Kotlety mielone z suszonym grzybami i sosem grzybowym
Grzegorz OstrowskiDodano : 2004-05-08Danie sycące o zacnym, mocnym smaku.
składnikipół kilograma mielonego mięsa drobiowego4 łyżki tartej bułkijajko2 cebule średniej wielkościgarść suszonych grzybówdwie łyżki posiekanej natki pietruszkisólświeżo zmielony czarny pieprzolej do smażenia
sposób przygotowaniaGrzyby zalewam szklanką wrzątku i gotuję na do średniej miękkości przez 15-20 minut.Podczas gotowania należy sprawdzać, czy woda zanadto nie wyparował - gdy tak się stanie, dolewam jej trochę.Połowę podgotowanych grzybów wyjmuję z wywaru u kroję na niezbyt drobne kawałki.Drugą połowę odsączam, wywar zachowuję.Jedną cebule obieram i kroję na ósemki. Rozgrzewam dwie łyżki oleju, wrzucam na niego cebulę i smażę na silnym ogniu cały czas mieszając, aż lekko się zeszkli, wtedy dodaję odsączone grzyby i smażę na średnim ogniu przez 5 minut.Do wywaru z grzybów dodaję łyżkę mąki, mieszam bardzo dokładnie i dodaję do patelni z cebula i grzybami, doprowadzam do wrzenia i trzymam na ogniu 2 minut. Sos gotowy.Drugą cebulę obieram, siekam na drobne kawałki i szklę na łyżce oleju. Mięso, podsmażoną cebulę, jajko, pokrojone grzyby,2 łyżki tartej bułki i przyprawy mieszam ze sobą na jednolitą masę. Z masy formuję placuszki o wielkości dłoni. Każdego kotleta panieruję w bułce i smażę na silnie rozgrzanym oleju przez 2 minuty z każdej strony, następnie zmniejszam ogień i smażę 4-5 minut z każdej strony.Na talerz wykładam sos, na niego kładę kotlety i dekoruję natką pietruszki.Podaję z ziemniakami.
wister