Składniki
1 kg wołowiny bez kości (zrazowej)
10 dag cienkiej kiełbasy
czerstwa kajzerka
2 żółtka
2 cebule
łyżka smalcu
10 dag słoniny
czosnek
musztarda
sól, pieprz
Wykonanie
Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na smalcu i, gdy przestygnie, wymieszać z tartą bułką i żółtkami.
Mięso pokroić na plastry, rozbić, natrzeć czosnkiem, posmarować musztardą, posolić, oprószyć pieprzem.
Kiełbasę pokroić w słupki, a słoninę w paski.
Na każdym kawałku mięsa rozsmarować nieco farszu, położyć kawałek kiełbasy oraz pasek słoniny.
Zwinąć zrazy, spiąć, włożyć do rondla, podlać wodą i dusić do miękkości.
Podawać z ziemniakami, kluskami lub kaszą oraz z surówkami z warzyw.
d.ceberek