Składniki
40 dag filetów z dorsza
2 jajka
3/4 szklanki bułki tartej
cebula
1/2 kg mandarynek
2 łyżki cukru
200 ml białego, wytrawnego wina
3 łyżki likieru pomarańczowego
400 ml soku z pomarańczy
1/2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka masła
olej
sól, pieprz
Przyprawa do ryb
Wykonanie
Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Filety rybne zemleć. Wbić jajko, dodać cebulę i połowę bułki tartej, wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do ryb.
Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, panierować w rozmąconym jajku i reszcie bułki tartej.
Mandarynki obrać, podzielić na cząstki. Cukier podgrzewać w rondelku, aż się skarmelizuje. Wlać wino, likier, skórkę i sok z pomarańczy. Gotując odparować do połowy.
Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do gotującego się płynu, zagotować. Włożyć połowę mandarynek, chwilę gotować.
Olej rozgrzać na patelni, włożyć kulki rybne, smażyć na złoto ze wszystkich stron. Nabijać na patyczki na przemian z cząstkami mandarynek, podawać z sosem.
krystynapolok777