INSTRUKCJA BHP PRZY OBSŁUDZE ZAOKRĄGLARKI DO CIASTA.doc

(30 KB) Pobierz

INSTRUKCJA BHP

PRZY  OBSŁUDZE ZAOKRĄGLARKI DO CIASTA

 

I. Do obsługi zaokrąglarki mogą być zatrudnione osoby, które posiadają:

   1. Ukończone 18 lat. 

2. Zaświadczenie o stanie zdrowia , stwierdzające brak przeciwwskazań do wykonywania zawodu.

3. Przeszkolenie stanowiskowe na stanowisku  piekarz ( szczegółowe zapoznanie  z techniczną   

   instrukcją eksploatacyjną urządzenia  lub dokumentacją DTR ).

 

II. Zasadnicze obowiązki przed rozpoczęciem pracy:    

1. Skontrolować stan techniczny, instalację zasilającą oraz prawidłowość zamontowania osłon części  
     mechanicznych.
2. Wszystkie zauważone usterki i zagrożenia zgłaszać przełożonemu w celu natychmiastowego usunięcia.

 

III. Czynności przy uruchomieniu i w czasie pracy urządzenia: 

1. Urządzenie może być włączone tylko po stwierdzeniu pełnej gotowości roboczej.

2. Nałożyć kęsy ciasta do urządzenia.

3. Przyciskiem START uruchomić urządzenie, formowanie kęsów następuje poprzez ruch obrotowy stożka.

4. Po zakończeniu pracy  ( zaokrąglania ) zatrzymać urządzenie przyciskiem STOP  i odłączyć zasilanie.

5. Urządzenie należy wyłączyć natychmiast w przypadku stwierdzenia nieprawidłowego funkcjonowania.

6. O wszelkich usterkach i nieprawidłowościach w pracy urządzenia należy bezzwłocznie poinformować
    przełożonego.

 

IV. Czynności  zabronione:

1. Wykonywać pracę bez przydzielonej odzieży, obuwia roboczego i środków ochrony indywidualnej.

2. Operowanie kończynami w obszarze formowania, podczas pracy urządzenia.

3. Usuwanie przylepionych kawałków ciasta i innych zanieczyszczeń podczas pracy urządzenia.

4. Eksploatowanie urządzenia ze zdemontowanymi  osłonami części mechanicznych.

5. Dopuszczać do pracy osoby nieupoważnione lub  nie spełniające wymagań zawartych w pkt I.

6. Używanie urządzenia niezgodnie z przeznaczeniem.

7. Zabronione jest dokonywanie jakichkolwiek napraw , konserwacji i manipulacji przy instalacji  

     elektrycznej.

8. Dokonywania czyszczenia urządzenia bez upewnienia się o wyłączonym  zasilaniu.

 

V. Czynności  po zakończeniu pracy:

1. Po zakończeniu formowania  wyłączyć  zasilanie elektryczne, zabezpieczyć przed  przypadkowym
     włączeniem  poprzez wyjęcie wtyczki z gniazda sieciowego.

2. Oczyścić urządzenie oraz miejsce pracy ( stanowisko pracy ).

 

VI. Uwagi dodatkowe: 

1. Konserwacja i naprawa urządzenia  może być przeprowadzona jedynie przez  pracownika  Działu  

     Technicznego lub autoryzowanego serwisu.

2. Apteczka pierwszej pomocy znajduje się na wyposażeniu pomieszczenia piekarni.

 

 

Uwaga !

Każdy zaistniały wypadek przy pracy natychmiast zgłaszać swojemu przełożonemu.

W razie zaistnienia wypadku przy pracy , pozostawić stanowisko robocze w takim stanie w jakim nastąpił wypadek (jeżeli nie powoduje zagrożenia dla poszkodowanego lub innych osób) do czasu przybycia zespołu powypadkowego.

 

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin