zupa szczawiowa.txt

(0 KB) Pobierz
	
Zupa szczawiowa
	�atwe
Sk�adniki	Przepis
du�y p�czek szczawiu (po usma�eniu powinno by� ok. szklanki)
3 �rednie marchewki
1 pietruszka
5 �rednich ziemniak�w
150 ml �mietany (mo�e by� p� na p� z jogurtem)
1 ��tko
3 jajka na twardo
2 �y�eczki m�ki
1 �y�ka mas�a
1 �y�eczka posiekanego koperku
listek laurowy
ok. 2 litr�w bulionu lub kostka roso�owa instant 	Do gor�cego bulionu wrzuci� li�� laurowy, pietruszk� i marchew pokrojon� w kostk�.
Gotowa� na ma�ym ogniu oko�o 20 minut, dorzuci� cz�stki ziemniak�w.
Szczaw umy�, pozbawi� twardych szypu�ek, pokroi� i podsma�y� na ma�le (podczas sma�enia mocno si� skurczy).
Gdy ziemniaki b�d� prawie mi�kkie, wla� zahartowan� �mietan� dok��dnie wymieszan� z m�k�, a po kilku minutach szczaw i koperek. Gotowa� na ma�ym ogniu oko�o 10 minut.
Gdy zupa nieco przestygnie, szybko wymiesza� z rozk��conym ��tkiem. Doda� pokrojone jajka na twardo.
Podawa� z pieczywem.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin