Rulony wołowe zbójnickie.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

1 kg wołowiny bez kości (zrazowej)

 

10 dag cienkiej kiełbasy

 

czerstwa kajzerka

 

2 żółtka

 

2 cebule

 

łyżka smalcu

 

10 dag słoniny

 

czosnek

 

musztarda

 

sól, pieprz

 

Wykonanie

 

Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na smalcu i, gdy przestygnie, wymieszać z tartą bułką i żółtkami.

 

Mięso pokroić na plastry, rozbić, natrzeć czosnkiem, posmarować musztardą, posolić, oprószyć pieprzem.

 

Kiełbasę pokroić w słupki, a słoninę w paski.

 

Na każdym kawałku mięsa rozsmarować nieco farszu, położyć kawałek kiełbasy oraz pasek słoniny.

 

Zwinąć zrazy, spiąć, włożyć do rondla, podlać wodą i dusić do miękkości.

 

Podawać z ziemniakami, kluskami lub kaszą oraz z surówkami z warzyw.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin