DESER SEROWY Z MORELAMI.doc

(23 KB) Pobierz

DESER SEROWY Z MORELAMI

1 puszka moreli,
3 serki homogenizowane,
1 cytryna,
3 żółtka,
0,5 szkl. cukru,
0,5 cukru waniliowego,
1/3 szkl. białego wytrawnego wina,
2 łyżki żelatyny,
do przybrania:
8 biszkoptów – języczki lub rurki waflowe,
3 łyżki startej czekolady.

Morele osączyć, kilka pozostawić do przybrania, pozostałe zmiksować. Cytrynę dobrze wyszorować, sparzyć i otrzeć z niej skórkę. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Żelatynę zalać winem
i gdy spęcznieje rozpuścić na małym ogniu lub na parze. Masę z żółtek umieścić w misce na parze i ubijając dodawać powoli wino z żelatyną, aż masa zgęstnieje. Następnie zdjąć miskę, masę schłodzić, dodać serek, zmiksowane morele, skórkę z cytryny i delikatnie wymieszać. Krem podzielić na porcje lub wyłożyć do salaterki i wstawić do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem przybrać morelami, biszkoptem i czekoladą.
 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin