Instrukcja mycia i dezynfekcji.rtf

(10 KB) Pobierz
INSTRUKCJA MYCIA I DEZYNFEKCJI

INSTRUKCJA MYCIA I DEZYNFEKCJI

pomieszczeń, urządzeń i sprzętu

w kioskach, sklepach i hurtowniach

 

Mycie i dezynfekcja to jeden ze sposobów obrony przed drobnoustrojami chorobotwórczymi. Mają one szczególne znaczenie higieniczne. Stąd należy:

 

1.      Codziennie

·         przeprowadzić mycie i dezynfekcję aparatury, sprzętu, naczyń, zlewozmywaków, umywalek, wpustów podłogowych, podłóg, lamperii lub glazury, muszli klozetowych, pojemników na odpadki,

·         urządzenia oraz sprzęt do dezynfekcji (jeżeli instrukcja na opakowaniu środka nie określa inaczej) należy przygotować w następujący sposób:

-   rozmontować, usunąć resztki żywności, wstępnie umyć w gorącej wodzie, a następnie ponownie umyć w gorącej wodzie z detergentem, opłukać, osuszyć, wydezynfekować, po czym jeszcze raz opłukać i osuszyć.

 

Wskazane środki dezynfekujące: Steridial, Wirkon, Chloramina,

·         zebrać i usunąć wszelkie odpadki i zmiotki z pomieszczeń obiektu i otaczającego terenu,

·         kloc do mięsa oczyścić szczotką drucianą, posypać solą i przykryć papierem.

 

2.      Raz na 2 tygodnie

·         wymyć okna, klosze, urządzenia chłodnicze, odkurzyć ściany i sufity oraz uporządkować szafki na odzież ochronną.

 

3.      Raz w roku

·         wymalować ściany i sufity, usunąć wszelkie uszkodzenia i ubytki, naprawić stolarkę okienną i drzwiową.

 

4.      Inne zalecenia

·         sprzęt oraz środki do mycia urządzeń sanitarnych winny być przechowywane w wydzielonym miejscu,

·         personel należy zaopatrzyć w 3 zmiany odzieży ochronnej; jedna ze zmian ma się znajdować w szatni,

·         umywalki muszą być zaopatrzone w ręczniki jednorazowego użytku (ewentualnie w suszarkę do rąk), mydło dezynfekujące w płynie oraz szczoteczkę do rąk,

·         apteczka pierwszej pomocy musi być w pełni wyposażona.

             

Przestrzeganie powyższych obowiązków nadzoruje:

 

 

Instrukcję opracowano na podstawie

wskazówek Instytutu Żywności i

Żywienia w Warszawie.

 

 

 

 

 

 

OPRACOWAŁ:

ZATWIERDZIŁ:

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin