SKŁADNIKI
600 g świeżych borowików
600 ml wywaru z kurczaka
3 łyżki chudego mleka w proszku
300 g obranych kasztanów jadalnych (świeżych lub mrożonych)
30 g wyłuskanych orzechów laskowych (dowolnie)
2 szalotki
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 łyżka posiekanej trybuli
4 łyżeczki oleju z orzechów laskowych
sól i mielony pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
1. Wywar wlać do garnka. Wsypać mleko i, ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia. Włożyć kasztany, doprawić solą oraz pieprzem i gotować na wolnym ogniu przez 25 minut. Rozgrzać teflonową patelnię, wsypać orzechy i prażyć, aż się lekko zrumienią.
2. Borowiki umyć i pokroić na plasterki. Szalotki obrać, pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć szalotki i smażyć na wolnym ogniu przez 5 minut, następnie zwiększyć ogień i włożyć borowiki. Ciągle mieszając, smażyć przez 2–3 minuty, aż się zrumienią.
3. Odłożyć 2–3 ugotowane kasztany. Pozostałe pokroić na grube kawałki, dodać wywar oraz 1/2 usmażonych borowików i miksować przez 2–3 minuty, aż do uzyskania gładkiego kremu. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
4. Zupę podgrzać i wlać do ogrzanych miseczek. Do każdej z nich włożyć odłożone borowiki i kasztany. Posypać orzechami oraz posiekaną trybulą. Polać olejem i zaraz podawać.
krystynapolok555