INSTRUKCJA BHP
PRZY OBSŁUDZE ZAOKRĄGLARKI DO CIASTA
1. Ukończone 18 lat.
2. Zaświadczenie o stanie zdrowia , stwierdzające brak przeciwwskazań do wykonywania zawodu.
3. Przeszkolenie stanowiskowe na stanowisku piekarz ( szczegółowe zapoznanie z techniczną
instrukcją eksploatacyjną urządzenia lub dokumentacją DTR ).
III. Czynności przy uruchomieniu i w czasie pracy urządzenia:
1. Urządzenie może być włączone tylko po stwierdzeniu pełnej gotowości roboczej.
2. Nałożyć kęsy ciasta do urządzenia.
3. Przyciskiem START uruchomić urządzenie, formowanie kęsów następuje poprzez ruch obrotowy stożka.
4. Po zakończeniu pracy ( zaokrąglania ) zatrzymać urządzenie przyciskiem STOP i odłączyć zasilanie.
5. Urządzenie należy wyłączyć natychmiast w przypadku stwierdzenia nieprawidłowego funkcjonowania.
6. O wszelkich usterkach i nieprawidłowościach w pracy urządzenia należy bezzwłocznie poinformować przełożonego.
5. Dopuszczać do pracy osoby nieupoważnione lub nie spełniające wymagań zawartych w pkt I.
6. Używanie urządzenia niezgodnie z przeznaczeniem.
7. Zabronione jest dokonywanie jakichkolwiek napraw , konserwacji i manipulacji przy instalacji
elektrycznej.
V. Czynności po zakończeniu pracy:
1. Po zakończeniu formowania wyłączyć zasilanie elektryczne, zabezpieczyć przed przypadkowym włączeniem poprzez wyjęcie wtyczki z gniazda sieciowego.
2. Oczyścić urządzenie oraz miejsce pracy ( stanowisko pracy ).
VI. Uwagi dodatkowe:
1. Konserwacja i naprawa urządzenia może być przeprowadzona jedynie przez pracownika Działu
Technicznego lub autoryzowanego serwisu.
Uwaga !
Każdy zaistniały wypadek przy pracy natychmiast zgłaszać swojemu przełożonemu.
W razie zaistnienia wypadku przy pracy , pozostawić stanowisko robocze w takim stanie w jakim nastąpił wypadek (jeżeli nie powoduje zagrożenia dla poszkodowanego lub innych osób) do czasu przybycia zespołu powypadkowego.
liloo_liloo