Lecznicza �ywno�� Spis produkt�w pomocnych w najcz�ciej spotykanych schorzeniach, dost�pnych na rynku polskim, bogatych w witaminy i minera�y zapewniaj�cych prawid�owe funkcjonowanie organizmu. ZDROWA �YWNO�� Przedstawiony poni�ej spis produkt�w �ywno�ciowychpomocnych w r�norodnych, a najcz�ciej spotykanych schorzeniach opracowany zosta� na podstawie t�umaczenia z j. angielskiego serii artyku��w, kt�re ukaza�y si� w Journal of the American Medicial Association (tytu� orygina�u: Food your miracle medicine) oraz wiedzy zawartej w przekazach staro�ytnej sztuki medycznej S�owian, Celt�w, Grek�w, lud�w Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Wybrano produkty �atwo dost�pne na rynku polskim, bogate w witaminy i minera�y niezb�dne do prawid�owego funkcjonowania organizmu. Wiele lek�w stosowanych we wsp�czesnej konwencjonalnej medycynie opartych jest na wyci�gach z ro�lin wyst�puj�cych w przyrodzie. Ale pigu�ki nie mog� zast�pi� odpowiedniej diety. Nie ma sensu faszerowanie si� medykamentami i jednoczesne zatruwanie organizmu jedzeniem dla nas niekorzystnym. Wiele z przedstawionych poni�ej warzyw, owoc�w i zi� jest stosowanych r�wnie� i dzisiaj w medycynie ludowej. Warto z tej wiedzy popartej d�ugoletnim badaniem i do�wiadczeniem skorzysta�. Warto tym bardziej im mniejsz� przyk�adamy wag� do tego co spo�ywamy, najcz�ciej w po�piechu, nie prze�uwaj�c dok�adnie pokarmu. Spo�r�d bogatej listy pokarm�w korzystnych i szkodliwych przy danym schorzeniu �atwo b�dzie wybra� to, co lubimy i to, co poprawi nasz stan zdrowia. Warto obserwowa� w jaki spos�b to co spo�ywamy wp�ywa na stan naszego zdrowia i samopoczucia. W wielu wypadkach wystarczy zrezygnowa� z jednego, dw�ch, trzech produkt�w lub ograniczy� ich spo�ywanie aby odczu� popraw� samopoczucia. �atwiej jest zapobiega� ni� leczy�. R�ne organizmy maj� odmienn� podatno�� na schorzenia w zale�no�ci od uwarunkowa� genetycznych, sk�adnik�w gleby i wody w miejscu zamieszkania i wielu innych czynnik�w. To co dla jednego organizmu jest szkodliwe na inny mo�e nie mie� wp�ywu. Sk�ad diety nale�y rozpatrywa� ca�o�ciowo. Ka�dy organizm jest inny i mo�e mie� inn�, sobie tylko w�a�ciw� tolerancj� na poszczeg�lne sk�adniki diety. Nie ma diety idealnej dla wszystkich, gdy� nie ma dw�ch identycznych organizm�w. Nawet najzdrowsza �ywno�� jak np. mi�d, cebula czy rzepa mo�e u niekt�rych powodowa� dolegliwo�ci. Wa�na jest odpowiednia kompozycja sk�adnik�w pokarmowych. Np. nadmiar t�uszczu powoduje podniesienie poziomu cholesterolu, oty�o��, uszkodzenie serca, ale dotyczy to t�uszczu zwierz�cego. Ca�kowite zrezygnowanie z t�uszczu r�wnie� ro�linnego (oliwa z oliwek) jest niekorzystne gdy� organizm nie wch�ania wtedy witaminy A, D, E i K. Najkorzystniejsza jest dieta urozmaicona, mamy wtedy mo�liwo�� dostarczenia organizmowi wszystkich potrzebnych sk�adnik�w. Im mniej przetworzone po�ywienie, im bardziej naturalne i �wie�e, tym zdrowsze. Matka Natura u zarania dziej�w zaopatrzy�a nas we wszystkie niezb�dne sk�adniki pokarmowe i naturalne lekarstwa zawieraj�c je w warzywach, owocach i zio�ach. Oto par� przyk�ad�w! AGREST - zaburzenia w przemianie materii, zw�aszcza u dzieci i os�b starszych - ma dzia�anie ��ciop�dne i moczop�dne - stosowany przy przewlek�ych zaparciach - stosuje si� przy cz�stych krwotokach - dzia�a od�wie�aj�co - pomocny w niedokrwisto�ci - pomocny w chorobach sk�rnych ALOES - leczy zaburzenia w przemianie materii - wzmacnia odporno�� organizmu - pomocny w chorobach oczu (zapalenie spoj�wek, zm�tnienie ga�ki ocznej) - pomocny w leczeniu oparze� - zapobiega i leczy choroby wrzodowe - pomocny w zapaleniu okr�nicy - leczy zaparcia - stosuje si� w anemii i niedokrwisto�ci ANANAS - t�umi infekcje, dzia�a przeciwbakteryjnie i przeciw wirusowo - pomaga rozpuszcza� zakrzepy - pomaga zapobiega� osteoporozie - pomaga w gojeniu z�ama� - poprawia trawienie ANY� - stosuje si� przy nie�ycie oskrzeli, kaszlu, zapaleniu migda�k�w, przy utracie g�osu - pobudza laktacj� u karmi�cych matek - niszczy paso�yty - �rodek uspokajaj�cy i wzmacniaj�cy - �agodny �rodek przeczyszczaj�cy ARBUZ - naturalna VIAGRA! - dzia�a przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo - chroni przed zakrzepam! - spo�ywanie arbuza razem ze sk�rkami to naturalna viagra. ARCYDZI�GIEL - pobudza wydzielanie sok�w trawiennych - ma dzia�anie uspokajaj�ce - stosuje si� w chorobach dr�g oddechowych - ma dzia�anie napotne - dzia�a moczop�dnie AWOKADO - obni�a poziom cholesterolu - dzia�a korzystnie na �ciany naczy� - dzia�a hamuj�co na wzrost kom�rek rakowych - rozszerza naczynia krwiono�ne BAK�A�ANY - zmniejszaj� podatno�� na raka (zw�aszcza sk�ry) - zapobiegaj� reumatyzmowi - maj� dzia�anie moczop�dne - obni�aj� poziom cholesterolu - pomagaj� zwalcza� bakterie i wirusy BANANY - zapobiegaj� owrzodzeniem trawiennym i wspomagaj� ich gojenie - obni�aj� poziom cholesterolu we krwi - pomagaj� w niestrawno�ci, wzd�ciach, w zapaleniu b�ony �luzowej �o��dka - zapobiegaj� wrzodom �o��dka - maj� dzia�anie przeciw bakteryjne - reguluj� poziom cukru (niedojrza�y i gotowany) - pomagaj� przy odchudzaniu - pomocne w stwardnieniu t�tnic - pomocne w zapaleniach nerek - sok stosowany jest jako �rodek uspokajaj�cy przy atakach histerii BAZYLIA - wzmacnia �o��dek - przyspiesza trawienie - pobudza apetyt - dzia�a rozkurczowo - zwalcza gor�czk� - leczy nie�yt nosa - zapach odstrasza owady BERBERYS - dzia�a moczop�dnie - wspomaga wydzielanie ��ci - ma s�abe dzia�anie przeczyszczaj�ce - pomocny w b�lach g�owy - pomaga leczy� ��taczk� - pobudza apetyt - leczy biegunki - obni�a temperatur� - pomocny w leczeniu zapalenia dzi�se� (p�ukanie) - pomocny w reumatyzmie - obni�a ci�nienie BOR�WKA - wzmaga wydzielanie ��ci - dzia�a odka�aj�co - zapobiega biegunkom - wzmacnia uk�ad odporno�ciowy - ma dzia�anie moczop�dne - zmniejsza st�enie cukru we krwi B�B - stosowany przy schorzeniach w�troby, nerek i jelita grubego - zapobiega biegunkom - zawiera wi�cej bia�ka od groszku i fasoli BROKU�Y - zmniejszaj� ryzyko zachorowa� na choroby nowotworowe zw�aszcza jelita grubego i p�uc - chroni� przed rakiem p�uc i rakiem sutka - zmniejszaj� poziom cholesterolu - maj� dzia�anie przeciwwirusowe - maj� korzystne dzia�anie w chorobie wrzodowej - mog� by� pomocne w leczeniu cukrzycy - najbardziej skuteczne s� surowe lub lekko obgotowane BRUKIEW - stosowana przy zaparciach - �rodek moczop�dny i wykrztu�ny BRUKSELKA - pomocna w hamowaniu raka zw�aszcza jelita grubego i �o��dka ( podobne dzia�anie jak broku�y) BURAKI - u�atwiaj� trawienie - pomagaj� przy anemii - podnosz� odporno�� organizmu na infekcje i przezi�bienia - stosuje si� w chorobach nowotworowych - zapobiegaj� zaparciom - zewn�trznie pomocny w owrzodzeniach sk�ry - ma dzia�anie uspokajaj�ce BRZOZA (li�cie) - u�atwia wydalanie moczu i usuni�cie szkodliwych substancji - sok z brzozy stosowany zewn�trznie niszczy paso�yty sk�ry i korzystnie wp�ywa na w�osy CEBULA - zmniejsza lepko�� krwi - pomaga rozpuszcza� zakrzepy - obni�a poziom cholesterolu - reguluje poziom cukru - leczy kamic� nerkow�, - ma korzystne dzia�anie przy �ylakach odbytu, - leczy nie�yt jelit - pomaga w oczyszczaniu oskrzeli z wydzielin - pomaga w infekcjach i biegunkach, - pomaga przy bezsenno�ci, - zapobiega podra�nieniom nerwowym, dzia�a uspokajaj�co - zmniejsza ryzyko chor�b serca - wzmacnia serce - powoduje lepsze gojenie ran i ust�powanie b�lu np. przy st�uczeniach - stosowana jako sok i ok�ady - leczy odmro�enia, odciski, brodawki - stosowane jako miazga ze �wie�ej cebuli lub sok (zewn�trznie) - pomaga zwalczy� kurzajki - zapobiega zaka�eniom - hamuje wzrost kom�rek raka - zapobiega astmie - zapobiega przezi�bieniom, katarom, zapaleniom oskrzeli - pomocna przy bronchicie - pobudza dzia�anie w�troby i trzustki - wspomaga prac� tarczycy - zewn�trznie - p�ukanka z �usek cebuli korzystnie wp�ywa na w�osy - dzia�anie takie wyst�puje pod ka�d� postaci� spo�ywanej cebuli CHILLI - dzia�a wykrztu�nie - zapobiega i �agodzi objawy przewlek�ych zapale� oskrzeli i rozedmy p�uc, - pomaga udro�ni� drogi oddechowe - dzia�a przeciwkrzepliwie - rozpuszcza zakrzepy - �agodzi b�l, zw�aszcza staw�w - poprawia nastr�j - zapobiega chorobom uk�adu kr��enia - pomaga w chorobie wrzodowej �o��dka i dwunastnicy - �agodzi g�owy - stosowana w inhalacji - przyspiesza przemian� materii i spalanie kalorii - ma podobne dzia�anie jak aspiryna CHMIEL - jako odwar z szyszek pobudza trawienie - pomaga zwalczy� bezsenno�� CHRZAN - stosowany w niedokwasocie �o��dka - pobudza apetyt i sprzyja trawieniu - pomaga spali� nadwy�k� kalorii - stosowany jako �rodek moczop�dny - przy zapaleniu korzonk�w stosowany do nacierania miazg� bol�cych miejsc - stosowany przy anemii - pomocny przy astmie - pomaga up�ynni� �luz w drogach oddechowych - stosowany w kamicy moczowej - �agodzi b�le reumatyczne - poprawia ukrwienie - pomocny w obrz�kach �luz�wki przy przezi�bieniu i zapaleniu zatok CUKIER - dzia�a jako �rodek uspokajaj�cy - zmniejsza l�k i stres - powoduje odpr�enie i senno�� - u niekt�rych os�b poprawia koncentracj� - dzia�a przeciwdepresyjnie - pomaga w gojeniu ran - lepsze efekty jako �rodka uspokajaj�cego mo�na osi�gn�� stosuj�c cukier bez dodatk�w bia�ka i t�uszczu - sprzyja powstawaniu pr�chnicy z�b�w - nadmierne ilo�ci mog� prowadzi� do nadwagi CYKORIA - ma dzia�anie moczop�dne i ��ciop�dne - u�atwia trawienie i pobudza apetyt - stosuje si� przy niedomaganiach w�troby - zapobiega zaparciom - pomocna przy k...
babciagapcia