Kwas buraczany.doc

(21 KB) Pobierz
Kwas buraczany

Kwas buraczany

Kwas buraczany jest niezbędnym składnikiem czerwonego barszczu wigilijnego. Co prawda można kupić gotowy, ale zdecydowanie polecam przygotować samemu. Jest to bardzo proste, o czym przekonasz się czytając przepis na jego wykonanie.

Składniki

·         1 kg buraków

·         1 kromka razowego chleba

·         2 ząbki czosnku

·         4 ziarna czarnego pieprzu

·         4 ziarna ziela angielskiego

·         1 liść laurowy

·         1 łyżeczka cukru

Przygotowanie
Buraki obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry (ok. 1,5 cm). Wrzucić do szklanego słoja bądź kamionkowego naczynia. Dodać czosnek, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i cukier. Zalać letnią, wcześniej przegotowaną wodą. Na wierzchu położyć chleb. Naczynie przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na około 4-5 dni.
Po tym okresie zdjąć z wierzchu pianę, przecedzić i zlać do butelek.

Uwaga! Kwas buraczany przygotowuje się na 7-10 dni przed Wigilią.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin