Szaszłyk rybny z owocowym sosem.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

40 dag filetów z dorsza

 

2 jajka

 

3/4 szklanki bułki tartej

 

cebula

 

1/2 kg mandarynek

 

2 łyżki cukru

 

200 ml białego, wytrawnego wina

 

3 łyżki likieru pomarańczowego

 

400 ml soku z pomarańczy

 

1/2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy

 

łyżka mąki ziemniaczanej

 

łyżka masła

 

olej

 

sól, pieprz

 

Przyprawa do ryb

 

Wykonanie

 

Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Filety rybne zemleć. Wbić jajko, dodać cebulę i połowę bułki tartej, wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do ryb.

 

Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, panierować w rozmąconym jajku i reszcie bułki tartej.

 

Mandarynki obrać, podzielić na cząstki. Cukier podgrzewać w rondelku, aż się skarmelizuje. Wlać wino, likier, skórkę i sok z pomarańczy. Gotując odparować do połowy.

 

Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do gotującego się płynu, zagotować. Włożyć połowę mandarynek, chwilę gotować.

 

Olej rozgrzać na patelni, włożyć kulki rybne, smażyć na złoto ze wszystkich stron. Nabijać na patyczki na przemian z cząstkami mandarynek, podawać z sosem.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin