wędzarnia -opis,wędzenie.pdf

(32 KB) Pobierz
32746378 UNPDF
Portal Muskie.Pl
Budowa wêdzarni ogrodowej
Autor: Jacek Jó¼wiak
Niestety, nie da siê wêdziæ w mieszkaniu w bloku. Wszyscy jednak posiadacze działek mog± sobie takie
wêdzarnie wybudowaæ. Bo przedsiêwziêcie niemal to i¶cie budowlane. Wêdzarnia ogrodowa do wêdzenia
na zimno...
Smak wêdzonej ryby. I to nie takiej wêdzonej na szybko - kiedy jej miêso poddawane jest jednocze¶nie
pieczeniu. Ryba wêdzona na zimno, w powierzu zaledwie ciepłym, ryba konserwowana samym dymem.
To po¿ywienie, które przechowywaæ mo¿na bardzo długo. Na dodatek o niepowtarzalnym fantastycznym
smaku.
Najdro¿sze, niemal przezroczyste płaty łososia, tak¿e przezroczysta polêdwiczka wieprzowa, to efekt
kilkudniowego wêdzenia na zimno. Kilkudniowego, poniewa¿ proces ten odbywa siê w wystudzonym
dymie drzew li¶ciastych (poza drzewami owocowymi, które do szlachetnego wêdzenia s± rewelacyjne,
korzysta siê z drewna bukowego, grabowego i olchowego).
Ka¿da górka w ogrodzie (mo¿na j± te¿ usypaæ tak± specjalnie w tym celu) mo¿e zaminiæ siê we
wspaniał± wêdzarniê do wêdzenia najlepszego na ¶wiecie, czyli w zimnym dymie. Wystarczy osadziæ w
zboczu pagórka uko¶nie przebiegaj±cy kanał dymny z ceramicznej rury o ¶rednicy ok. 20 cm. Mo¿e byæ
to tak¿e ¿elazna rura piecykowa, ale po dwóch, trzech sezonach szlag j± trafi i "instalacjê" trzeba bêdzie
wykonywaæ od pocz±tku.
U wlotu przewodu dymnego da siê wybudowaæ obmurowane palenisko - nawet dwupoziomowe z
piekarnikim i drzwiczkami. U wylotu za¶ umieszcza siê albo standardow± beczkê, albo buduje prawdziwe
murowane dzieło sztuki, które mo¿e byæ jednocze¶nie grillem, piecem na powietrzu czy nawet suszark±
do grzybów. Wówczas, rzecz jasna nale¿y zaprojektowaæ i wybudowaæ z boku prawdziw± komorê
wêdzarnicz±.
Cała jednak istota i tajemnica przedstawianej wêdzarni polega na tym, aby przewód dymny miał co
najmniej 5-7 m. Po to aby dym mógł siê ostudziæ. Nawet zwyczajne ¶ledzie wêdzone w ten sposób maja
smak łososia.
A samo wêdzenie? Podstaw± szybkiej zalewy wêdzarniczej jest ogromna ilo¶æ soli dodanej do zalewy.
Nawet szklana na litr wody, czyli niemal roztwór nasycony, w którym sól po prostu przestaje siê
rozpuszczaæ.
Tak wiêc, przygotowuje siê tak± nasycon± solankê, dodaje do niej ugniecionych ziaren jałowca i
potłuczonej gałki muszkatołowej, kminku, kilka plastrów cebuli, li¶æ chrzanu oraz kilkana¶cie całych
ziarenek ziela angielskiego. Pozwala siê tak przygotowanej bajcy przegry¼æ przez 12 godzin, a nastêpnie
na 4-5 godzin pakuje siê do tego rybê. Pozostawienie na 12 lub nawet na 18 godzin w czym¶ takim,
słu¿y do przygotowania do wêdzenia rybek zak±skowych - tak słonych, ¿e filety anchois wydaj± siê w
sam raz, ale i tak pysznych, ¿e zagryzaæ mo¿na nimi płon±cy spirytus.
Niektórzy do bajcy dodaj± jeszcze odrobinê octu lub soku z cytryny.
Uwaga generalna - wêdzenie rozpoczyna siê bezdymnie - tak aby rybê kompletnie obsuszyæ w ciepłym
powiewie. Dopiero, gdy skóra stwardnieje, dodaje siê drewno dymi±ce. Rybê mo¿na tak¿e wysuszyæ
wstêpnie na wietrze, ale mog± j± obsraæ muchy, wiêc chyba lepiej obsuszanie zacz±æ w wêdzarni.
Innym sposobem, jest natarcie ryby bardzo obficie sol± kamienn± - nie warzon±, broñ bo¿e i
pozostawienie jej na kilka godzin w cieniu.
Podczas wêdzenia mo¿na do paleniska - pod koniec wêdzenia podsypaæ nieco ziaren jałowca. Niezbyt
wiele, aby ryba nie nabrała terpentynowego smaczku. W ¿adnym wypadku nie wolno u¿ywaæ drewna z
drzew iglastych, ani sosnowych czy ¶wierkowych gał±zek. Cała praca na nic.
Poza wymienionymi poprzednio gatunkami drewna, mo¿na wêdziæ w dêbinie, drewnie brzozowym i
http://muskie.home.pl
Kreator PDF
Utworzono 18 October, 2008, 07:11
32746378.001.png
 
Portal Muskie.Pl
akacjowym.
http://muskie.home.pl
Kreator PDF
Utworzono 18 October, 2008, 07:11
32746378.002.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin