Świderki z krewetkami.doc

(112 KB) Pobierz
Świderki z krewetkami

Świderki z krewetkami

 

 

składniki

·         500 g obranych mrożonych krewetek koktajlowych

·         400 g makaronu świderki

·         3 cebule dymki

·         1/3 szklanki wytrawnego białego wina

·         200 ml śmietany UHT 36%

·         2 pomidory świeże lub z puszki

·         2 łyżki masła

·         2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania

1.      Makaron gotujemy al dente.

2.      Krewetki rozmrażamy. Masło rozgrzewamy na patelni na małym ogniu. Obsmażamy na nim krewetki przez kilka minut (muszą się zaróżowić). Krewetki wraz z sosem zachowujemy. Dymkę i czosnek siekamy, obsmażamy na oliwie, dolewamy wino i gotujemy dopóki połowa wina się nie odparuje. Skrapiamy wodą i dolewamy śmietankę. Gotujemy, dodajemy obrane ze skórki i posiekane pomidory i ewentualnie doprawiamy jeszcze raz do smaku.

3.      Makaron mieszamy z krewetkami, pomidorami i winnym sosem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin