Babka z orzechami laskowymi i czekoladą.doc

(73 KB) Pobierz
Babka z orzechami laskowymi i czekoladą

Babka z orzechami laskowymi i czekoladą

Składniki:

·         100 g gorzkiej czekolady

·         4 jajka

·         100 g cukru

·         7 łyżek mąki (więcej niż płaskich)

·         1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

·         100 g zmielonych orzechów laskowych

·         1 łyżeczka kakao

·         100 g masła

·         szczypta soli

Masło stopić w garnuszku, przechłodzić. Czekoladę zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach.

Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania dosypywać cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka, ubić.

W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, startą czekoladę, kakao. Wszystko dodać do masy i wymieszać. Na końcu dodać roztopione masło, wymieszać.

Piec w keksówce lub formie na babkę w temperaturze 175ºC przez około 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Wystudzić, polać polewą czekoladową.

Smacznego :)

Babka z orzechami laskowymi i czekoladą

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin