Prof. BS - Ocena stanu odywienia (N).pdf

(3831 KB) Pobierz
Prof. Bruno Szczygieł
Ocena stanu od ż ż ywienia
ywienia
Prof. Bruno Szczygie ł ł
Zakład Żywienia Człowieka
Akademii Medycznej w Warszawie
Ocena stanu od
Prof. Bruno Szczygie
650395361.002.png
Niedo ż ż ywienie w populacji szpitalnej
ywienie w populacji szpitalnej
• Rzadko rozpoznawane, jeszcze rzadziej leczone.
• Przyczyny :
brak wiedzy i umiejętności,
– niedocenianie znaczenia żywienia w leczeniu,
–brak dostępnych, dobrych kwestionariuszy
(ankiet) do:
- przesiewu,
-oceny,
-działania.
Niedo
650395361.003.png
Badania przesiewowe
Cel: identyfikacja chorych zagrożonych,
niedożywionych, którzy mogą odnieść korzyść
z leczenia (wspomagania) żywieniowego.
Badanie przesiewowe powinno być :
– proste, szybkie, nie wymagające aparatury,
–możliwe do przeprowadzenia przez pielęgniarki,
– wynik odnotowany w historii choroby,
– nakazujące dalsze działania .
Cel
650395361.004.png
Badania przesiewowe
•Wększość badań opiera się na 4 pytaniach:
• Utrata masy ciała,
• Zmiany w przyjmowaniu pożywienia,
•BMI ( masa ciała /kg/ : wzrost /m/²),
•Cężkość i czas trwania choroby.
650395361.005.png
Badanie przesiewowe ESPEN 2003
(4 pytania):
(4 pytania):
1. Jaki jest stan chorego w chwili badania ?
-zważyć i zmierzyć chorego, obliczyć BMI (wartości
prawidłowe 20-25; >30 otyłość; granica niedożywienia
18,5 – 20; <18,5 niedożywienie; <17 niedożywienie
ciężkie – konieczne leczenie żywieniowe).
2 . Czy stan chorego jest stabilny ?
- ustalić bieżący ubytek mc na podstawie wywiadu, lub
porównania mc aktualnej z mc sprzed 3-5 miesięcy,
ubytek > 5% w ciągu 3 miesięcy = niedożywienie.
Badanie przesiewowe ESPEN 2003
650395361.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin