DESER SEROWY Z MORELAMI1 puszka moreli,3 serki homogenizowane,1 cytryna,3 żółtka,0,5 szkl. cukru,0,5 cukru waniliowego,1/3 szkl. białego wytrawnego wina,2 łyżki żelatyny,do przybrania:8 biszkoptów – języczki lub rurki waflowe,3 łyżki startej czekolady.Morele osączyć, kilka pozostawić do przybrania, pozostałe zmiksować. Cytrynę dobrze wyszorować, sparzyć i otrzeć z niej skórkę. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Żelatynę zalać winemi gdy spęcznieje rozpuścić na małym ogniu lub na parze. Masę z żółtek umieścić w misce na parze i ubijając dodawać powoli wino z żelatyną, aż masa zgęstnieje. Następnie zdjąć miskę, masę schłodzić, dodać serek, zmiksowane morele, skórkę z cytryny i delikatnie wymieszać. Krem podzielić na porcje lub wyłożyć do salaterki i wstawić do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem przybrać morelami, biszkoptem i czekoladą.
tunia-85