Popapraniec.doc

(29 KB) Pobierz
Popapraniec

Popapraniec

Czas przygotowania: 90 minut

Czas pieczenia: 25 minut

Ilość porcji: 30

Składniki

·         BISZKOPT:

·         8 jajek

·         3/4 szklanki cukru

·         1,5 szklanki mąki tortowej

·         1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

·         1/4 szklanki oleju

·         2 łyżki maku

·         1/2 kisielu czerwonego( sypki)

·         2 łyżki kakao

·         MASA:

·         0,5 litra mleka

·         1 szklanka cukru

·         1 cukier waniliowy

·         3 łyżki mąki ziemniaczanej

·         3 łyżki mąki tortowej

·         1/2 kostki margaryny

·         dżem z czarnej porzeczki

·         orzech włoskie

·         polewa czekoladowa

Pyszne ciasto, wyśmienite dla wszystkich smakoszy deserów:):)

Etapy przygotowania

BISZKOPT:

Jajka oddzielić od białek. Białka ubić, dodać cukier, żółtka, mąkę z proszkiem i na końcu olej- dobrze wymieszać i podzielić na 3 części. Do I części dodać 2 łyżki maku i wylać na wysmarowaną blachę. Do drugiej części dodać 1/2 kisielu czerwonego- wymieszać i wylać na I część. Do III części dodać 2 łyżki kakao - wymieszać i wylać na II część. Wkładamy gotowe ciasto do piekarnika i piec około 25 minut w piekarniku.

MASA:

połowę mleka zagotować z cukrem, a w drugiej połowie mleka wymieszać obie mąki. Mleko z mąką wlać do gotującego się mleka i wszystko dobrze wymieszać - ugotować budyń. Jak ostygnie wymieszac z margaryną.

Biszkopt przekroić na pół i przełożyć masą budyniową (trochę masy odłożyć na wierzch). Na wierzchu placka posmarować budyniem z dżemem porzeczkowym, posypać orzechami. Na koniec polać polewą czekoladową.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin