Smorodinówka kresowa czyli nalewka z czarnej porzeczki.doc

(0 KB) Pobierz

SMORODINÓWKA KRESOWA czyli nalewka z czarnej porzeczki

 

Składniki:

 

    * 1 kg dojrzałych owoców czarnej porzeczki

    * 1/2 l spirytus 95%

    * 1/2 l wódka 40%

    * 250 g cukru + łyżka miodu wielokwiatowego.

    * laska wanilii

    * 1 cm kory cynamonu

    * 3-4 goździki

 

Owoce oczyścić, umyć, osączyć na sicie i zalać je całym alkoholem razem z przyprawami. Macerować w ciepłym miejscu 6 tygodni. Zlać nalew, a owoce zasypać cukrem, dodać miód. Po uzyskaniu syropu (około 1-2 tygodni) zmieszać zlany syrop z wcześniejszym nalewem.

Przefiltrować i rozlać do butelek na pół roku.

 

Smacznego:-)

Zgłoś jeśli naruszono regulamin