Tort weselny znali już starożytni Grecy i Rzymianie. Weselne słodkości były symbolem zaślubin, były także składane w ofierze starożytnym bogom. Obecnie, nawet gdy nie wyprawiamy hucznego wesela (jedynie poczęstunek dla najbliższych) tortu nie powinno zabraknąć. Jest on obowiązkowym punktem uroczystości i musi być pokrojony wspólnie przez nowożeńców.
Wielkość tortu
Zależy ona przede wszystkim od liczby obecnych gości. Należy również uwzględnić poprawiny, bowiem tego dnia i Rodzice i Nowo Zaślubieni są już rozluĄnieni, nie martwią się czy wszystko się powiedzie, więc i zjedzą więcej. W praktyce mnoży się zwykle 0.10kg przez liczbę gości, a następnie dodaje tzw. Zapas na dokładki. Na przykład do 60 osób 0.10 x 60 = 6kg + 2kg zapasu. Tort na stelażu może być nawet 7 piętrowy. Może mieć również dowolny kształt: okręgu, serca, sześciokąt. Tort prostokątny może mieć również kilka poziomów (bez stelaża), ale należy pamiętać, że porcje tortu spodniego nie wyglądają aż tak efektownie gdyż są bez dekoracji. Wielkość tortu w przypadku cukierni WoĄniak, praktycznie nie ma ograniczeń. 1 lipca 2005 r. przed Pomnikiem Czynu Polaków stanął ogromny 320- kilogramowy tort. To był prezent dla mieszkańców miasta z okazji 60-lecia polskiego Szczecina . Tort był w kształcie podkowy szerokiej na metr i wysokiej na 8 cm. Nad największym w historii miasta tortem pracowało przez 3 dni 7 cukierników. Tort został podzielony na 4 tysiące porcji. Z krojeniem giganta zmagało się 32 osoby przez 1,5 h.
Smak tortu
Każde piętro może mieć inny smak, można przygotować także tort jednosmakowy. Mamy dla Państwa możliwość wyboru spośród 22 smaków. Szczególnie popularne to: tiramisu, królewski(czekoladowy z alkoholem), truskawkowy, wiśniowy, brzoskwiniowy, jogurtowy z ananasami, kremowy z orzechami i węgierski z owocami z nalewki alkoholowej.
Dekoracja
W każdym naszym sklepie klient może obejrzeć zdjęcia z dotychczas wykonywanych wzorów tortów. Zgodnie z życzeniami możemy je modyfikować. Sposobów dekoracji jest bardzo wiele. Tort bogato przystrojony owocami, czekoladkami, cukrowymi kwiatami ... Warstwa wierzchnia tortu może być odmiennego koloru aniżeli środek (biel, bordo, błękit itd.) może np. nawiązywać do kolorów wystroju sali lub wiązanki panny Młodej. Obecnie bardzo modne stało się ozdabianie weselnego tortu świeżymi kwiatami. Daje to wspaniale efekty. Takie same kwiaty w wiązance, na stole i na słodkim torcie. Powoli zmienia się również moda na uwieńczenie tego wyjątkowego cukierniczego dzieła. Coraz rzadziej jest to figurka Pary Młodej, zastępują ja cukrowe kompozycje np. obrączek.
Fototorty
Bardzo popularne nie tylko przy okazji przyjęć weselnych, ale również innych uroczystości np. zaręczyn. Zdjęcie widoczne na torcie jest w całości jadalne. Wykonujemy je używając barwników spożywczych nadrukowywanych na opłatku. Zdjęcie może być zarówno kolorowe jak i czarno-białe.
Inne słodkości
Są na przyjęciu weselnym niezbędne. Oferujemy je Państwu w bardzo szerokiej gamie. Przygotowywane są zgodnie z tradycyjnymi polskimi recepturami: ciasta piaskowe z owocami, ciasta jogurtowe, makowce, serniki, jabłecznik, keks, czekoladowe ciasta z bakaliami, oraz mnóstwo ciast deserowych.
Chleby weselne
Na powitanie Pary Młodej wypiekamy specjalnie zdobione chleby z gołąbkami i miejscem na sól. Dla naszych klientów wypiekamy pieczywo na tradycyjnym zakwasie staropolskie, razowe, pszenne, wzbogacane 7 gatunkami ziaren zbóż.
antonio30