Przygotowanie: ok 1 godzinyPieczenie: ok 30-40 minutTrudność: łatweSkładniki
•
30 dkg maki krupczatki
10 dkg margaryny
1/8 l kwaśnego mleka
10 dkg cukru pudru
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek waniliowy
Etapy przygotowania
1.
Mąkę (przesianą) posiekać z margaryną, dodać cukier i proszek do pieczenia.
2.
Nastepnie dodać żółtka, mleko i olejek. Wszystko razem zagnieść.
3.
Z tak przygotowanego ciasta formować ciasteczka - wg upodobania i pomysłów. Na ciasteczka można kłaść marmoladę, bakalie itp.
4.
Uformowane ciasteczka kłaść na blachę i piec w gorącym piekarniku na złoty kolor. Smacznego
Przygotowanie: 1,5 godzTrudność: trudneSkładniki
1 1/2 kg kapusty
1/2 mięsa mielonego
2 szkl kaszy manny
3 jajka
sól, pieprz
2 koncentraty pomidorowe
2 kostki wołowe
Kapustę poszatkować tak jak na bigos, posolić, wygnieść rękami. Odstawić na 15 min. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać.
Robimy małe zrazy, obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju. Układamy podsmażone gołąbki w garnku i zalewamy gorącym sosem.
Sos: 6 szkl wody, 2 małe koncentraty pomidorowe, 2 kostki wołowe-wszystko zagotować. Gorącym sosem zalać zrazy i gotować na małym ogniu 1 godz.
Składniki:2 kg mięsa wieprzowego z szynkiczosnekcebulamasłooliwaziemniakiłyżka mąkiliść laurowyziele angielskiesól, pieprzSposób wykonania:Mięso umyć obsączyć. Czosnek obrać, ząbki zgnieść w prasce, wymieszać z solą i pieprzem, mieszaniną tą natrzeć dokładnie mięso, zawinąć w folię i na kilka godzin odstawić do lodówki. Po wyjęciu mięso obtaczamy w mące i obsmażyć na złoty na maśle z oliwą uważając aby się nie przypaliło. Po opieczeniu mięso przekładamy do odpowiednio dużej brytfanny, podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, obraną i pokrojoną cebulę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Pieczemy do miękkości często polewając wytwarzającym się sosem. W międzyczasie przygotowujemy dodatki. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach, jak zmiękną obieramy, kroimy na kilka kawałków i obsmażamy na maśle. Pozostawiamy w cieple. Pod koniec pieczenia do brytfanny dodajemy kilka Cebów obranych i pokrojonych w ćwiartki. Miękką pieczeń wykładamy na odpowiedni półmisek. Sos miksujemy lub przecieramy przez sito, doprawiamy. Mięso polewamy kilkoma łyżkami sosu, obkładamy pieczonymi ziemniakami i ćwiartkami cebuli. Resztę sosu podajemy w sosjerce. Podajemy z kapustą z grochem.
Przygotuj: - niepełną szklankę mąki,
- 5-6 łyżek śmietany lub zsiadłego mleka,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- około 50 dag soczystych, jędrnych jabłek (szarej renety, landsberskiej lub nie całkiem
dojrzałych antonówek),
- 2 jaja,
- płaską łyżkę cukru,
- szczyptę soli. Będą ci też potrzebne miska na pokrojone jabłka, dwulitrowy garnek na ciasto, porządna duża patelnia, mikser lub ubijak, deska do krojenia, nóż, 2 łyżki (drewniana i zwykła), duży talerz i półmisek, olej do smażenia i papierowy ręcznik. 1. Najpierw przygotuj jabłka Umyj je, wytrzyj papierowym ręcznikiem i obierz jak najcieniej. Potem na desce pokrój każde w poprzek na plasterki grubości około centymetra i powykrawaj z nich gniazda nasienne. W ten sposób powstaną ładne krążki z dziurką w środku. Możesz też pokroić plasterki w kostkę lub na nieregularne kawałki. Wiem, że niektóre gospodynie ścierają obrane jabłka na tarce jarzynowej o grubych oczkach, ale raczej odradzam tę metodę. Mocno rozdrobnione jabłka będą bowiem słabiej wyczuwalne w usmażonych placuszkach, ciasto wyjdzie za rzadkie i trzeba będzie dodatkowo zagęścić je mąką, a placuszki z ciasta poddanego tym zabiegom na pewno nie zyskają na smaku i urodzie. Krążki lub kawałki owoców wrzucaj do miski, przykryj ściereczką, niech czekają na swoją kolej. 2. Przyrządź ciasto i wymieszaj je z jabłkami Do przygotowanego garnka przesiej mąkę, wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia, wbij świeżutkie jaja, dodaj mleko, śmietanę oraz cukier i odrobinę soli. Wszystkie składniki starannie rozbij na pulchną masę mikserem lub ubijakiem, jeśli nie masz miksera. Wsyp do ciasta kawałki jabłek (o tym, jak postąpić z krążkami, powiem za chwilę) i dokładnie wszystko wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto wyjdzie jeszcze bardziej puszyste, jeśli do ubijania weźmiesz same żółtka, a już po dodaniu jabłek wymieszasz je z pianą ubitą z białek i oczywiście z ciastem. 3. Usmaż rumiane placuszki Na patelnię wlej dość dużo oleju, a gdy się rozgrzeje, nabieraj łyżką porcje ciasta z owocami, kładź je na patelnię, formując małe placuszki. Teraz ani na chwilę nie możesz odejść od kuchni i patelni. Bacznie obserwuj, co się na niej dzieje. Kiedy placuszki zrumienią się na brzegach, widelcem lub drewnianą łopatką odwróć je na drugą stronę. Brzegi placuszków są troszkę "poszarpane" i tak ma być. Po paru minutach wyjmiesz z patelni pierwszą porcję placuszków. Przełóż je na półmisek wyścielony papierowym ręcznikiem, by ociekły z tłuszczu. A na patelnię dolej oleju, bo sporo go wsiąkło w ciasto, i gdy się rozgrzeje, znów kładź łyżką następne porcje placuszków. Jeśli wolisz użyć jabłek w plasterkach, zanurzaj krążki najpierw w mące, a potem w cieście, po kolei nabijaj je na widelec, kładź na gorący olej (wlej go trochę więcej niż do zwykłych placuszków - powinien przykryć dno patelni 1,5-2-cm warstwą) i obsmażaj na złoto z obu stron. No i koniecznie też osącz je na papierowym ręczniku. 4. Posyp placki cukrem i podaj domownikom Zanim pięknie usmażone i osączone z tłuszczu placuszki postawisz na stół, przełóż je na ogrzany talerz i dość obficie posyp cukrem pudrem.
Składniki
25 dag sera żółtego
czerwona cebula
mały słoik majonezu
3 łyżki keczupu
3 pieczarki
2 pomidory
4 łyżki masła
bagietka
suszona bazylia
Pieczarki umyj i drobno posiekaj, usmaż na łyżce masła.
Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. 1/4 zostaw do posypania, a resztę wymieszaj z lekko przestudzonymi pieczarkami, posól, popieprz, dodaj zioła.
Połącz z majonezem i keczupem.
Cebulę obierz, pokrój na piórka, zeszklij na maśle. Pomidory sparz i obierz ze skórki.
...
Verissa