Sałatka szwedzka z kalafiorem.doc

(23 KB) Pobierz

Sałatka szwedzka z kalafiorem

1 średniej wielkości kalafior,
10 dag sera rokpol,
1 łyżka startego chrzanu,
1 szkl. jogurtu naturalnego,
0,5 pęczka koperku,
0,5 szkl. mleka,
cukier, sól do smaku.
Do dekoracji:
kilka pomidorków koktajlowych,
po 0,5 szt. papryki zielonej i czerwonej.

Kalafior podzielić na różyczki, miękką część głąba pokroić w grubą kostkę. Ugotować w wodzie z dodatkiem mleka, soli i cukru. Niezbyt miękkie warzywa odcedzić i wystudzić. Ser rozetrzeć, dodawać po trochę jogurtu i nadal cały czas ucierać, na końcu dodać chrzan. Ułożyć kalafior na półmisku, polać sosem, udekorować paseczkami kolorowej papryki
i małymi pomidorkami. Wierzch posypać posiekanym koperkiem. Potrawę można podawać, jako samodzielne danie z pieczywem razowym lub jako dodatek do ciepłych i zimnych mięs lub ryb.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin