Sałatka z białych i zielonych szparagów z pomidorami.doc

(24 KB) Pobierz
Sałatka z białych i zielonych szparagów z pomidorami, świeżym szpinakiem i oliwą z oliwek

Sałatka z białych i zielonych szparagów z pomidorami, świeżym szpinakiem i oliwą z oliwek 

 

Składniki na 4 porcje

§         1 pęczek obranych i ugotowanych białych szparagów

§         1 pęczek obranych i ugotowanych zielonych szparagów

§         4 pomidory

§         200 g przebranego i dobrze opłukanego szpinaku

§         200 g przebranego i dobrze opłukanego szpinaku

§         4 łyżki czerwonego octu winnego

§         2 łyżki brązowego cukru

§         4 łyżki oliwy z oliwek

§         6 łyżek oliwy z orzechów laskowych

§         Sól, pieprz

 

Zagotować ocet winny i brązowy cukier, odstawić z gazu, a gdy ostygnie dodać oliwę z oliwek. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, usunąć komory nasienne i pokroić w paseczki. Pokrojone pomidory zalać przygotowaną wcześniej marynatą.

Szparagi pokroić pod kątem w paseczki, wyrzucając stwardniałe końcówki. Szpinak, szparagi i pomidory wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i polać oliwą z orzechów laskowych. Szpinak, szparagi i pomidory wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i polać oliwą z orzechów laskowych.


 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin