Mak wigilijny .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

- 1/2 kg maku

- 200 g cukru (niepełna szklanka)

- 300 g miodu (niepełna szklanka)

- 1 cukier waniliowy

- 1 czubata łyżka masła

- kilka kropel olejku migdałowego

- 50 g migdałów

- 50 g rodzynek

- 50 g orzechów włoskich

- 30 g orzechów laskowych

- 100-150 g smażonej skórki pomarańczowej (2-3 czubate łyżki)

- 250 ml śmietany kremówki lub słodkiej śmietanki

 

Sposób przyrządzania:

 

Mak zalewamy wrzątkiem co najmniej na 2 godziny (można to zrobić poprzedniego wieczoru). Migdały sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na drobne paski. Orzechy włoskie i laskowe siekamy.

Skórkę pomarańczową (można kupić gotową, jeśli nie mamy własnej) kroimy w drobną kostkę. Mak odcedzamy na gęstym sicie, odlewamy pół szklanki mleczka makowego (czyli wody pozostałej po moczeniu maku) i trzykrotnie mielemy mak przez maszynkę. Jeżeli użyjemy specjalnego sitka do maku, możemy go zemleć tylko raz.

 

W dużym garnku zagotowujemy mleczko makowe z cukrem, dodajemy miód, masło, bakalie, cukier waniliowy, wszystko razem mieszamy i dalej gotujemy na bardzo małym ogniu około 5 minut. Dodajemy mak, olejek migdałowy i dokładnie mieszamy.

 

Studzimy, układamy na półmisku i dekorujemy połówkami orzechów włoskich i obranych migdałów. Gotowy, ostudzony mak możemy włożyć do pudełka i zamrozić.

 

Wyjmujemy go z zamrażarki dzień przed Wigilią i rozmrażamy w chłodnym miejscu. Jako dodatek możemy podać bitą śmietanę lub słodką śmietankę.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin