Wielkanoc.pdf

(132 KB) Pobierz
Wielkanoc
Wielkanoc
Czekamy na to ś niadanie przez cały Wielki Post - zatem nie zdziw si ę , Ŝ e wszystko to
znajduje si ę na stole i ka Ŝ dej potrawy kosztujemy przynajmniej troszeczk ę . Na bli ź niaczej
stronie przygotowali ś my harmonogram : co - kiedy najlepiej zrobi ć (nie jest to a Ŝ tak
pracochłonne). S ą to ś wi ę ta: jajek, chrzanu, buraków, w ę dlin, twarogu i mazurków - st ą d
zatem dobór potraw:
·
Baranek, palma, kurczaki, zaj ą ce, jajeczka, bukszpan, rze Ŝ ucha (tak Ŝ e w w
skorupkach z jajek) - to jest NIEJADALNE ale te Ŝ trzeba przygotowa ć
·
Ś wi ę cone: jajo obrane, pisanka, sól, kabanos, chrzan w lasce, ś wi ę cennik
·
Pisanki
·
Jaja w zalewie kminkowej (czarne)
·
Jaja-niespodzianki nadziewane
·
Jaja w koszulkach
·
Jaja faszerowane sma Ŝ one a la ostryga
Alternatywnie
·
Jaja panierowane
·
Jaja zapiekane w kokilkach
·
Szynka gotowana (samodzielnie peklowana, potem w ę dzona)
·
Biała kiełbasa (nie wylewaj WODY!!!)
·
Frankfuterki (nie wylewaj WODY!!!)
·
Baleron, kabanosy, pol ę dwica w ę dzona, szynka surowa, półg ę sek
·
Chrzan tarty z jajkami na twardo (NIGDY kupny na Ŝ adnym tam 'kwasku')
·
Chrzan zasma Ŝ any po litewsku
·
Sos wiosenny
Do wyboru tak Ŝ e
·
Ostry sos do zimnego mi ę sa
·
Sos Cumberland
·
Ć wikła po staropolsku
·
Buraczki zasma Ŝ ane
·
Słupki ogórkowe nadziewane twarogiem
Do tego dochodz ą ciasta - wszystkie mazurki na opłatku (waflu) lub w ogóle bez spodu
PRZERA Ź LIWIE słodkie (co ś , jak kuchnia turecka, z której si ę wywodz ą ):
·
Mazurek pomara ń czowy
·
Baba wielkanocna
·
Pascha
·
Mazurek orzechowy
·
Mazurek orzechowo-migdałowy
Do wyboru - nie pieczony
o Mazurek orzechowo-czekoladowy
o Mazurek czekoladowy surowy
o Mazurek czekoladowy pieczony
·
Mazurek cyga ń ski
·
Mazurek makaronikowy
·
Sernik
19858244.003.png
W porze popołudniowej, po poszukiwaniach prezentów od Zaj ą czka w ogrodzie,
przychodzi pora na obiad (cho ć niektórzy NIE ROZPALAJ Ą ognia we Wielkanoc,
my gotujemy):
·
Barszcz wielkanocny
Zamiennie tak Ŝ e
o ś urek
·
Zaj ą c w ś mietanie
A w innych latach
o Indyk nadziewany
o Pieczone prosi ę
o Prosi ę zast ę pcze
Wielkanocne przepisy kulinarne
Wielkanocne kraszanki (pisanki)
Podobno, Rzymianie mawiali, Ŝ e je Ŝ eli przestan ą barwi ć jaja na czerwono, to ś wiat zginie
(pod nawał ą barbarzy ń stwa). Dzisiaj, w dobie gotowego majonezu i gotowego chrzanu i
gotowe... - no wła ś nie, kto dzi ś jeszcze krasi jaja w łupinach z cebuli na pomara ń czowo-
złoty kolor (a to jest doskonała okazja, Ŝ eby przegl ą dn ąć cał ą cebul ę w piwnicy, zbyt
wyro ś ni ę t ą ś ci ąć do przepisów wielkanocnych, i przy okazji obra ć z łusek. Mo Ŝ na te Ŝ barwi ć
w obierkach z buraków na purpurowo (sporo tego powstanie przy okazji przepisów) lub
szpinaku na bladozielono, li ś ciach czerwonej kapusty , łupinach orzechów na matowo Ŝ ółty
czy soku grapefruita na lilioworó Ŝ owo albo kawie na br ą zowo. Metoda jest zawsze taka
sama - surowe, umyte (mo Ŝ na w płynie do naczy ń - odtłuszcza) jaja, o w miar ę jednakowym
kolorze skorupek, wkładamy do garnka z "naturalnym barwnikiem", dodajemy soli ( Ŝ eby nie
pop ę kały) i octu ( Ŝ eby barwnik "nadgryzł" skorupk ę ). Ja - dziurkuj ę ko ń ce jajek
nakłuwaczem. Potem gotujemy ok. 8..10 minut (nie 20 - bo b ę dzie ciemna obwódka wokół
Ŝ ółtka) i OSTRO ś NIE ( Ŝ eby nie zadrapa ć wybarwienia) wyjmujemy ły Ŝ k ą na papierowy
r ę cznik.
Uzdolnieni artystycznie mog ą zastosowa ć który ś ze sposobów kraszenia skorupki -
malowanie stearyn ą ze ś wieczki PRZED lub skrobanie Ŝ yletk ą / igł ą PO malowaniu.
Farbkami kupnymi barwi si ę jaja JU ś UGOTOWANE (to jest napisane na torebce), najlepiej
w szklanych słojach po miodzie (maj ą szerokie gardło). Do wyci ą gania ja mam kilka starych,
cynowych ły Ŝ ek (bo zabarwiaj ą si ę od zanurzania). Jaja o ró Ŝ nych kolorach nie powinny si ę
styka ć po wyci ą gni ę ciu (bo przebarwi ą si ę ). Wygodnie wykłada ć na papierowe r ę czniki i
układa ć na taekturowych wytłoczkach z jajek.
Po wyschni ę ciu nacieram skórk ą odci ę t ą z boczku w ę dzonego ( Ŝ adnym tam masłem ani
oliw ą ). Nie jestem zwolennikiem "opakowywania" ich w samokurczliwe ubranka z plastyku
we wrz ą tku, cho ć mog ę to zrozumie ć . Wkładania do koszyka ze ś wi ę conym jajek z czekolady
(w kolorowym staniolu) - nie rozumiem.
na gór ę strony
Jaja w zalewie kminkowej (czarne)
Ugotowa ć 10 jaj na twardo (nawet 20 minut ), połow ę obra ć , drugiej połowie tylko potłuc
skorupki (poturla ć lub poobija ć ły Ŝ eczk ą ), wło Ŝ y ć do słoja z 1 czosnkiem i ziołami
( rozmaryn ,
4
szczypty
tymianku ),
sosem
sojowym .
19858244.004.png 19858244.005.png
Zagotowa ć 0.3 l wina czerwonego z sol ą , 2 ły Ŝ kami stołowymi octu , pieprzem , ły Ŝ k ą
stołow ą cukru , ły Ŝ eczk ą koriandru , ły Ŝ eczk ą kurkumy , ły Ŝ k ą kminku , ły Ŝ k ą czarnej
herbaty li ś ciastej , ew. gałk ą muszkatołow ą , mielonym go ź dzikiem czy cynamonem ; zala ć
gor ą cym jaja (uwa Ŝ a ć , aby słój nie p ę kł). Wynie ść zrazu do zimnej piwnicy lub na schody
(je Ŝ eli na dworze jest za ciepło - wstawi ć potem do lodówki) na 2..3 dni . Mo Ŝ na trzyma ć do
tygodnia .
na gór ę strony
Jaja-niespodzianki nadziewane
Ugotowa ć jaja na twardo, obra ć , wło Ŝ y ć do kieliszków do jaj, ś ci ąć czubki i ły Ŝ eczk ą
ostro Ŝ nie wyci ą gn ąć Ŝ ółtka. Przygotowa ć farsze:
majonezowy
2 Ŝ ółtka utrze ć z 3 ły Ŝ kami majonezu , doda ć szczypiorek drobno posiekany,
przyprawi ć sol ą , pieprzem , papryk ą ew. musztard ą lub koncentratem
pomidorowym ;
paprykowy
drobno posieka ć ogórek , pół papryki , pomidor , biały koniec pora . Zala ć sosem z
cytryny , soli , cukru , pieprzu ;
puszk ę ryby (np. tu ń czyka, cho ć mo Ŝ e te Ŝ by ć w sosie pomidorowym) rozgnie ść
widelcem, przyprawi ć sokiem z cytryny i pieprzem ;
kaparowy
3 Ŝ ółtka utrze ć 2 ły Ŝ kami twaro Ŝ ku i 2 ły Ŝ kami majonezu . Dosmakowa ć sol ą ,
pieprzem , ostr ą papryk ą . Doda ć posiekan ą ły Ŝ k ę kaparów i siekan ą zielon ą
cebulk ę ;
sałatk ę jarzynow ą
konwencjonaln ą
Puste białka wypełnia ć farszem, udekorowa ć zielenin ą i warzywami. Mo Ŝ na zrobi ć obwódki
mi ę dzy białkiem a kieliszkiem: zawi ą za ć łodyg ę szczypiorku, zrobi ć pier ś cionek z
wydr ąŜ onego ogórka albo plastra pomidora.
na gór ę strony
Jaja w koszulkach
Zagotowa ć w garnku wod ę z sol ą i ły Ŝ k ą octu . Umyte jaja (po jednym na osob ę ) wybija ć na
mały talerzyk i z tego talerzyka z niewielkiej wysoko ś ci zsuwa ć do ledwo mrugaj ą cej wody
(je Ŝ eli b ę dzie si ę mocno gotowała - jaja si ę "skosmac ą ").
Gotowa ć 2 minuty (aby białko si ę ś ci ę ło - Ŝ ółtko ma by ć w ś rodku PŁYNNE), wybiera ć ły Ŝ k ą
cedzakow ą na talerz i od razu podawa ć - sosy s ą na stole (jeszcze mo Ŝ na ś ci ąć troch ę
rze Ŝ uchy )!
na gór ę strony
Jaja faszerowane sma Ŝ one a la ostryga
Masło wyci ą gn ąć z lodówki. Ugotowa ć jaja na twardo, zala ć zimn ą wod ą do wystudzenia i
ostro Ŝ nie no Ŝ em-piłk ą przeci ąć skorupki wzdłu Ŝ na pół (aby nie pokruszy ć ani nie
powyszczerbia ć brzegów skorupek). Ły Ŝ eczk ą od herbaty wyci ą gn ąć białko z Ŝ ółtkiem ze
skorupki (zachowa ć te skorupki!).
Wn ę trza jaj posieka ć w misce, doda ć na ka Ŝ de jajo po ły Ŝ eczce masła , ły Ŝ ce tartej bułki ,
siekany koperek , sól , pieprz . Zagnie ść mas ę widelcem lub r ę kami - powinna si ę ładnie zlepi ć
rybny
19858244.006.png
 
ze sob ą .
Nakłada ć mas ę do wn ę trza skorupek jaj z lekkim czubem, delikatnie ugniataj ą c (masy jest
wi ę cej, ni Ŝ było jaj!). Na talerz wysypa ć tart ą bułk ę i panierowa ć otwart ą gór ę połówek jaj.
Na patelni (teflonowej) rozpu ś ci ć ociupink ę masła i poukłada ć połówki jaj panierunkiem na
dół. Przykry ć pokrywk ą (masło wytapia si ę z jaj) i sma Ŝ y ć do ładnego zrumienienia
panierunku (nie odwraca ć skorupek).
Podawa ć na li ś ciach zielonej sałaty wraz z łódkami cytryny . Jest to dobry przepis na
"zagospodarowanie" pozostałych po wielkanocy jajek na twardo - np. niezjedzonych pisanek.
Mo Ŝ na je podawa ć tak Ŝ e np. do zupy szczawiowej
na gór ę strony
Jaja panierowane
8 jaj ugotowa ć na twardo, ostudzi ć , obra ć , opanierowa ć w m ą ce , 1 jaju (surowym), bułce
tartej .
Sma Ŝ y ć w gł ę bokim tłuszczu ( 1/2 kg smalcu ).
Poda ć na sałatce : 1/4 kg twarogu rozdrobni ć widelcem. doda ć g ę stej ś mietany (lub
jogurtu ), 1 ogórek pokrojony w ć wier ć -plastry, zielon ą cebulk ę posiekan ą ze
szczypiorkiem
na gór ę strony
Jaja zapiekane w kokilkach
Nagrza ć dobrze piekarnik lub ro Ŝ en wolnostoj ą cy. Małe kokilki wysmarowa ć masłem , wbi ć
po jednym jajku , osoli ć , posypa ć grubo tartym Ŝ ółtym serem , tart ą bułk ą (mo Ŝ na j ą
zrumieni ć ), pola ć stopionym masłem . Zapieka ć 8..10 minut (białka maj ą si ę ś ci ąć ale Ŝ ółtka
pozostaj ą płynne). Podaj ą c przybra ć obficie ś ci ę t ą rze Ŝ uch ą .
na gór ę strony
Gotowanie wielkanocnej szynki
Szynk ę surow ą (ok. 5-cio kilow ą , młod ą i niezbyt tłust ą ) kupi ć 3 tygodnie wcze ś niej . Usun ąć
ko ś ci. Utłuc 20 dag soli , 1 dag saletry, 1 dag kolendry, 4 go ź dziki, po 15 ziaren pieprzu i
ziela angielskiego, 5 li ś ci laurowych, 3 z ą bki czosnku (zim ą doda ć jeszcze 1 dkg cukru ).
Połow ę przypraw wetrze ć starannie w mi ę so, uło Ŝ y ć je ciasno w naczyniu (kamionka,
drewno, emalia lub stal nierdzewna), przykry ć czym ś mniejszym od naczynia (drewniany
kr ąŜ ek, talerzyk), doci ąŜ y ć . Odstawi ć na dwa dni w pokojowej temperaturze.
Po dwóch dniach przygotowa ć zalew ę z 2.5 litra wody oraz pozostałej połowy przypraw i
chłodn ą zala ć mi ę so. Mi ę so ma si ę marynowa ć w zalewie 3 tygodnie , w temperaturze +4 do
+8 °C. W tym czasie nale Ŝ y je przewraca ć co 2 - 3 dni .
Wyj ąć , opłuka ć z przypraw, os ą czy ć i obwi ą za ć wyparzonym sznurkiem, zachowuj ą c 2-3
centymetrowe odst ę py. Przed w ę dzeniem obsuszy ć .
Uw ę dzon ą szynk ę moczy ć 4 godziny w zimnej wodzie.
Gotuje si ę najlepiej w wysokim garnku (np. do szparagów), takim, aby szynka mie ś ciła si ę w
nim pionowo (mo Ŝ na j ą zawiesi ć na drewnianej ły Ŝ ce poło Ŝ onej na garnku). Zala ć wrz ą c ą
wod ą (co pozwoli zachowa ć szynce soczysto ść ), mo Ŝ e by ć z włoszczyzn ą i ew. chrzanem ,
tak, aby była cała przykryta. Gotowa ć bardzo powoli (ma tylko "mruga ć ", jak rosół) 2-3
godziny . Uzupełnia ć ubytki wody. Je ś li woda oka Ŝ e si ę za słona, odla ć troch ę i uzupełni ć
wrz ą tkiem.
na
koniec
gotowania
wla ć
butelk ę
malagi .
Mo Ŝ na
19858244.001.png
Schładza ć nie wyjmuj ą c z wywaru.
Dla leniwych, którzy kupuj ą surow ą w ę dzon ą szynk ę , pozostaje tylko samo gotowanie, ale o
ile Ŝ mniej satysfakcji... i smak ju Ŝ nie ten...
na gór ę strony
Biała kiełbasa
Do garnka z zimn ą wod ą wło Ŝ y ć włoszczyzny jak na rosół: por ę , pietruszk ę , ew. marchew i
seler (ale BEZ kapusty; nie trzeba te Ŝ dodawa ć Ŝ adnych przypraw ANI SOLI); zagotowa ć i
pogotowa ć około trzech kwadransów . Surow ą biał ą kiełbas ę umy ć i wło Ŝ y ć do wywaru, na
małym ogniu powoli doprowadzi ć do wrzenia i natychmiast przykr ę ci ć - nie gotowa ć , ale
powoli "mruga ć " w cieple około kwadransa .
Kiełbas ę wyci ą gn ąć i natychmiast podawa ć w ogrzanej salaterce na stół; wod ę zostawi ć do
barszczu lub Ŝ urku!!!
na gór ę strony
Gotowanie frankfuterek
Frankfuterki wkłada si ę do zimnej wody (nawet zamro Ŝ one) i na powolnym ogniu "naci ą ga"
tu Ŝ poni Ŝ ej, ale nie doprowadzaj ą c do wrzenia - około kwadransa .
Kiełbasy wyci ą gn ąć i natychmiast podawa ć w ogrzanej salaterce na stół; wod ę zostawi ć do
barszczu lub Ŝ urku!!!
na gór ę strony
Zakup wielkanocnych w ę dzonek
Baleron , kabanosy , pol ę dwic ę w ę dzon ą surow ą , szynk ę surow ą w ę dzon ą trzeba kupowa ć
w małych, zaufanych masarniach, nie u Ŝ ywaj ą cych polepszaczy do Ŝ ywno ś ci i z
wyczuwalnym zapachem dymu z w ę dzenia lec ą cego z komina (a nie z tzw. nastrzykiwark ą
w ę dz ą c ą NA ZIMNO); a bro ń Bo Ŝ e w du Ŝ ych marketach, pływaj ą ce w konserwancie
wewn ą trz
plastikowej
trumny.
Półg ę ska to mo Ŝ na ju Ŝ szuka ć chyba tylko w encyklopedii Lemnis-Vitry .
na gór ę strony
Chrzan tarty z jajkami
8-10 dag chrzanu (jedna laska) umy ć , oskroba ć , zamrozi ć ; zetrze ć na drobnej tarce.
2 jaja na twardo (całe lub tylko Ŝ ółtka - jak kto woli) drobniutko posieka ć i utrze ć z 1/8 l
ś mietany .
Doda ć utarty chrzan, doprawi ć do smaku sol ą , cukrem pudrem i sokiem z cytryny . Mo Ŝ na
równie Ŝ
utarte
(bez
skórki)
winne
jabłko .
Smakuje wy ś mienicie jako dodatek do w ę dlin.
na gór ę strony
Chrzan zasma Ŝ any po litewsku
20-25 dag (duuu Ŝ a laska) chrzanu umy ć , oskroba ć , zamrozi ć . Przy tarciu zamro Ŝ onego
chrzanu nie b ę dziemy roni ć łez.
doda ć
19858244.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin