Kwas buraczany
Kwas buraczany jest niezbędnym składnikiem czerwonego barszczu wigilijnego. Co prawda można kupić gotowy, ale zdecydowanie polecam przygotować samemu. Jest to bardzo proste, o czym przekonasz się czytając przepis na jego wykonanie.
Składniki
· 1 kg buraków
· 1 kromka razowego chleba
· 2 ząbki czosnku
· 4 ziarna czarnego pieprzu
· 4 ziarna ziela angielskiego
· 1 liść laurowy
· 1 łyżeczka cukru
PrzygotowanieBuraki obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry (ok. 1,5 cm). Wrzucić do szklanego słoja bądź kamionkowego naczynia. Dodać czosnek, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i cukier. Zalać letnią, wcześniej przegotowaną wodą. Na wierzchu położyć chleb. Naczynie przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na około 4-5 dni.Po tym okresie zdjąć z wierzchu pianę, przecedzić i zlać do butelek.
Uwaga! Kwas buraczany przygotowuje się na 7-10 dni przed Wigilią.
kasiakdk