Chromatografia - Oddzialywan hydrofobowych.pdf

(244 KB) Pobierz
4
6. Chromatografia oddziaływań hydrofobowych ( h ydrophobic i nteraction
c hromatography Î HIC )
Przeważająca większość makrocząsteczek posiada skomplikowaną strukturę wewnętrzną,
w ktrej można wyrżnić zarwno obszary hydrofilowe Î eksponowane na zewnątrz
cząsteczki w polarnym otoczeniu wody, jak i obszary hydrofobowe Î ukryte w jej wnętrzu
i eksponowane na zewnątrz przy zmianie środowiska na niepolarne. Zarwno ilość takich
obszarw hydrofobowych, jak i ich umiejscowienie w strukturze cząsteczki stanowią
indywidualną cechę makrocząsteczek. Umożliwia to ich rozdział ze względu na odmienne
właściwości hydrofobowe.
6.1. Podstawy teoretyczne chromatografii oddziaływań hydrofobowych
Chromatografia oddziaływań hydrofobowych (HIC) jest szeroko wykorzystywana do
separacji i oczyszczania makrocząsteczek białkowych. Białka adsorbowane są na złożu dzięki
występowaniu oddziaływań hydrofobowych fragmentw białka z silnie hydrofobowymi
grupami ligandw, trwale umocowanych na powierzchni nośnika pozbawionego ładunku
elektrycznego. Rżne czynniki mają wpływ na zachowanie się cząsteczek białkowych
w kontakcie z hydrofobowym adsorbentem. Niektre z nich mają krytyczny wpływ na
rozdzielczość i selektywność metody, a także zdolność wiązania cząsteczek przez złoże.
Poniżej są wymienione i omwione najważniejsze czynniki, tj:
- typ liganda oraz jego gęstość na powierzchni nośnika,
- rodzaj i stężenie soli,
- stężenie jonw wodorowych - pH,
- temperatura,
- skład solwentw.
Typ liganda unieruchomionego na nośniku (łańcuch alkilowy lub aromatyczne grupy
arylowe) determinuje sposb adsorpcji makrocząsteczek. Liniowe łańcuchy alkilowe
wykazują zdolność do czysto hydrofobowego oddziaływania, podczas gdy ligandy arylowe
mają mieszane własności, tj. oddziałują zarwno przez liniowe fragmenty łańcucha, jak
i wykorzystują wiązania typu
(z aromatycznych pierścieni grup arylowych). Przy stałej
gęstości powierzchniowej liganda, pojemność złoża do wiązania białek wzrasta wraz
z długością łańcuchw alkilowych, jednakże siła z jaką ulegną związaniu duże
88
- rodzaj nośnika,
makromolekuły z długimi łańcuchami alkilowymi może być na tyle duża, że trudno będzie
przeprowadzić desorpcję tych makromolekuł ze złoża. Wybr miedzy ligandem alkilowym
a arylowym dokonywany jest zwykle drogą prb, osobno dla każdego rodzaju rozdzielanych
makromolekuł oraz warunkw, w jakich separacja ta ma się odbywać. Pomocne są w tym
względzie zestawy złż z rżnymi rodzajami związanych ligandw (kolumny Î HiTrap ),
pozwalające w bardzo prosty sposb, z zastosowaniem strzykawki, dokonać wyboru
odpowiedniego złoża oraz liganda.
Gęstość powierzchniowa liganda w zdecydowany sposb wpływa na pojemność
wiązania makromolekuł i na siłę tego wiązania. Wraz ze wzrostem gęstości liganda wzrasta
pojemność wiązania, aż do osiągnięcia stanu wysycenia przy około 30 milimolach liganda na
1 ml żelu. Dzięki możliwości realizacji wielopunktowego oddziaływania wzrasta rwnież siła
wiązania makromolekuł do liganda. Jednak zbyt silnie związane makromolekuły trudno
pźniej usunąć z żelu, dlatego istotny jest odpowiedni dobr liganda i jego gęstości
powierzchniowej.
Rodzaj zastosowanego nośnika ma duże znaczenie przy wyborze warunkw wiązania
i elucji zaadsorbowanych makromolekuł. Zasadniczo stosowane są trzy rodzaje nośnika:
- usieciowana agaroza (Sepharose)
- syntetyczne polimery silikonowe
- polimery akrylamidowe.
Wszystkie typy stosowanego nośnika wykazują właściwości hydrofobowe, ale o rżnym
natężeniu. Jest to przyczyną rżnic w oddziaływaniu makromolekuł z hydrofobowym
ligandem unieruchomionym na odmiennie hydrofilowej powierzchni. Z tego też powodu
trudno jest przenosić doświadczenie uzyskane przy udziale jednego typu nośnika na inny jego
typ. Zmiana nośnika wymaga często zmiany warunkw adsorpcji i elucji.
Rodzaj i stężenie soli bardzo silnie wpływają na oddziaływanie białko-ligand
w chromatografii hydrofobowej. Ze wzrostem stężenia soli wzrasta ilość białka wiązanego
z hydrofobowymi ligandami. Początkowo wzrost ten jest liniowy, ale powyżej pewnego
stężenia ilość białka wiązanego przez ligandy wzrasta wykładniczo. Wykładniczy wzrost
ilości wiązanego białka obserwuje się przy stężeniu soli, w ktrym zachodzi wysalanie tego
białka. Białko wytrąca się wwczas na kolumnie chromatograficznej. Efekt ten, pomimo
obserwowanego wzrostu ilości wiązania białka, ma ujemny wpływ na selektywność rozdziału
chromatograficznego i należy go unikać. Poza stężeniem soli rwnież jej rodzaj ma duże
znaczenie dla wydajności i selektywności wiązania oraz elucji białek. Wszystkie typy soli
rozpuszczalne w wodzie zostały uszeregowane ze względu na zdolność wysalania białek
(seria Hofmeistera). Nie wszystkie sole mają jednak podobne znaczenie w praktyce
89
chromatograficznej. Najważniejsze z nich, uszeregowane według intensywności efektu
wysalania, podane są poniżej (1):
Na 2 SO 4 >K 2 SO 4 >(NH 4 ) 2 SO 4 >Na 2 HPO 4 >NaCl>KCl>LiCl>NaBr>KBr
Jak widać, siarczany sodu, potasu i amonu mają najsilniejszy efekt wysalania białek i one też
powodują największe ilościowo wiązanie białek do hydrofobowych ligandw. Nieco słabsze
są fosforan i chlorek sodu, ktre jednak pozwalają uzyskać zdecydowanie lepszą
selektywność wiązania i elucji białek. Większość białek związanych z hydrofobowym
ligandem daje się stosunkowo łatwo odmyć stosując jako eluent tę samą sl, ale w niższym
stężeniu.
Stężenie jonw wodorowych (wartość pH) jest czynnikiem, ktry musi być
uwzględniany przy optymalizacji rozdziału w technice HIC. Zaobserwowano, że siła
oddziaływań hydrofobowych białka z hydrofobowym ligandem jest tym większa, im niższa
jest wartość pH. Z drugiej strony, podwyższenie wartości pH umożliwia rozbicie
wielopunktowych oddziaływań hydrofobowych pomiędzy makromolekułą a długimi alifa-
tycznymi łańcuchami, gęsto unieruchomionymi na powierzchni nośnika. Jednak wartość pH
powyżej 8,5 sprzyja występowaniu silnych oddziaływań hydrofobowych.
Temperatura odgrywa istotną rolę we właściwym przeprowadzeniu rozdziału HIC.
Oglnie rzecz biorąc obserwuje się znaczne rżnice w selektywności separacji makromolekuł
w rżnych temperaturach. Wynika to stąd, że oddziaływania hydrofobowe makromolekuł
z hydrofobowym ligandem mają charakter sił van der Waalsa, ktre są zależne od
temperatury. Im wyższa temperatura, tym oddziaływania hydrofobowe są silniejsze. Jednak
pewne białka wykazują nieco odmienne właściwości hydrofobowe w funkcji temperatury. Te
odstępstwa od reguły przypisuje się odwrotnym zmianom konformacyjnym i związanym
z nimi zmianom w rozpuszczalności tych białek w funkcji temperatury.
Skład solwentw może decydować zarwno o sile oddziaływań hydrofobowych
makromolekuł z hydrofobowym ligandem, jak i o selektywności tych oddziaływań. Wpływ
rżnych rodzajw i stężeń soli został omwiony powyżej. Zastosowane inne czynniki, takie
jak alkohole i detergenty, zdecydowanie obniżają siłę wiązania białka z ligandami,
konkurując z nimi o miejsca wiążące na ligandzie. Efekt ten może być wykorzystywany do
poprawienia selektywności wiązania i elucji białek. Należy jednak zawsze mieć na uwadze
możliwość denaturacji makromolekuł przez alkohole, oraz trwałe zmiany konformacyjne
dokonywane w strukturze białka przez detergenty. Niezależnie od tego, alkohole i detergenty
mogą być bardzo przydatne w czyszczeniu (sanityzacji) kolumn.
90
Zalety i wady techniki chromatografii oddziaływań hydrofobowych
Zalety:
- w technice gradientowej objętość prbki nanoszonej na kolumnę może być
wielokrotnie większa od objętości kolumny, a stężenie separowanych substancji
może być bardzo niskie;
- technika ta pozwala na wielokrotne zatężenie wyjściowego materiału;
- pojemność kolumny jest zwykle bardzo duża;
- rozdzielczość metody jest wysoka.
Wady:
- składniki eluowane w solwencie o dużym stężeniu soli muszą być dializowane lub
poddawane rechromatografii techniką filtracji żelowej w celu usunięcia nadmiaru
soli.
6.2. Złoża stosowane w chromatografii oddziaływań hydrofobowych
łoża do chromatografii oddziaływań hydrofobowych rżnią się zarwno rodzajem
nośnika jak i rodzajem oraz długością hydrofobowych ligandw. W tabeli 6.1. zestawiono
niektre właściwości złż najczęściej stosowanych w technice HIC. Należy zwrcić uwagę,
że złoża te zostały przewidziane dla technik chromatografii niskociśnieniowej i nie spełniają
warunkw wymaganych w systemach FPLC lub HPLC. Dla tych systemw przewidziano
złoża, ktrych nośniki charakteryzują się lepszymi parametrami mechanicznymi (tabela 6.2.).
Tabela 6.1.
Zestawienie wybranych złż do chromatografii HIC. Dane na podstawie aktualnego (2000 r.)
katalogu firmy Amersham Pharmacia Biotech.
Phenyl
Sepharose 6 FF
(low /high sub)
Butyl
Sepharose 4 FF
Octyl
Sepharose 4FF
SOURCE
15 PHE
SOURCE
15 ISO
SOURCE
15 ETH
Rodzaj liganda
fenyl
n-butyl
n-octyl
Fenyl
izopropyl
Eter
Powierzchniowa
gęstość liganda
(
20/40
50
5
30-40
30-40
30-40
moli/ml żelu)
Rodzaj nośnika
Sieciowana
agaroza (6%)
sieciowana
agaroza (4%)
sieciowana
agaroza (4%)
polistyren
sieciowany z
dwuwinyloben-
zenem
polistyren
sieciowany z
dwuwinyloben-
zenem
Polistyren
sieciowany z
dwuwinyloben-
zenem
Maksymalne
ciśnienie pracy
złoża (MPa)
0,3
0,3
0,3
1,5
1,5
1,5
Pojemność
wiązania
(mg HSA /ml żelu)
24/36
27
27
25
25
25
W kolumnie dotyczącej żelu Phenyl Sepharose 6 FF podano dane dla złż o niskiej i wysokiej gęstości powierzchniowej liganda.
91
7087030.001.png
Dla szybkiego sprawdzenia warunkw separacji wybranego materiału techniką
chromatografii oddziaływań hydrofobowych, z zastosowaniem złż podanych w tabeli 6.1.,
firma Amersham Pharmacia Biotech oferuje zestaw kolumienek HiTrap HIC . Kolumienki te
(1 ml każda) mogą być użyte w dowolnym systemie chromatograficznym (HPLC, FPLC,
ÄKTA, systemy niskociśnieniowe GradiFrac lub ÄKTA prime ), ale mogą być rwnież
operowane za pomocą zwykłej strzykawki.
Tabela 6.2.
Zestawienie wybranych kolumn do wysokociśnieniowej chromatografii oddziaływań
hydrofobowych. Dane na podstawie katalogu firmy Amersham Pharmacia Biotech (1999 r.).
Alkyl Superose
Phenyl Superose
Rodzaj liganda
Neopentyl
Fenyl
Rodzaj nośnika
Superose 12
Superose 12
Maksymalne ciśnienie (MPa)
2,5
2,5
Zakres temperatur ( o C)
4 - 40
4 Î 40
Zakres pH
2 - 13
2 Î 13
Odporność chemiczna
mocznik, chlorowodorek guanidyny,
detergenty, rozpuszczalniki
organiczne
mocznik, chlorowodorek guanidyny,
detergenty, rozpuszczalniki
organiczne
Pojemność wiązania
(mg białka/ ml żelu)
HSA - 60
Chymotrypsynogen Î 50
6.3. Przykłady zastosowań techniki chromatografii oddziaływań
hydrofobowych
Przykład 6.1.
Rozdzielanie
-laktoalbuminy i
-laktoglobuliny z zastosowaniem złoża Phenyl-
Sepharose 6 FF (2)
Wprowadzenie:
Struktura przestrzenna wielu białek podlega zmianom indukowanym obecnością jonw
metali. Zmiany te, poza regulacją funkcji tych białek, prowadzą do zmian ich właściwości
hydrofobowych. Zjawisko to może być wykorzystane do izolowania i oczyszczania białek
92
7087030.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin