Sos do sałaty.doc

(33 KB) Pobierz
Sos do sałaty

 

Sos do sałaty

 

SKŁADNIKI:

 

1 cebula;

1 ząbek czosnku;

2 łyżeczki musztardy;

2 łyżki oliwy;

sok z ½ cytryny lub kwas cytrynowy;

sól, pieprz;

 

WYKONANIE:

 

cebulę pokroić, zmiażdżony czosnek dodać do cebuli, dodać musztardę, oliwę, pieprz i sól. Wszystko wymieszać i tym polać sałatę.

 

Sos włoski do makaronu

 

SKŁADNIKI:

 

1 cebula;

marchewka;

pietruszka;

nie duży seler;

1łyżka koncentratu pomidorowego lub przecieru;

20 dag mięsa mielonego;

2 szklanki wody lub rosołu;

olej, pieprz, sól, mielone goździki;

 

WYKONANIE:

 

Cebulę, marchew, selera, pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, to wszystko podsmażamy na oleju, do tego dodajemy 20 dag mięsa mielonego, następnie przecier pomidorowy, wodę (rosół), vegetę, sól, pieprz, mielone goździki, to wszystko gotujemy do 2h.. makaron lekko studzimy i polewamy go przygotowanym sosem + żółty ser.

 

 

Ogórki konserwowe

SKŁADNIKI:

 

1 l. wody;

1 łyżka cukru;

1 łyżek octu;

2 łyżki soli;

to wszystko zagotować;

 

WYKONANIE:

 

do słoika wkładamy: korzeń chrzanu, koper, gorczycę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i ogórki, to wszystko zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy słoik i pasteryzujemy przez 10-15 min.

 

 

 

 

 

Pasta rybna

 

SKŁADNIKI:

 

30 dag ryby wędzonej;

2 ugotowane jaja;

1 cebula;

1 łyżka masła lub margaryny;

musztarda lub sok z cytryny (do smaku);

 

WYKONANIE:

 

Rybę obrać ości i przekręcić przez maszynkę do mięsa razem z jajami,

pokroić cebulę i dodać masło lub margarynę.

 

z twarogiem:

 

kostka twarogu;

1 ugotowane jajo;

1 puszka konserwy rybnej (szproty);

cebula,

 

cebulę zemleć razem z jajem i wszystko razem wymieszać.

 

ze śledziem:

 

2 śledzie lub płaty śledziowe;

20 dag twarogu (1 kostka);

1 cebula;

2 łyżki masła lub margaryny;

1 jajo ugotowane na twardo;

+ szczypior;

wszystko zemleć i posypać szczypiorkiem.

 

 

Pasta z sera i papryki

SKŁADNIKI:

 

1 kostka sera;

1 łyżka masła;

1 łyżka śmietany;

½ łyżeczki papryki w proszku;

1 łyżka sera żółtego utartego na tarce o małych oczkach;

 

WYKONANIE:

 

wszystko utrzeć na jednolitą masę, tak otrzymaną pasta możemy smarować chleb

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chrupki

SKŁADNIKI:

 

½ l. mleka;

40 dag cukru;

2 torebki cukru waniliowego lub laska waniliowa;

2 łyżki kakao;

1 łyżka masła lub margaryny;

 

WYKONANIE:

 

mleko zagotować dodać cukier, wszystko gotować prze 45min.ciągle mieszając, aż zrobi się ciemny kolor. Pod koniec dodać łyżkę masła lub margaryny.

 

Mazurek orzechowy

 

25 dag orzechów włoskich;

25 dag cukru;

12 dag mąki;

12 dag masła lub margaryny;

1 łyżeczka proszku do pieczenia;

3 jaja;

14 dag orzechów do dekoracji;

1 wafel;

 

WYKONANIE:

 

Żółtka utrzeć z cukrem i masłem, orzechy zemleć wymieszać z mąką i dodać to do utartej masy, wszystko wymieszać i wyłożyć na wafle. Ubić pianę z 3 białek następnie dodać do nich cukier, następnie wszystko wyłożyć na surową masę .wszystko udekorować orzechami, piec przez 30 min..

 

 

Placek z rabarbarem

 

2 szklanki mąki;

2 jaja;

1 łyżeczka proszku do pieczenia;

½ kostki masła lub margaryny;

lub ½ szklanki śmietany;

 

WYKONANIE:

 

utrzeć, zrobić ciasto, rozłożyć ja na blaszce, surowe ciasto posypujemy 2 łyżkami bułki tartej, na ciast układamy pokrojony rabarbar, wszystko pieczemy 25-35 min, po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piernik

 

SKŁADNIKI:

 

50 dag mąki;

4-5 jaj;

15 dag tłuszczu (margaryna lub masło);

1 szklanka miodu;

½ szklanki cukru;

½ szklanki śmietany;

1 łyżka sody oczyszczonej;

1 łyżeczka amoniaku;

skórka z pom., bakalie, rodzynki;

 

WYKONANIE:

 

żółtka utrzeć z cukrem, rozpuścić miód, z 2 łyżeczek cukru zrobić karmel, ubić pianę z białek. Do karmelu dodać 4 łyżki gorącej wody, do utartych żółtek dodajemy śmietanę, miód, mąkę, sodę, amoniak, bakalie i na końcu pianę. Wszystko razem wymieszać i piec przez 45 min..

 

 

Placek królewski



30 dag mąki;

15 dag margaryny;

10 dag cukru pudru;                                                        z tych składników zrobić ciasto

1 całe jajo;

1 łyżeczka sody oczyszczonej;

2 łyżki miodu – rozpuścić;

 


 


 


 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin