INSTRUKCJA BHP PRZY OBSŁUDZE KOMORY WSTĘPNEGO.doc

(32 KB) Pobierz

INSTRUKCJA BHP

PRZY OBSŁUDZE KOMORY WSTĘPNEGO

ODPOCZYNKU CIASTA

 

I. Do obsługi komory (“garowni”) mogą być zatrudnione osoby, które posiadają:

1. Ukończone 18 lat.

2. Zaświadczenie o stanie zdrowia, stwierdzające brak przeciwwskazań do wykonywania zawodu.

3. Ukończenie przeszkolenie BHP  i  stanowiskowe ( szczegółowe zapoznanie  z techniczną instrukcją

     eksploatacyjną komory lub dokumentacją DTR ).

 

II. Zasadnicze obowiązki przed rozpoczęciem pracy  

1. Sprawdzić stan techniczny komory: obudowy, stan drzwi, stan  mechanizmu otwierania drzwi od 

     wewnątrz  oraz stan  instalacji zasilającej.

2. Wszystkie zauważone usterki i zagrożenia zgłaszać przełożonemu w celu natychmiastowego usunięcia.

 

III. Czynności przy uruchomieniu i komory: 

1. Włączyć zasilanie  uruchamiając włącznik główny – włączenie sygnalizuje lampka kontrolna.

2. Ustawić żądaną temperaturę garowania.

3. Załadować komorę i zamknąć drzwi.  Po zamknięciu drzwi komory proces “garowania” będzie

     automatycznie kontynuowany.

4. Przy otwieraniu drzwi należy je lekko uchylić i odczekać kilka sekund , a następnie powoli całkiem

     otworzyć i dokonać rozładunku wsadu.

5. Przy powtórnym załadowaniu komory i zamknięciu drzwi proces “garowania” będzie  automatycznie

     kontynuowany.

 

Uwaga !

Wszystkie czynności  przy pracującym piecu należy wykonywać w odzieży i obuwiu roboczym
stosując środki ochrony indywidualnej  (rękawice ochronne termoizolacyjne).   

 

IV. Czynności  po zakończeniu procesu:

1. Po każdorazowym zakończeniu procesu garowania leży wyłączyć zasilanie odczekać do momentu

    ochłodzenia pieca i dokonać oczyszczenia komory.

2. Czyszczenie należy rozpocząć od wnętrza komory używając spryskiwacza ręcznego.

3. Należy codziennie myć wytwornice pary.

4. Urządzenie należy myć codziennie  zarówno wewnątrz jak  i  z zewnątrz.

 

V. Czynności  zabronione:

1. Zabronione jest dokonywanie jakichkolwiek napraw , konserwacji i manipulacji przy instalacji

    elektrycznej pieca przez osoby nieuprawnione.

2. Dokonywania czyszczenia pieca bez upewnienia się o wyłączonym zasilaniu i ochłodzeniu komory.

3. Używać spryskiwacza ręcznego w gorącym wnętrzu komory.

4. Dopuszczenie do pracy osób nie spełniających warunków zawartych w pkt. I.

 

VI. Uwagi dodatkowe:  

1. Apteczka pierwszej pomocy znajduje się na wyposażeniu pomieszczenia piekarni.
 

Uwaga !

Każdy zaistniały wypadek przy pracy natychmiast zgłaszać swojemu przełożonemu.

W razie zaistnienia wypadku przy pracy , pozostawić stanowisko robocze w takim stanie w jakim nastąpił wypadek (jeżeli nie powoduje zagrożenia dla poszkodowanego lub innych osób). Do czasu przybycia zespołu powypadkowego.

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin