Czas przygotowania: 90 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość porcji: 30
· BISZKOPT:
· 8 jajek
· 3/4 szklanki cukru
· 1,5 szklanki mąki tortowej
· 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1/4 szklanki oleju
· 2 łyżki maku
· 1/2 kisielu czerwonego( sypki)
· 2 łyżki kakao
· MASA:
· 0,5 litra mleka
· 1 szklanka cukru
· 1 cukier waniliowy
· 3 łyżki mąki ziemniaczanej
· 3 łyżki mąki tortowej
· 1/2 kostki margaryny
· dżem z czarnej porzeczki
· orzech włoskie
· polewa czekoladowa
Pyszne ciasto, wyśmienite dla wszystkich smakoszy deserów:):)
BISZKOPT:
Jajka oddzielić od białek. Białka ubić, dodać cukier, żółtka, mąkę z proszkiem i na końcu olej- dobrze wymieszać i podzielić na 3 części. Do I części dodać 2 łyżki maku i wylać na wysmarowaną blachę. Do drugiej części dodać 1/2 kisielu czerwonego- wymieszać i wylać na I część. Do III części dodać 2 łyżki kakao - wymieszać i wylać na II część. Wkładamy gotowe ciasto do piekarnika i piec około 25 minut w piekarniku.
MASA:
połowę mleka zagotować z cukrem, a w drugiej połowie mleka wymieszać obie mąki. Mleko z mąką wlać do gotującego się mleka i wszystko dobrze wymieszać - ugotować budyń. Jak ostygnie wymieszac z margaryną.
Biszkopt przekroić na pół i przełożyć masą budyniową (trochę masy odłożyć na wierzch). Na wierzchu placka posmarować budyniem z dżemem porzeczkowym, posypać orzechami. Na koniec polać polewą czekoladową.
krystynapolok555