Nalewka z wi�ni mro�onych nale�y do mojego �elaznego repertuaru. Smakiem nie r�ni si� - wed�ug mnie - od tej z wi�ni niemro�onych, a robi si� j� bez por�wnania szybciej. Sk�adniki: 1/2 kg wi�ni mro�onych 1/4 l spirytusu 1/4 l w�dki 1/4 kg cukru 5 du�ych �y�ek miodu 5 go�dzik�w Owoce (mo�na bez rozmra�ania) zala� alkoholem. Po ok. tygodniu nalew zla�, przefiltrowa�. Owoce zasypa� cukrem, doda� mi�d i go�dziki. Po rozpuszczeniu si� cukru i miodu (2-3 tyg.) po��czy� z wyci�giem. Przefiltrowa�. Nalewka jest pyszna, mo�na j� robi� przez okr�g�y rok (wi�nie mro�one w sklepach) i w odr�nieniu od tradycyjnej nie czeka si� 7 miesi�cy! A przecie� wprost nie wypada nie mie� w domu wi�ni�weczki!!! 50 dag wi�ni szklanka p�ynnego miodu pszczelego 25 dag �liwek kalifornijskich 15 go�dzik�w litr spirytusu 3 szklanki przegotowanej wody Wi�nie umy�, osuszy�, po�ow� wydrylowa� i wsypa� wszystkie do g�siorka. Zala� miodem pszczelim, przykry� �ciereczk� i odstawi�. Mniej wi�cej po 24 godzinach wsypa� go�dziki oraz wymyte, osuszone i pokrojone w paseczki suszone �liwki. Zala� wszystko litrem spirytusu wymieszanego z 3 szklankami przegotowanej wody. Dok�adnie zakorkowa� g�siorek i trzyma� w cieple przez 10-12 dni, codziennie nim potrz�sa�. Nast�pnie alkohol zla�, doda� p�yn z odci�ni�tych przez p��tno owoc�w. Ca�o�� przefiltrowa� przez gaz� lub bibu��, rozla� nalewk� do butelek i szczelnie zakorkowa�. Podawa� nie wcze�niej ni� po 6-8 miesi�cach.
pysialila1