Pierożki wigilijne ze słodką kapustą .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

Ciasto:

2 szkl. mąki,

olej,

gorąca woda.

 

Farsz:

1 mała główka białej kapusty,

3 cebulki,

olej,

sól,

pieprz,

cukier do smaku,

kilka ugotowanych suszonych grzybków.

 

 

Sposób przyrządzenia:

Zagnieść z podanych składników ciasto. Powinno być ono dość elastyczne.

      

Obgotować kapustę we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i cukru, aby zmiękła. Mocno ją odsączyć i zemleć w malakserze, ew. bardzo drobno posiekać. Cebulkę posiekać w kosteczkę i udusić na oleju. Dodać posiekane grzybki. Na dużej patelni odparować kapustę z nadmiaru wody, dodać cebulkę i jeszcze chwilę razem dusić. Całość doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym.

      

Po przestudzeniu nakładać gotowy farsz na krążki wykrawane z ciasta szklanką, zlepiać brzegi i wrzucać do wrzącej wody. Gotować, aż pierożki wypłyną na wierzch. Podawać na ciepłym półmisku polane masełkiem z przysmażoną cebulką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin