Lecznicza Żywność(1).txt

(69 KB) Pobierz
Lecznicza �ywno��


Spis produkt�w pomocnych w najcz�ciej spotykanych schorzeniach, dost�pnych na rynku polskim, bogatych w witaminy i minera�y zapewniaj�cych prawid�owe funkcjonowanie organizmu.


ZDROWA �YWNO��

Przedstawiony poni�ej spis produkt�w �ywno�ciowychpomocnych w r�norodnych, a najcz�ciej spotykanych schorzeniach opracowany zosta� na podstawie t�umaczenia z j. angielskiego serii artyku��w, kt�re ukaza�y si� w Journal of the American Medicial Association (tytu� orygina�u: Food your miracle medicine) oraz wiedzy zawartej w przekazach staro�ytnej sztuki medycznej S�owian, Celt�w, Grek�w, lud�w Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Wybrano produkty �atwo dost�pne na rynku polskim, bogate w witaminy i minera�y niezb�dne do prawid�owego funkcjonowania organizmu.


Wiele lek�w stosowanych we wsp�czesnej konwencjonalnej medycynie opartych jest na wyci�gach z ro�lin wyst�puj�cych w przyrodzie. Ale pigu�ki nie mog� zast�pi� odpowiedniej diety. Nie ma sensu faszerowanie si� medykamentami i jednoczesne zatruwanie organizmu jedzeniem dla nas niekorzystnym. Wiele z przedstawionych poni�ej warzyw, owoc�w i zi� jest stosowanych r�wnie� i dzisiaj w medycynie ludowej. Warto z tej wiedzy popartej d�ugoletnim badaniem i do�wiadczeniem skorzysta�. Warto tym bardziej im mniejsz� przyk�adamy wag� do tego co spo�ywamy, najcz�ciej w po�piechu, nie prze�uwaj�c dok�adnie pokarmu.

Spo�r�d bogatej listy pokarm�w korzystnych i szkodliwych przy danym schorzeniu �atwo b�dzie wybra� to, co lubimy i to, co poprawi nasz stan zdrowia. Warto obserwowa� w jaki spos�b to co spo�ywamy wp�ywa na stan naszego zdrowia i samopoczucia. W wielu wypadkach wystarczy zrezygnowa� z jednego, dw�ch, trzech produkt�w lub ograniczy� ich spo�ywanie aby odczu� popraw� samopoczucia. �atwiej jest zapobiega� ni� leczy�. R�ne organizmy maj� odmienn� podatno�� na schorzenia w zale�no�ci od uwarunkowa� genetycznych, sk�adnik�w gleby i wody w miejscu zamieszkania i wielu innych czynnik�w. To co dla jednego organizmu jest szkodliwe na inny mo�e nie mie� wp�ywu.

Sk�ad diety nale�y rozpatrywa� ca�o�ciowo. Ka�dy organizm jest inny i mo�e mie� inn�, sobie tylko w�a�ciw� tolerancj� na poszczeg�lne sk�adniki diety. Nie ma diety idealnej dla wszystkich, gdy� nie ma dw�ch identycznych organizm�w. Nawet najzdrowsza �ywno�� jak np. mi�d, cebula czy rzepa mo�e u niekt�rych powodowa� dolegliwo�ci. Wa�na jest odpowiednia kompozycja sk�adnik�w pokarmowych. Np. nadmiar t�uszczu powoduje podniesienie poziomu cholesterolu, oty�o��, uszkodzenie serca, ale dotyczy to t�uszczu zwierz�cego. Ca�kowite zrezygnowanie z t�uszczu r�wnie� ro�linnego (oliwa z oliwek) jest niekorzystne gdy� organizm nie wch�ania wtedy witaminy A, D, E i K. Najkorzystniejsza jest dieta urozmaicona, mamy wtedy mo�liwo�� dostarczenia organizmowi wszystkich potrzebnych sk�adnik�w. Im mniej przetworzone po�ywienie, im bardziej naturalne i �wie�e, tym zdrowsze.

Matka Natura u zarania dziej�w zaopatrzy�a nas we wszystkie niezb�dne sk�adniki pokarmowe i naturalne lekarstwa zawieraj�c je w warzywach, owocach i zio�ach. Oto par� przyk�ad�w!

 		

AGREST

- zaburzenia w przemianie materii, zw�aszcza u dzieci i os�b starszych

- ma dzia�anie ��ciop�dne i moczop�dne

- stosowany przy przewlek�ych zaparciach

- stosuje si� przy cz�stych krwotokach

- dzia�a od�wie�aj�co

- pomocny w niedokrwisto�ci

- pomocny w chorobach sk�rnych

ALOES

- leczy zaburzenia w przemianie materii

- wzmacnia odporno�� organizmu

- pomocny w chorobach oczu (zapalenie spoj�wek, zm�tnienie ga�ki ocznej)

- pomocny w leczeniu oparze�

- zapobiega i leczy choroby wrzodowe

- pomocny w zapaleniu okr�nicy

- leczy zaparcia

- stosuje si� w anemii i niedokrwisto�ci

ANANAS

- t�umi infekcje, dzia�a przeciwbakteryjnie i przeciw wirusowo

- pomaga rozpuszcza� zakrzepy

- pomaga zapobiega� osteoporozie

- pomaga w gojeniu z�ama�

- poprawia trawienie

ANY�

- stosuje si� przy nie�ycie oskrzeli, kaszlu, zapaleniu migda�k�w, przy utracie g�osu

- pobudza laktacj� u karmi�cych matek

- niszczy paso�yty

- �rodek uspokajaj�cy i wzmacniaj�cy

- �agodny �rodek przeczyszczaj�cy

ARBUZ - naturalna VIAGRA!

- dzia�a przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo

- chroni przed zakrzepam!

- spo�ywanie arbuza razem ze sk�rkami to naturalna viagra.

ARCYDZI�GIEL

- pobudza wydzielanie sok�w trawiennych

- ma dzia�anie uspokajaj�ce

- stosuje si� w chorobach dr�g oddechowych

- ma dzia�anie napotne

- dzia�a moczop�dnie

AWOKADO

- obni�a poziom cholesterolu

- dzia�a korzystnie na �ciany naczy�

- dzia�a hamuj�co na wzrost kom�rek rakowych

- rozszerza naczynia krwiono�ne

BAK�A�ANY

- zmniejszaj� podatno�� na raka (zw�aszcza sk�ry)

- zapobiegaj� reumatyzmowi

- maj� dzia�anie moczop�dne

- obni�aj� poziom cholesterolu

- pomagaj� zwalcza� bakterie i wirusy

BANANY

- zapobiegaj� owrzodzeniem trawiennym i wspomagaj� ich gojenie

- obni�aj� poziom cholesterolu we krwi

- pomagaj� w niestrawno�ci, wzd�ciach, w zapaleniu b�ony �luzowej �o��dka

- zapobiegaj� wrzodom �o��dka

- maj� dzia�anie przeciw bakteryjne

- reguluj� poziom cukru (niedojrza�y i gotowany)

- pomagaj� przy odchudzaniu

- pomocne w stwardnieniu t�tnic

- pomocne w zapaleniach nerek

- sok stosowany jest jako �rodek uspokajaj�cy przy atakach histerii

BAZYLIA

- wzmacnia �o��dek

- przyspiesza trawienie

- pobudza apetyt

- dzia�a rozkurczowo

- zwalcza gor�czk�

- leczy nie�yt nosa

- zapach odstrasza owady

BERBERYS

- dzia�a moczop�dnie

- wspomaga wydzielanie ��ci

- ma s�abe dzia�anie przeczyszczaj�ce

- pomocny w b�lach g�owy

- pomaga leczy� ��taczk�

- pobudza apetyt

- leczy biegunki

- obni�a temperatur�

- pomocny w leczeniu zapalenia dzi�se� (p�ukanie)

- pomocny w reumatyzmie

- obni�a ci�nienie

BOR�WKA

- wzmaga wydzielanie ��ci

- dzia�a odka�aj�co

- zapobiega biegunkom

- wzmacnia uk�ad odporno�ciowy

- ma dzia�anie moczop�dne

- zmniejsza st�enie cukru we krwi

B�B

- stosowany przy schorzeniach w�troby, nerek i jelita grubego

- zapobiega biegunkom

- zawiera wi�cej bia�ka od groszku i fasoli

BROKU�Y

- zmniejszaj� ryzyko zachorowa� na choroby nowotworowe zw�aszcza jelita grubego i p�uc

- chroni� przed rakiem p�uc i rakiem sutka

- zmniejszaj� poziom cholesterolu

- maj� dzia�anie przeciwwirusowe

- maj� korzystne dzia�anie w chorobie wrzodowej

- mog� by� pomocne w leczeniu cukrzycy

- najbardziej skuteczne s� surowe lub lekko obgotowane

BRUKIEW

- stosowana przy zaparciach

- �rodek moczop�dny i wykrztu�ny

BRUKSELKA

- pomocna w hamowaniu raka zw�aszcza jelita grubego i �o��dka

( podobne dzia�anie jak broku�y)

BURAKI

- u�atwiaj� trawienie

- pomagaj� przy anemii

- podnosz� odporno�� organizmu na infekcje i przezi�bienia

- stosuje si� w chorobach nowotworowych

- zapobiegaj� zaparciom

- zewn�trznie pomocny w owrzodzeniach sk�ry

- ma dzia�anie uspokajaj�ce

BRZOZA (li�cie)

- u�atwia wydalanie moczu i usuni�cie szkodliwych substancji

- sok z brzozy stosowany zewn�trznie niszczy paso�yty sk�ry i korzystnie wp�ywa na w�osy

CEBULA

- zmniejsza lepko�� krwi

- pomaga rozpuszcza� zakrzepy

- obni�a poziom cholesterolu

- reguluje poziom cukru

- leczy kamic� nerkow�,

- ma korzystne dzia�anie przy �ylakach odbytu,

- leczy nie�yt jelit

- pomaga w oczyszczaniu oskrzeli z wydzielin

- pomaga w infekcjach i biegunkach,

- pomaga przy bezsenno�ci,

- zapobiega podra�nieniom nerwowym, dzia�a uspokajaj�co

- zmniejsza ryzyko chor�b serca

- wzmacnia serce

- powoduje lepsze gojenie ran i ust�powanie b�lu np. przy st�uczeniach - stosowana jako sok i ok�ady

- leczy odmro�enia, odciski, brodawki - stosowane jako miazga ze �wie�ej cebuli lub sok (zewn�trznie)

- pomaga zwalczy� kurzajki

- zapobiega zaka�eniom

- hamuje wzrost kom�rek raka

- zapobiega astmie

- zapobiega przezi�bieniom, katarom, zapaleniom oskrzeli

- pomocna przy bronchicie

- pobudza dzia�anie w�troby i trzustki

- wspomaga prac� tarczycy

- zewn�trznie - p�ukanka z �usek cebuli korzystnie wp�ywa na w�osy

- dzia�anie takie wyst�puje pod ka�d� postaci� spo�ywanej cebuli

 CHILLI

- dzia�a wykrztu�nie

- zapobiega i �agodzi objawy przewlek�ych zapale� oskrzeli i rozedmy p�uc,

- pomaga udro�ni� drogi oddechowe

- dzia�a przeciwkrzepliwie

- rozpuszcza zakrzepy

- �agodzi b�l, zw�aszcza staw�w

- poprawia nastr�j

- zapobiega chorobom uk�adu kr��enia

- pomaga w chorobie wrzodowej �o��dka i dwunastnicy

- �agodzi g�owy - stosowana w inhalacji

- przyspiesza przemian� materii i spalanie kalorii

- ma podobne dzia�anie jak aspiryna

CHMIEL

- jako odwar z szyszek pobudza trawienie

- pomaga zwalczy� bezsenno��

CHRZAN

- stosowany w niedokwasocie �o��dka

- pobudza apetyt i sprzyja trawieniu

- pomaga spali� nadwy�k� kalorii

- stosowany jako �rodek moczop�dny

- przy zapaleniu korzonk�w stosowany do nacierania miazg� bol�cych miejsc

- stosowany przy anemii

- pomocny przy astmie

- pomaga up�ynni� �luz w drogach oddechowych

- stosowany w kamicy moczowej

- �agodzi b�le reumatyczne

- poprawia ukrwienie

- pomocny w obrz�kach �luz�wki przy przezi�bieniu i zapaleniu zatok

CUKIER

- dzia�a jako �rodek uspokajaj�cy

- zmniejsza l�k i stres

- powoduje odpr�enie i senno��

- u niekt�rych os�b poprawia koncentracj�

- dzia�a przeciwdepresyjnie

- pomaga w gojeniu ran

- lepsze efekty jako �rodka uspokajaj�cego mo�na osi�gn�� stosuj�c cukier bez dodatk�w bia�ka i t�uszczu

- sprzyja powstawaniu pr�chnicy z�b�w

- nadmierne ilo�ci mog� prowadzi� do nadwagi

CYKORIA

- ma dzia�anie moczop�dne i ��ciop�dne

- u�atwia trawienie i pobudza apetyt

- stosuje si� przy niedomaganiach w�troby

- zapobiega zaparciom

- pomocna przy k...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin