przetwory z aronii.doc

(12 KB) Pobierz

Sok wiśniowy z aronii

 

Przygotowanie: 1 godz

Gotowanie: 35 min

Trudność: łatwy

 

Składniki

 

1 kg aronii

400 liści z wiśni (30 dkg)

3 litry wody

2 kg cukru

5 dkg kwasku cytrynowego

 

Etapy przygotowania

 

1.aronię i liście z wiśni zalać wodą i gotować pod przykryciem przez pół godziny.

 

2.Odcedzić dodać cukier i kwasek. Gotować 5 min mieszając do rozpuszczenia się cukru.

 

3.Zlać do butelek i zapasteryzować. Sok z aronii obniża ciśnienie i jest bardzo smaczny.

 

 

 

Konfitury z aronii

Kategorie: Domowa, Aronia, Konfitury

 

Smak lata w zimę ,idealna do naleśników i racuszków a jaka zdrowa.Ja odlewam z tej konfitury jeszcze tak litr soku do butelki i mam na zimowe wieczory do herbatki.

przygotowanie: 10 min

gotowanie: 12 godz ilośc porcji: 5 (podstawowa ilośc porcji: 5)

  

składniki

 

0.5 l woda

1 kg aronia

1 kg cukier

 

Sposób przygotowania

 

Dojrzałe owoce aronii przebrać, umyć.

obgotować 5 minut, odcedzić. Z wody i cukru ugotować syrop.

obgotowane owoce zalać gorącym syropem i pozostawić na kilka godzin.

następnie doprowadzić do wrzenia, znowu odstawić na 2-3 godziny.

podgrzewać jeszcze z przerwami 2-3 razy,aż owoce staną się szkliste. Nałożyc do słoików

 

 

 

 

 

Dżem z aronii i jabłek

 

Smażenie: 15min

 

Składniki

 

1 kg aronii

2 kg jabłek

0.5 kg cukru

 

 

Etapy przygotowania

 

 

 

1.Aronię zalać 1 szkl. wrzątku i gotować 15 min.

Dodać połowę jabłek, cukier i gotować wszystko 30 min.

Pozostawić w garnku na 1 dzień.

Następnie dodać resztę jabłek i gotować, aż masa masa nabierze szklistości.

W czasie gotowania co jakiś czas zdejmować powstającą na powierzchni pianę .

Gorący dżem nakładać do wyparzonych słoiczków i pasteryzować 15 min.

 

2.Taki dżem podaje się tak jak żurawinę, czy borówki - do zimnych mięs (drób, dziczyzna), ale można dodawać go również do kruchych ciast.

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin