Czynniki ryzyka w sektorze handlu.doc

(69 KB) Pobierz
Czynniki ryzyka w sektorze handlu

Czynniki ryzyka w sektorze handlu

 

Cechy związane
z przemieszczaniem ładunku

Inne cechy

§         niestabilność ładunku,

§         niskie/ wysokie temperatury,

§         nieproporcjonalna waga
   w stosunku do objętości,

§         brak przestrzeni na zajęcie
   wygodnej/bezpiecznej pozycji
   podczas przenoszenia ładunku,

§         nierówne rozmieszczenie masy,

§         nierówne, wąskie, śliskie drogi
   transportowe,

§         trudności w chwytaniu
  (brak uchwytów),

§         wysokie regały (składowanie
   towarów wymuszające unoszenie
   ramion i ciężarów powyżej głowy),

§         ostra, śliska lub brudna
   powierzchnia ładunku.

§         brak wiedzy, doświadczenia
   zawodowego, płeć, choroby.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zarządzanie ryzykiem w sektorze handlu

 

 

CO?

JAK?

1. ETAP
Wyszukiwanie sytuacji ryzyka
i ich analiza

Czy pracownicy są narażeni na:

§         długotrwałe siedzące/

   stojące/bolące pozycje ciała?

§         ręczne przemieszczanie
   towarów?

§         składowanie towarów
   wymuszające unoszenie
   ramion powyżej głowy?

§         obserwacja miejsc pracy,

§         zbieranie informacji od pracowników, od zarządu,
  od zespołu ds. BHP działającego na terenie danej
  instytucji,

§         analiza wypadków związanych z pracą.

2. ETAP
Poszukiwanie rozwiązań

Na podstawie wyników uzyskanych w pierwszym etapie, należy wybrać odpowiednie środki zapobiegawcze w celu poprawy sytuacji.

Wybór najbardziej odpowiedniego rozwiązania
zgodnie z u hierarchią:
   - usunąć zagrożenia,
   - zastąpić sytuacje niebezpieczne mniej
     niebezpiecznymi,
   - zwalczać zagrożenia u ich źródła, potem szkolić
     pracowników.

3. ETAP
Wdrażanie

Zastosowanie rozwiązania w praktyce i monitorowanie sytuacji na potrzeby dalszego rozwoju.

§         wdrożyć środki i zorganizować dalsze kroki
  (informacje, instrukcje, szkolenia),

§         sprawdzić, czy rozwiązanie jest stosowane,

§         ocenić wdrożone środki (czy ich wdrożenie dało
  oczekiwane wyniki, czy pojawiły się nowe
  zagrożenia),

§         jeśli sytuacja robocza zmieniła się, przeprowadzić
  nową analizę ryzyka (wrócić do etapu 1).

 

 

 

Rodzaje działań zapobiegawczych w sektorze handlu

 

Typ działania

CO?

JAK?

Wyeliminowanie ryzyka

Uniknięcie przemie-szczania ręcznego

Całkowita mechanizacja lub automatyzacja pracy (taśmociągi kasowe, stoły rolkowe, przenośniki, ruchome regały na kółkach, itd.).

Zmniejszenie ryzyka

Ułatwienie przemieszczania ładunków

1. Grupowanie towarów w mniejsze jednostki załadunkowe

   (pakunki, skrzynki).

2. Ułatwienie podnoszenia ładunków (podnośniki, wysięgniki,  

    chwytaki, uchwyty itd.).

3. Stosowanie wózków, specjalnie dostosowanego sprzętu
    do przemieszczania, itd.

Dostosowanie sposobu składowania ładunków

1. Dostosowanie wysokości składowania towarów do wymiarów
    pracowników.

2. Dostosowanie wysokości mebli do częstości korzystania
    z ładunków i do ich ciężaru.

3. Zwiększenie dostępności: podesty, opuszczane/ podnoszone
    platformy, pochylnie itd.

Usunięcie konieczności długotrwałego przyjmowania niewygodnej pozycji

1. Dostosowanie wymiarów stanowisk pracy do wymagań
    ergonomii i wymiarów pracowników: ergonomiczne siedziska,
    przestrzeń do pracy.

2. Przerwy na odpoczynek.

3. Praca przemienna.

Środki organizacyjne

Planowanie pracy, przerwy w pracy, przemienność czynności, usprawniony rozdział zadań, poprawa fizycznych warunków pracy (temperatura, oświetlenie), odzież robocza i ochronna, itp.

 

 

 

 

 

 

Lista kontrolna PIP dla sektora handlu

 

1

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin