Składniki:
Ciasto:
2 szkl. mąki,
olej,
gorąca woda.
Farsz:
1 mała główka białej kapusty,
3 cebulki,
sól,
pieprz,
cukier do smaku,
kilka ugotowanych suszonych grzybków.
Sposób przyrządzenia:
Zagnieść z podanych składników ciasto. Powinno być ono dość elastyczne.
Obgotować kapustę we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i cukru, aby zmiękła. Mocno ją odsączyć i zemleć w malakserze, ew. bardzo drobno posiekać. Cebulkę posiekać w kosteczkę i udusić na oleju. Dodać posiekane grzybki. Na dużej patelni odparować kapustę z nadmiaru wody, dodać cebulkę i jeszcze chwilę razem dusić. Całość doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym.
Po przestudzeniu nakładać gotowy farsz na krążki wykrawane z ciasta szklanką, zlepiać brzegi i wrzucać do wrzącej wody. Gotować, aż pierożki wypłyną na wierzch. Podawać na ciepłym półmisku polane masełkiem z przysmażoną cebulką.
krystynapolok777