4 białka20 dag cukru5 dag wiórków kokosowych1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytrynyzapach rumowy lub migdałowymasło lub margaryna do posmarowania blachyewentualnie 5 dag zwiórkowanej mlecznej czekolady do dekoracji
W głębokiej misce ubić białka na pianę (za pomocą trzepaczki lub miksera). Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier. Gdy piana jest już gęsta, połączyć z zapachem, wiórkami kokosowymi i sokiem z cytryny. Masa jest gotowa, gdy stanie się matowa i tak sztywna, że można ją kroić. Blachę posmarować masłem lub margaryną. Masę przełożyć do szprycerki cukierniczej. Wyciskać na przygotowaną blachę. Wstawić do słabo rozgrzanego piekarnika na 140-150 minut. Ewentualnie posypać wiórkami czekoladowymi. Trzeba uważać by temperatura nie była zbyt wysoka, gdyż bezy się zrumienią.
viktoria811