Papryka faszerowana flądrą
Składniki:
30 dag filetów
6 czerwonych papryk
2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
2 łyżki wiórków kokosowych
drobno pokrojony seler naciowy
łyżeczka mielonej kolendry
1/4 łyżeczki mielonego kminku
2 jaja
łyżka soku z cytryny
łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
sól, pieprz
Opłukane i osuszone filety skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem, przykryj, i odstaw na pół godziny w chłodne miejsce.
Umyte i pozbawione gniazd nasiennych papryki przekrój wzdłuż na pół. Filety z ryby posiekaj, połącz z selerem, wiórkami kokosowymi, orzechami, dodając szczyptę soli i pieprzu. Następnie wrzuć kminek, kolendrę i mąkę ziemniaczaną, i całość dokładnie wymieszaj. Teraz wbij jajka i starannie wyrób masę.
Tak przygotowanym farszem nadziewaj połówki papryk. Żaroodporny półmisek wysmaruj olejem, poukładaj na nim papryki (farszem do góry), skrop je olejem, przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika, gdzie powinny się zapiekać przez 20-25 minut. Pod koniec zdejmij na trochę folię.
natyt