Pizza marmara.rtf

(1 KB) Pobierz

Pizza marmara

 

Składniki:

•    500 g białej mąki

•    1 łyżka soli

•    1 łyżeczka cukru

•    2 łyżeczki drożdży

•    pieprz

•    2 łyżki oliwy

•    1 ½ szkl. ciepłej wody

•    sos pomidorowy

•    3 żabki czosnku

•    garść oregano

•    8 filecików anchois

•    8 listków bazylii

•    odrobina oliwy

 

Sposób wykonania:

Mąkę wymieszać z drożdżami, solą, cukrem oraz pieprzem.

Następnie wlać oliwę i wyrabiać ciasto dolewając ciepłą wodę aby powstało gładkie elastyczne ciasto.

Wówczas zagniataj je przez 10 minut na stolnicy wysypanej mąką.

Kiedy zacznie odchodzić od reki uformować z niego kulę i włożyć do miski wysmarowanej oliwą.

Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę aby wyrosło.

Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części z których uformował dwa placki, które posmarować oliwą oraz sosem pomidorowym.

Następnie posypać posiekanym oregano oraz ząbkami czosnku.

Rozłożyć jeszcze fileciki anchois i posypać bazylią.

Całość skropić odrobiną oliwy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec około 15 minut.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin