Zupa szczawiowa �atwe Sk�adniki Przepis du�y p�czek szczawiu (po usma�eniu powinno by� ok. szklanki) 3 �rednie marchewki 1 pietruszka 5 �rednich ziemniak�w 150 ml �mietany (mo�e by� p� na p� z jogurtem) 1 ��tko 3 jajka na twardo 2 �y�eczki m�ki 1 �y�ka mas�a 1 �y�eczka posiekanego koperku listek laurowy ok. 2 litr�w bulionu lub kostka roso�owa instant Do gor�cego bulionu wrzuci� li�� laurowy, pietruszk� i marchew pokrojon� w kostk�. Gotowa� na ma�ym ogniu oko�o 20 minut, dorzuci� cz�stki ziemniak�w. Szczaw umy�, pozbawi� twardych szypu�ek, pokroi� i podsma�y� na ma�le (podczas sma�enia mocno si� skurczy). Gdy ziemniaki b�d� prawie mi�kkie, wla� zahartowan� �mietan� dok��dnie wymieszan� z m�k�, a po kilku minutach szczaw i koperek. Gotowa� na ma�ym ogniu oko�o 10 minut. Gdy zupa nieco przestygnie, szybko wymiesza� z rozk��conym ��tkiem. Doda� pokrojone jajka na twardo. Podawa� z pieczywem.
delinka