· 4 mielone steki wołowe
· 1 duża lub 2 małe puszki czerwonej fasolki
· 1 duże opakowanie koncentratu pomidorowego
· 3 cebule
· 2 cebulki dymki
· 1 spora szczypta ziół prowansalskich
· tabasco do smaku
· 1 łyżeczka curry
· oliwa z oliwek do smażenia
· sól i pieprz
- W oryginalnym hiszpańskim chilli do mięsa dodaje się super ostre papryczki. Meksykańskie chilli con carne musi mieć swoją moc. Tutaj macie delikatniejszą wersję chilli z fasolą. Ziołowe chilli z curry. Dla 4 osób Czas przygotowania: 40 min.
Jak to zrobić: 1. Podziel steki na małe kawałki. 2. Pokrój dymki i zwykłą cebulę w krążki. 3. Podsmaż je z mięsem na oliwie z oliwek. 4. Do usmażonego mięsa dodaj koncentrat pomidorowy i sporą szczyptę ziół prowansalskich. 5. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. 6. Dodaj czerwoną fasolkę, kilka kropel tabasco i łyżeczkę curry. 7. Wymieszaj całość i podgrzej przez kilka minut na małym ogniu.
Miramina