12 kwietnia Dzień czekolady.doc

(47 KB) Pobierz
12 kwietnia – Dzień Czekolady

12 kwietnia – Dzień Czekolady

 

 

 

Witaminy

·         A – antyoksydant, pozytywnie wpływa na skórę i błony śluzowe oraz na wzrok

·         E - „witamina młodości”, również dobrze działa na skórę oraz na płodność

·         B2 – usprawniająca pracę układu nerwowego, oczu, śluzówek

·         B3 (PP) - „witamina uszczęśliwiająca nerwy”, obniża cholesterol, bierze udział w tworzeniu krwinek czerwonych

·         B6 – sprzyja prawidłowemu działaniu układu nerwowego, mięśni, zapobiega tworzeniu się kamieni w organizmie, ma dobry wpływ na odporność i układ sercowo-naczyniowy

·         B12 – zapobiega rozwojowi niedokrwistości, bierze udział w wytwarzaniu struktur chroniących komórki nerwowe oraz w procesie odtwarzania kodu genetycznego

·         M (kwas foliowy) – wpływa na dobre samopoczucie i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, chroni m.in. przed nowotworami macicy, zapobiega niedokrwistości

Pierwiastki

·         Żelazo – zapobiegające niedokrwistości

·         Magnez i potas – zapobiegają bolesnym kurczom mięśni, normują pracę serca, działają kojąco na nerwy, magnez dodatkowo bierze udział w ogromnej ilości reakcji biologicznych w organizmie

·         Cynk – wpływa ochronnie na komórki organizmu i na naczynia krwionośne, bierze udział w normalizacji pracy serca i poziomu cholesterolu, wpływa na szybsze gojenie się ran, wykazano lecznicze działanie cynku w chorobie wrzodowej żołądka, trądziku i innych chorobach skóry, reumatyzmie

·         Selen – chroni komórki skóry, czerwone krwinki i serce, wpływa na prawidłowy stan włosów

·         Miedź – świetna broń przeciw wolnym rodnikom, wpływa ochronnie na komórki nerwowe i skórę, poprawia stan włosów, bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych

·         Fosfor – wpływający na prawidłowy stan kośćca, poprawiający pracę mięśni, bierze udział w licznych reakcjach w organizmie

·         Wapń – zapobiega drżeniom mięśni, bierze udział w kościotworzeniu, łagodzi objawy alergii, przyspiesza krzepnięcie krwi

Inne ciekawe substancje...

·         Polifenole – działają rozkurczająco na naczynia krwionośne, przez co ułatwiają przepływ krwi, a dodatkowo zapobiegają tworzeniu się skrzepów krwi i obniżają cholesterol

·         Flawonoidy – to te same substancje, które odnajdziemy w czerwonym winie, antyoksydanty, chronią naczynia krwionośne, zapobiegają zmianom miażdżycowym, wspomagają odporność organizmu, regulują napięcie mięśni

·         Kofeina – stymuluje organizm, m. in. pobudza układ nerwowy, usprawnia myślenie, niweluje zmęczenie, polepsza nastrój, przyspiesza pracę serca, poprawia perystaltykę jelit

·         Serotonina – mająca działanie antydepresyjne, regulujące sen, tętno i temperaturę ciała, poprawia nastrój

·         Teofilina – rozszerza naczynia krwionośne, działa lekko moczopędnie, działa rozkurczająco na drogi żółciowe

·         Teobromina – uspokaja chaos myślowy, działa lekko moczopędnie, przeciwkaszlowo (lepiej niż kodeina!)

·         Fenylotylamina, która stymuluje wydzielanie endorfin, tzw. „hormonów szczęścia”, które poprawiają nastrój, łagodzą stresy i działają euforyzująco

Jednak należy pamiętać, że czekolady nie można spożywać w dużych ilościach, gdyż sprzyja to rozwojowi otyłości. Kilka kostek dziennie zupełnie nam wystarczy. Niestety czekolada może uzależniać, dzięki zawartym w niej substancjom. Nie jest to znowuż takie uzależnienie jak alkoholizm czy narkomania. U niektórych ludzi występuje także alergia na czekoladę, ale częściej dotyczy ona dodatków, którymi wzbogacany jest wyrób – głównie orzechy arachidowe. W dużych ilościach czekolada może powodować zaparcia, szczególnie u dzieci.
Umiar w jedzeniu czekolady uchroni nas od nieprzyjemnych działań ubocznych. Pozwoli się nam cieszyć dobrym samopoczuciem i zdrowiem.
 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin