Miętowa sałatka z truskawkami, serem feta i czarnymi oliwkami
Składniki: • duża garść rukoli • 6 dojrzałych truskawek, pokrojonych na połówki • 5 czarnych oliwek, pokrojonych na połówki • 1 łyżka posiekanego szczypiorku • 10 kosteczek sera feta • 3 łyżki posiekanej świeżej mięty • świeżo zmielony czarny pieprz • MIODOWY SOS WINEGRET Wykonanie: Przygotować sos miodowy zgodnie z przepisem i wymieszać go z 1 łyżką posiekanej mięty. Rukolę ułożyć na półmisku, obłożyć truskawkami, oliwkami i posypać szczypiorkiem. Kosteczki sera feta obtoczyć w pieprzu i pozostałych 2 łyżkach posiekanej mięty, ułożyć na sałatce. Przed samym podaniem sałatkę polać przygotowanym sosem miodowo - miętowym i doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
.................................................................................................................................................................................................................................... Miodowy sos winegret
Składniki: • 1 łyżka soku z cytryny (lub 1,5 łyżki octu winnego) • 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin • 1 łyżka miodu • 1/2 ząbka czosnku (opcjonalnie) • szczypta soli morskiej • świeżo zmielony czarny pieprz Czosnek bardzo drobno posiekać, rozetrzeć końcem noża, posypać delikatnie solą i przełożyć do miseczki. Dodać miód i razem rozetrzeć. Wlać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Dolać oliwę i wymieszać wszystkie składniki.
tunia-85