· Wołowina po burgundzku:
· 770 g polędwicy wołowej
· 100 g surowego boczku
· 2 łyżki masła
· 2 cebule
· 3 pieczarki
· 2 łyżki mąki
· 1 kostka bulionu wołowego
· kilka gałązek świeżego tymianku
· kilka gałązek świeżego rozmarynu
· liść laurowy
· sól i pieprz do smaku
· 300 ml czerwonego wina
Wołowinę dusi się dość długo, dlatego do tego przepisu użyłem szybkowaru. Jeśli komuś się wybitnie spieszy i chce do minimum skrócić czas duszenia, proponuję dodać do mięsa 50 ml wódki. Wtedy całość powinna być gotowa już po 15 min. Spróbujcie ugotować do wołowiny tagliatelle. Świetnie pasują. Dla: 4 osób Czas przygotowania: 25 min. Czas duszenia: 30 min.
Jak to zrobić: 1. Pokrój cebulę w kostkę. 2. Boczek pokrój na kawałki. 3. Rozpuść kostkę bulionu Knorr w 1 litrze wody. 4. Oczyść polędwicę, odcinając wszystkie błonki, i pokrój ją na cieniutkie, nieduże plasterki w poprzek włókien (jeśli pokroisz wzdłuż włókien, mięso będzie twarde.) 5. Na dnie szybkowaru rozpuść łyżkę masła i podsmaż na nim boczek z cebulą. 6. Posyp mięso odrobiną soli i dużą ilością pieprzu. 7. Przełóż do miski podsmażoną cebulę z boczkiem. 8. Nie myj garnka, tylko rozpuść w nim następną łyżkę masła. 9. Po kolei, pojedynczo wrzucaj płatki mięsa. Kiedy puści sok, dodaj mąkę. Smaż, aż nabierze złotego koloru. 10. Umyj pieczarki, obierz i pokrój w talarki. 11. Dodaj do mięsa boczek z cebulą. 12. Wlej do garnka z mięsem filiżankę bulionu i odskrob wszystko, co przywarło do ścianek naczynia. 13. Wlej wino i dodaj listek laurowy. 14. Z tymianku i rozmarynu oderwij listki i dodaj do mięsa. 15. Wsyp pokrojone pieczarki, wymieszaj i zmniejsz ogień. 16. Zamknij szybkowar i duś 30 min.
Miramina