· 500 g obranych mrożonych krewetek koktajlowych
· 400 g makaronu świderki
· 3 cebule dymki
· 1/3 szklanki wytrawnego białego wina
· 200 ml śmietany UHT 36%
· 2 pomidory świeże lub z puszki
· 2 łyżki masła
· 2 łyżki oliwy
1. Makaron gotujemy al dente.
2. Krewetki rozmrażamy. Masło rozgrzewamy na patelni na małym ogniu. Obsmażamy na nim krewetki przez kilka minut (muszą się zaróżowić). Krewetki wraz z sosem zachowujemy. Dymkę i czosnek siekamy, obsmażamy na oliwie, dolewamy wino i gotujemy dopóki połowa wina się nie odparuje. Skrapiamy wodą i dolewamy śmietankę. Gotujemy, dodajemy obrane ze skórki i posiekane pomidory i ewentualnie doprawiamy jeszcze raz do smaku.
3. Makaron mieszamy z krewetkami, pomidorami i winnym sosem.
aniak2001