salaterce na stół; wod
ę
zostawi
ć
do
barszczu lub
Ŝ
urku!!!
na gór
ę
strony
Zakup wielkanocnych w
ę
dzonek
Baleron
,
kabanosy
,
pol
ę
dwic
ę
w
ę
dzon
ą
surow
ą
,
szynk
ę
surow
ą
w
ę
dzon
ą
trzeba kupowa
ć
w małych, zaufanych masarniach, nie u
Ŝ
ywaj
ą
cych polepszaczy do
Ŝ
ywno
ś
ci i z
wyczuwalnym zapachem dymu z w
ę
dzenia lec
ą
cego z komina (a nie z tzw. nastrzykiwark
ą
w
ę
dz
ą
c
ą
NA ZIMNO); a bro
ń
Bo
Ŝ
e w du
Ŝ
ych marketach, pływaj
ą
ce w konserwancie
wewn
ą
trz
plastikowej
trumny.
Półg
ę
ska
to mo
Ŝ
na ju
Ŝ
szuka
ć
chyba tylko w encyklopedii
Lemnis-Vitry
.
na gór
ę
strony
Chrzan tarty z jajkami
8-10 dag chrzanu
(jedna laska) umy
ć
, oskroba
ć
,
zamrozi
ć
; zetrze
ć
na drobnej tarce.
2 jaja
na twardo (całe lub tylko
Ŝ
ółtka - jak kto woli) drobniutko posieka
ć
i utrze
ć
z
1/8 l
ś
mietany
.
Doda
ć
utarty chrzan, doprawi
ć
do smaku
sol
ą
,
cukrem pudrem
i
sokiem z cytryny
. Mo
Ŝ
na
równie
Ŝ
utarte
(bez
skórki)
winne
jabłko
.
Smakuje wy
ś
mienicie jako dodatek do w
ę
dlin.
na gór
ę
strony
Chrzan zasma
Ŝ
any po litewsku
20-25 dag
(duuu
Ŝ
a laska)
chrzanu
umy
ć
, oskroba
ć
, zamrozi
ć
. Przy tarciu zamro
Ŝ
onego
chrzanu nie b
ę
dziemy roni
ć
łez.
doda
ć
Plik z chomika:
czupakabra_
Inne pliki z tego folderu:
Syrop z owoców czarnego Bzu.docx
(13 KB)
Milky Way.doc
(124 KB)
Wuzetka(1).doc
(44 KB)
Szybkie ciasto z owocami.doc
(58 KB)
Ucierane ciasto z owocami.doc
(45 KB)
Inne foldery tego chomika:
Bellydance taniec brzucha
CALLANETICS
Diety
Dokumenty
E-book
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin