Instrukcja BHP - krajalnica żywności.doc

(28 KB) Pobierz
INSTRUKCJA BHP

INSTRUKCJA  BHP

PRZY OBSŁUDZE KRAJALNICY ŻYWNOŚCI


 

 

PODSTAWOWE  CZYNNOŚCI  PRACOWNIKA PRZED  PRZYSTĄPIENIEM  DO  PRACY:

 

Pracownik obsługujący krajalnicę żywności powinien:

 

1.       Rozpoczynać pracę będąc wypoczętym, trzeźwym       i ubranym w czyste ubranie robocze oraz wyposażonym  w  środki  ochrony  indywidualnej.

2.       Wysłuchać uwag przełożonego na temat potencjalnych zagrożeń i bezpiecznego  obsługiwania  krajalnicy  żywności  oraz zapoznać  się  z  instrukcją  obsługi.

3.       Przed  uruchomieniem  krajalnicy sprawdzić:

-                       działanie  osprzętu  pomocniczego,

-                       stan zasilającej instalacji elektrycznej,                   a w przypadku zauważonych nieprawidłowości zgłosić przełożonemu,

4.       Włączyć  oświetlenie  na  stanowisku  pracy.

5.       Usunąć wszelkie zbędne przedmioty ze stanowiska pracy, które  mogą  utrudniać  obsługę krajalnicy.

6.       Mieć odpowiednie przygotowanie zawodowe lub przyuczenie do zawodu.

7.       Posiadać dobrą znajomość teoretyczną                         i praktyczną  obsługi  krajalnicy.

8.       Posiadać dobry stan zdrowia potwierdzony zaświadczeniem lekarskim oraz aktualną książeczką zdrowia  a  także   „minimum sanitarne”.

 

PODSTAWOWE  WARUNKI  BEZPIECZNEJ PRACY:

 

1.       Na stanowisku pracy krajalnicy żywności  posadzki      i ściany  powinny  być  wykonane z  materiałów  łatwo  zmywalnych.

2.       Instalacja elektryczna  doprowadzająca  energię do krajalnicy  powinna  być  bez  uszkodzeń.

3.       Krajalnica  powinna  być  sprawna  technicznie               a zauważone usterki i zagrożenia zgłosić przełożonemu celem ich usunięcia.

 

CZYNNOŚCI  PRACOWNIKA  PODCZAS OBSŁUGIWANIA  KRAJALNICY:

 

Pracownik  obsługujący  krajalnicę  powinien:

 

1.       Pracę wykonywać solidnie, fachowo, dokładnie                i  bezpiecznie.

2.       Na bieżąco obserwować prawidłowość działania narzędzia  tnącego  (noża).

3.       Pamiętać, że nie wolno kroić produktów zamrożonych lub  z  kością.

4.       Do krojenia żywności używać płyty dociskowej.  Krojona żywność nie powinna wystawać ponad gabaryty stołu podawczego krajalnicy.

5.       Przy krojeniu trzymać za rączkę stołu i nie dotykać krojonej żywności.

6.       Proces krojenia prowadzić ostrożnie uważając na możliwość skaleczenia ostrym nożem.

7.       W czasie pracy krajalnicy nie wolno manipulować ręką  w pobliżu  noża  krojącego.

8.       Pamiętać, że nie wolno używać stępionego noża tnącego i niesprawnej technicznie krajalnicy.

 

 

 

9.       W razie zaistnienia wypadku podczas pracy, miejsce to pozostawić w takim stanie, w jakim on się wydarzył, aż do przybycia komisji powypadkowej.

 

 

CZYNNOŚCI  ZABRONIONE PRACOWNIKOWI:

 

Pracownikowi  obsługującemu krajalnicę żywności zabrania się  przede  wszystkim:

 

1.       Używania krajalnicy niezgodnie z przeznaczeniem.

2.       Obsługi maszyny przez osoby niepowołane oraz poniżej  18  roku  życia.

3.       Użytkowania niesprawnej technicznie maszyny.

4.       Dociskania krojonej żywności bezpośrednio ręką.

5.       Jakiegokolwiek manipulowania rękoma w strefie krojenia.  Czynności ręczne podczas krojenia powinny  ograniczać się tylko do przesuwania stołu za pomocą rękojeści.

6.       Dokonywania napraw przez osoby nieupoważnione.

7.       Podłączania krajalnicy do sieci elektrycznej bez zapewnienia ciągłości przewodu ochronnego. Po stronie użytkownika kołek uziemiający gniazda wtykowego musi być trwale podłączony do przewodu ochronnego.

8.       Krojenia produktów nie przeznaczonych do spożycia,  z  kością  oraz  zamrożonych.

9.       Pozostawiania  urządzenia  bez  dozoru.

 

 

CZYNNOŚCI  PRACOWNIKA  PO  ZAKOŃCZENIU PRACY:

 

Codziennie po zakończeniu pracy, należy wykonać następujące czynności, mające na celu utrzymanie wysokiego standardu higieny i bezpieczeństwa pracy:

1.       Wyłączyć dopływ energii elektrycznej i wyjąć wtyczkę przewodu  zasilającego  z  gniazda  elektrycznego.

2.       Zdjąć stół podawczy, pokrywę noża i prowadnicę plastra.

3.       Zdjęte elementy maszyny można zanurzyć w wodzie       z ogólnie dostępnymi środkami do mycia naczyń mających kontakt z żywnością.

4.       Całą maszynę czyścić wilgotną szmatką, wytrzeć do sucha i dopiero wtedy założyć zdemontowane elementy.

 

 

UWAGI  DODATKOWE:

 

1.       Nóż powinien być bezwzględnie ostrzony jeżeli pogorszy się jakość krojenia. Czynność ostrzenia powinna być wykonywana łagodnie, bez nadużywania siły przy manipulowaniu popychaczem i odciągaczem ostrzarki.

2.       Po około 10 godzinach pracy smaruj prowadniki, używając oleju maszynowego lub oliwki maszyn do szycia. Nie wolno do oliwienia używać oleju jadalnego. Smarować  zgodnie  z  instrukcją  obsługi.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin