SAŁATKA JESIENNA.doc

(20 KB) Pobierz
SAŁATKA JESIENNA

SAŁATKA JESIENNA

 

§         bakłażan - 1 szt.

§         cebule duże - 2 szt.

§         cukinia - 2 szt.
curry - 1 szczypta

§         gałka muszkatołowa - 1 szt
jogurt naturalny - 1 duże opakowanie
kminek indyjski - 1 szczypta
kolendra - 1 szczypta
olej - 1/4 szklanki
papryka czerwona - 2 szt.

§         pieczarki - 40 dkg
pieprz czarny - 1 szczypta
ser pleśniowy rokpol lub ostry żółty ser - 50 g
sól - 1 szczypta

 

Bakłażana myjemy, odcinamy zielone końcówki, kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, solimy i zostawiamy na jakieś 20 minut żeby puścił sok, w między czasie kroimy w kostkę cebulę, cukinię i paprykę, pieczarki (dość grubo). Na oliwę wrzucamy przyprawy i je podsmażamy, a następnie dodajemy cukinię i paprykę, gdy lekko zmiękną dodajemy bakłażana i wszystko dusimy pod przykryciem, pieczarki podsmażamy na patelni, (aż wyparuje woda) gotowe to dodajemy do warzyw, gdy już wszystko zrobi się miękkie dodajemy jogurt i ser, energicznie mieszamy, doprawiamy do smaku i jeszcze jakiś czas podsuszamy, żeby warzywa przeszły smakami.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin