Cechy_produkcyjne_rolnictwa.doc

(81 KB) Pobierz
Cechy produkcyjne rolnictwa – określaja efekty produkcji rolnej, ile czego ise wytwarza i czemu służy wytworzenie produkcji rolnej

Cechy produkcyjne rolnictwa – określają efekty produkcji rolnej, ile czego ise wytwarza i czemu służy wytworzenie produkcji rolnej.

Rolnictwo odłogowe – niska produktywność w stosunku do całej ziemi, niska produktywność pracy, mało wydajne narzędzia pracy, produkcja ledwo wystarcza na wyżywienie rodziny rolnika, produkcja na eksport nieduża, to rolnictwo samo zaopatrzeniowe.

Rolnictwo ugorowe – produktywność wyższa w stosunku do całej ziemi, wyższa wydajność pracy żywej, lepsze narzędzia, i zwierzęta pociągowe, wyższa produkcja w stosunku do nakładów pracy, większa część na sprzedaż, chów zwierząt zmienia część produkcji roślinnej na zwierzęca: mleko, mięso tłuszcz.

Główne formy rolniczego użytkowania ziemi:

- ziemie uprawne (grunty orne)

- sady i plantacje

- trwałe użytki zielone (łąki i pastwiska)

 

Sposób wykorzystywania użytków rolnych zależy od:

- woli działania człowieka

- czynników przyrodniczych

- poziomu rozwoju społeczno-gospodarczego

- międzynarodowego podziału pracy

- gęstości zaludnienia

- zapotrzebowania na ziemie

- koniunktury rynkowej

 

Największy powierzchniowo areał użytków rolnych mają: Chiny, Australia, USA, Brazylia, Rosja.

Największy odsetek użytków rolnych mają: Urugwaj 84%, Kazachstan 81%, Mongolia 81%, Mołdawia 78%, Bangladesz 71%, Wlk, Brytania 70%, Ukraina 69%.

 

Łąki i pastwiska – największy areał: Australia, Chiny, USA, Brazylia, Kazachstan, Arabia Saud., Mongolia, Sudan, Rosja.

Odsetek procentowy: Irlandia 67%, RPA 67%, Argentyna 51%, Australia i Oceania 50%.

 

Sady i plantacje – największy areał: Indonezja, Brazylia, Chiny, Malezja, Hiszpania, Filipiny, Wyb. Kości Słoniowej, Włochy, Francja (w większości są to plantacje drzew kauczukowych, sadów owocowych, krzewów winorośli).

 

 

 

Produkcja roślinna

- rośliny alimentacyjne, służące spożyciu przez człowieka

- rośliny pastewne, na potrzeby żywienia inwentarza żywego (zwierząt)

- rośliny przemysłowe, w celu dostarczania surowców przemysłowych (towarowe produkty)

 

Zboża (alimentacyjne)

* wypiek pieczywa, sporządzanie potrwa mącznych, wyrób kasz, pasze dla zwierząt

              * W krajach gospodarczo rozwiniętych większa część zbóż jest przeznaczana na pasze, a w krajach rozwijających się do 75 procent jest spożywane przez ludzi

 

Pszenica

Gatunki: samopsza, płaskurka, orkisz.

Istotna role mają tylko dwa gatunki:

Pszenica zwyczajna – klimat wilgotny, lepsza do ciast i wyrobów cukierniczych, uprawiana w póln-zach Europie (Francja, Niemcy, Wlk. Brytania)

Pszenica twarda – klimat kontynentalny, suchy; ma więcej białka, lepsza do wypieku chleba, wyrobu makaronów, uprawiana w Afryce Płn. i Azji Zach.

 

* Uprawiana w krajach o klimatach umiarkowanych, ciepłych chłodniejszych, suchych; nie uprawiana jedynie w klimacie wilgotnym oraz wysokogórskim

*               Jest rośliną wymagającą( odpowiednia gleba oraz sposób uprawy)

*               Dobrze rośnie na żyznych glebach, pylastych, gliniastych, czarnoziemy,lessy

*               Światowe zbiory ok. 550 mln ton;

 

Największy producent w Europie: Francja, Niemcy, Wlk. Brytania, Rosja Belgia i Holandia.

Największy producent na świecie: Argentyna, Urugwaj, Brazylia, Chile, Meksyk, RPA, USA.

Europa + Azja- produkcja 55 % pszenicy świata

Żyto

Używane do wypieku chleba, tańszy niż pszenica.

Mało wymagające w stosunku do gleb( lekkie i zakwaszone,piaszczyste) i klimatu, w miarę odporne na mrozy i suszę. (gleby bielicowe); odporne na susze

Główne uprawy w Europie Środkowo-Wschodniej; ogólnie daży się do ograniczenia areału tego zboża- niska produktywność, kiepskie walory dietetyczne

Światowe zbiory 25 mln ton – nie jest przedmiotem handlu zagranicznego

 

W Europie uprawy w: Belgii, Holandii, Niemczech, Czechach, Polsce, Słowacji, Białorusi, Ukrainie i Rosji.

Najwięksi producenci: polska, Niemcy, Rosja.

Poza Europa najwięcej żyta uprawiane jest w: Chinach, Turcji, i na pasze w Argentynie, USA, Kanadzie.

 

Polska do niedawna była jedynym krajem w którym zbierano więcej żyta niż pszenicy.

Pszenżyto

To zboże powstałe z zapylenia pszenicy pyłkiem żyta. Są dwie formy; pierwotna i wtórna. Uprawiane jest w Polsce.

 

 

Jęczmień zwyczajny

Pierwotnie służył do wyrobu placków, kasz, zup. Dziś jako roślina pastewna i przeważnie w browarnictwie, do tuczu zwierząt (trzody chlewnej), pasza dla koni i mułów.

Jęczmień jary – krótki okres wegetacyjny, znosi łatwo chłody

Jęczmień ozimy – niezbyt odporny na mrozy, lepiej znosi gorąco i susze

Jęczmień browarny w optymalnych warunkach.

Gleby żyzne.

Największy producent w Europie: Rosja, Francja, Wlk. Brytania, Niemcy, Dania.

W krajach śródziemnomorskich: Hiszpania, Maroko, Syria, Irak, Iran.

Inne kraje: Chiny, USA, Argentyna, Australia.

 

Owies zwyczajny średnie wymagania glebowe/ klimatyczne

Krótki okres wegetacji, klimat chłodny i wilgotny, znosi duże opady, gleby bielicowe.

Uprawiany prawie wyłącznie w Europie i Ameryce Półn.

Służył do wyrobu placków, kasz i alkoholu (whisky), roślina pastewna dla koni.

Uprawy w: Wlk. Brytania, Francja, Niemcy, Skandynawia, Czechy, Słowacja, Polska, Białoruś, Ukraina, Rosja, USA, Kanada, Argentyna, Australia, Nowa Zelandia.

Największy producent: Rosja.

 

Proso

To różne uprawy trawy o drobnych ziarnach skupionych w wiechy lub kiście.

Duża rola w wyżywieniu w krajach słabo rozwiniętych. Klimat suchy, nie wymaga dobrych gleb.

Proso właściwe (proso zwyczajne) – Rosja, Indie, Chiny, Japonia.

Włośnice (ber – Chiny, Korea, Japonia, mohar – Węgry i sąsiedzi)

Paluszniki (palusznik krwawy – proso krwawe, afrykańskie – środ. Afryka, Indie, Chiny)

Chwastnice zbożowe (proso japońskie – pajza – Indie, Chiny, Korea)

Proso perłowe – odporne na susze, Płn. Afryka, połud. Europa, Indie, uprawiane na mąkę i kasze.

Trawa abisyńska – tef – Azja, Australia, połud. Afryka, Ameryka Połud.

 

Sorgo czyli proso olbrzymie

Wysokie trawy, wysokości kilku metrów.

Sorgo zwyczajne – Afryka, zach. Azja, Pakistan, Indie,

Jako rośliny pastewne: trawa sudańska, trawa Johnsona, sorgo zwięzłe.

Producenci: USA, Indie, Nigeria, Chiny, Meksyk, Sudan, Niger, Burkina Faso.

 

Gryka

Zaliczana do traw. Dwa gatunki: gryka zwyczajna, tatarka.

Krótki okres wegetacji, znosi chłód, nie wymaga żyznych gleb. Uprawa na kasze, mąkę, placki, jest tez roślina miododajną.

Uprawa: Rosja, Ukraina, Litwa, Łotwa, Białoruś.

 

 

Kukurydza

Długi okres wegetacji, zapotrzebowanie na wilgoć i ciepło, klimat wilgotny, gorący, umiarkowany. To roślina okopowa.

Służy jako pasza dla bydła, trzody i drobiu., przerabia się na krochmal, oleje, syropy i alkohol (whisky), jest też roślina przemysłową.

Największy producent: USA, Meksyk, Kolumbia, Brazylia, w Europie: Rumunia, Węgry, Jugosławia, Słowacja, Bułgaria, Włochy, Egipt, Chiny, RPA.

 

Ryż

Roślina jednoroczna.

Ryż suchy – uprawiany bez nawadniania, niewielkie plony daje.

Ryż mokry (padi) - roślina wodna, musi rosnąć w płytkiej wodzie, spożywa się go bezpośrednio, jest kleisty, używany do ciast, uprawiany w Chinach.

Przerabia się go na krochmal, ocet, alkohol.

Najwięksi producenci: Chiny, Indie, Bangladesz, Birma, Malezja, Indonezja (Jawa), Filipiny, Japonia, USA, w Europie: Włochy, Hiszpania, Grecja.

 

Rośliny strączkowe (zawierają więcej białka niż zboża)

 

Soczewica o zwisłych strączkach i płaskich ziarnach. Uprawa: Indie, Turcja, Pakistan, Etiopia, Kanada.

 

Ciecierzyca o krótkich strąkach, uprawa: Turcja, Hiszpania, Portugalia, Etiopia, Meksyk, Indie, Pakistan, Chiny.

 

Bób

Uprawa: Hiszpania, Afryka Półn., Maroko, Egipt, Etiopia, Meksyk, zach. Azja.

Jego odmianą jest bobik roślina pastewna

 

Fasola

Uprawa: Indie, Chiny, Brazylia, USA, Meksyk, Włochy, Portugalia, Hiszpania, Uganda, Rwanda, Burundi.

 

Groch

Chłodny, wilgotny klimat. Roślina polowa, warzywna i pastewna (na paszę lub nawóz zielony)

Uprawa: Francja, Ukraina, Rosja, Chiny.

Groszek zielony produkują: USA, Wlk. Brytania, Chiny, Indie, Rosja, Francja, Włochy.

 

Rośliny bulwiaste i korzeniowe

 

Pochrzyn (jams lub jam) – roślina pnąca o korzeniach z dużymi bulwami.

Klimat wilgotny, zwrotnikowy, uprawa: Azja, Afryka, Ameryki.

 

Kolokazja (taro) – duże bulwy, uprawiana w krajach międzyzwrotnikowych Azji, Afryki i Oceanii.

 

Bataty (pataty) – słodkie ziemniaki, o małych bulwach, przypominają ziemniaki, bogate w witaminy i sole mineral. Uprawa: Azja połud.-wsch., Chiny, Japonia, USA.

 

Maniok – zdrewniała łodyga, długi korzeń i bulwy z dużą ilością skrobi. Uprawa: strefa międzyzwrotnikowa – Nigeria, Brazylia, Dem. Repub. Konga, Tajlandia, Indonezja, Indie. Korzeń manioku jest trujący i gorzki. Bulwy przerabiane na mączkę i tapiokę, skrobię i spirytus.

 

Ziemniak – mało wymagający pod względem glebowym, wymaga wilgoci, nie lubi dużych temp. Stosowany jako pożywienie, pasza dla zwierząt, na krochmal, syrop, spirytus.

Uprawa: Chiny, Rosja, Białoruś, Ukraina, Polska, Indie, Japonia, USA, Brazylia, Argentyna, Peru.

 

Warzywa

Warzywa objętościowe: kapusta, buraki, marchew, korzeniowe.

Warzywa wartościowsze: pomidory, ogórki, kalarepa, brokuły, sałata, rzodkiewka, szpinak, szparagi, fasolka.

 

Warzywa korzeniowe: marchew, pietruszka

Warzywa bulwowe: seler, kalarepa, cebula, kapusta

Warzywa kwiatostanowe: kalafior, brokuł

Warzywa liściaste: sałata, rzeżucha, szczaw

Warzywa łodygowe: szparagi

Warzywa owocowe: pomidor, papryka

Warzywa dyniowate: ogórek, melon, dynia, arbuz

 

Cebula – Chiny, Indie, USA, Turcja, Japonia, Iran.

Kapusta – Chiny, Rosja, Indie, Korea Połud. Japonia, Polska.

Pomidor – Chiny, USA, Turcja, Włochy, Indie, Hiszpania, Brazylia, Grecja.

 

Owoce

Najbardziej znane – owoce twarde – jabłka, gruszki, owoce pestkowe: czereśnie, wiśnie, śliwki, brzoskwinie, morele. Stosowane do wyrobów soków, dżemów, kompotów, alkoholi.

Jabłonie – uprawa: Chiny, Turcja, Iran, Indie, Japonia, Francja, Włochy, Niemcy, Polska, USA, Rosja, Argentyna, Brazylia, Nowa Zelandia.

Grusze – Włochy, Francja, Niemcy, USA, Japonia

Czereśnie – Niemcy, Włochy, Francja

Wiśnie – używane na przetwory, uprawa w środ. i wsch. Europie i Azji Zach.

Śliwy – Chiny, USA, Iran, Włochy, Turcja

Morela – klimat ciepły, połud. Europa: Hiszpania, Włochy, Francja, Węgry, Turcja, Chiny, Japonia, USA

Brzoskwinia – Włochy, Francja, Hiszpania, Bułgaria, USA, Argentyna, Australia

Truskawki – USA, Polska, Hiszpania, Japonia, Korea Połud. Włochy.

Winorośl – kraje śródziemnomorskie, owoce świeże, suszone, na soki, alkohol. Nie wymaga dobrych gleb, klimat gorący. Uprawa: Francja, Włochy, Hiszpania, Portugalia, Grecja, Turcja, Tunezja., USA, RPA, Australia.

Owoce cytrusowe – pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, cytryny, uprawa: Azja, kraje międzyzwrotnikowe, Europa, Ameryka.

Pomarańcze – kwaśna i słodka, uprawa: Brazylia, USA, Hiszpania, Włochy, Izrael, Chiny, Indie, Iran, Pakistan, Japonia

Mandarynki – Chiny, Japonia, Indie, Włochy, Hiszpania, USA.

Grejpfruty – USA, Izrael, Kuba, Chiny, Argentyna, RPA,

Cytryny – Włochy, Hiszpania, Grecja, Turcja, USA, Argentyna, Indie, Japonia.

Limeta – Meksyk, USA

Palma daktylowa – uprawiana na krawędziach pustyń i oazach, uprawa: Iran, Irak, Egipt, Arabia Saudyjska, Pakistan, Algieria

Orzech włoski – Francja, Włochy, Jugosławia, Turcja, Bułgaria, Rumunia, USA

Ananas – Indie, Tajlandia, Indonezja, Australia, Afryka Półn. USA, Brazylia

Banany – 2 gatunki: pierwsze daje owoce mączyste, ze skrobią, spożywane po ugotowaniu lub mielone na mąkę, drugie daje owoce słodkie, spożywane na surowo. Klimat umiarkowany, uprawa: Indie, Brazylia, Tajlandia, Filipiny, srod. Afryka, Ameryka środ.

 

Używki i przyprawy

Herbata – napar z liści krzewu wysokości do 5m – herbata chińska, z liści drzewa – herbata indyjska. Klimat wilgotny, gorący, ciepły, słabe gleby.

Uprawa: Indie, Chiny, Kenia, Sri Lanka, Indonezja, Japonia, Gruzja.

 

Kawa – otrzymuje się z mielonych i palonych nasion krzewu lub drzewa kawowca. Kawa arabska 90%, liberyjska i robusta. Arabska powst. w strefie międzyzwrotnikowej, nie wymaga dużo światła, gleby: czerwonoziemy i poch. wulkanicznego. Uprawa: Brazylia, Kolumbia, Meksyk, Salwador, Gwatemala, Kostaryka, Ekwador, Wybrzeże Kości Słoniowej, Etiopia, Kenia, Madagaskar, Wietnam, Indonezja, Indie.

 

Kakao – otrzymuje się ze zmielonych nasion kakaowca właściwego. Klimat gorący, wilgotny, żyzne gleby. Kształt jagody podobny do ogórka, rośnie na gałęziach i pniach drzewa.

Czekolada do picia jest mieszanką sproszkowanych okruchów kakaowych i cukru, a czekolada jeszcze z dodatkiem masła kakaowego (używane w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym, cukierniczym). Uprawa: Wyb. Kości Słoniowej, Ghana, Nigeria, Kamerun, Brazylia, Ekwador, Indonezja.

 

Paulinia (gwarana) – pnącze stale zielone, krzaczaste, rośnie w wilgotnych lasach równikowych płn. Brazylii i Wenezueli, Amazonii i Paragwaju. Ma 3 razy więcej kofeiny niż kawa. Ze sproszkowanych nasion formuje się kulki z których przyrządza się napój – guarane.

 

Koka – środek pobudzający z liści krzewu lub drzewa (Peru, Boliwia). Z liści wyrabia się też narkotyk – kokainę (Ameryka, Afryka zach. Jawa). Koka i kola stosowane do wyrobu coca-coli (Afryka zach., Jamajka).

 

Konopie indyjskie – uprawa: Indie, Iran, Afganistan, Turcja, Syria, Afryka Płn., wyrabia się na związki odurzające (haszysz, marihuana).

 

Mak – wyrabia się substancje zawier. morfinę, kodeinę, stosowaną jako narkotyk, podobnie jak pochodne opium – morfina, heroina. Uprawa: Europa – dla nasion, Indie, Irak, Azja, Środ. – do celów technicznych, do wyrobu opium.

 

Tytoń szlachetny – zawiera trujący alkaloid – nikotynę, która najpierw pobudza a później hamuje prace systemu nerwowego. Klimat ciepły, umiarkowanie wilgotny. Uprawa: USA, Kanada, Meksyk, Brazylia, Rosja, Turcja, Bułgaria, Chiny, Indie, Zimbabwe.

 

Rośliny przyprawowe:

-          rośliny klimatów umiarkowanych – nasiona lub suszone owoce stosowane do wyrobu pieczywa, serów, zup, marynat, kiszonek, konserw, alkoholu, stosowane w lecznictwie, przem. perfumeryjnym. Są to: kminek, kmin, kolendra, anyżek, koper.

-          Rośliny strefy międzyzwrotnikowej – liście zwykle po wysuszeniu, są to: tymianek, majeranek, rozmaryn, mięta, wawrzyn.

Przyprawy zaostrzające smak:

Gorczyca – do wyrobu musztardy

Papryka – Ameryka, Węgry, Bułgaria, Jugosławia, Hiszpania, Włochy, Afryka Płn., Azja.

Przyprawy korzenne:

Pieprz – z owoców niedojrzałych, fermentowanych, suszonych, otrzymuje się pieprz czarny, z niedojrzałych, łagodniejszy – biały. Uprawa: Indie, Sri Lanka, Płw. Malajski, , Borneo, Nowa Gwinea, Afryka, Płd., Brazylia.

Ziele angielskie – to niedojrzała suszona jagoda korzenia lekarskiego, uprawa: Meksyk, Ameryka Płd., Jamajka.

Cynamon – otrzymuje się z kory młodych pędów kilku gatunków drzew cynamonowych. Cynamonowiec cejloński, chiński. Uprawa: Cejlon, Mauritius, Chiny, Płw. Indochiński.

Goździki (korzenny)– przyprawa do kompotów, ciast, likierów, w lecznictwie, przem., perfumeryjnym. Uprawa: wyspy Zanzibar, wsch. Afryka, Płw. Malajski, Madagaskar.

Gałka muszkatałowa – do ciast, jest nasieniem drzewa – muszkatałowca. Uprawa: Brazylia, Sri Lanka.

Wanilia – przyprawa do ciast, jest suszonym owocem. Uprawa: Madagaskar, Meksyk, wyspa Reunion, Komory.

Imbir – do ciast i wyrobu piwa imbirowego, uprawa: Chiny, Indie, zach. Afryka, Płw. Malajski, Jamajka, Brazylia.

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin