PRZEPIS NA PIERNICZKI Z AMONIAKIEM.doc

(22 KB) Pobierz
PRZEPIS NA PIERNICZKI Z AMONIAKIEM

PRZEPIS NA PIERNICZKI Z AMONIAKIEM

Smakowite, miękkie i łatwe w przygotowaniu pierniczki, które można upiec miesiąc lub dzień przed Świętami, a na pewno będą pyszne :-)

·         Składniki:

·         75 dkg mąki

·         3 jaja

·         ½ kg cukru

·         25 dkg miodu (może być też sztuczny)

·         ½ kostki masła lub ½ szkl oleju

·         ½ łyżeczki proszku do pieczenia

·         1½ łyżeczki amoniaku

·         3-4 łyżki ciepłego mleka

·         1 przyprawa do piernika

·         3 łyżki kakao

·         (ew. skórka pomarańczowa lub cytrynowa, mielone orzechy)

(zamiast proszku i amoniaku można dać tylko 2 łyżeczki samego proszku do pieczenia, ale amoniak daje lepszy efekt pulchności pierniczków)

Miód roztopić z cukrem, zostawić do ostygnięcia, dodać do mąki, jaj i reszty składników, na końcu amoniak rozpuszczony w mleku. Rozwałkować ciasto na ok. 0,5 - 1 cm, (im cieńsze pierniczki, tym twardsze po upieczeniu), piec ok. 15-20 min. w temperaturze 190-200° C.

Zamiast amoniaku można dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Pierniczki można przechowywać nawet do 2 miesięcy, zamknięte szczelnie w pudełku są miękkie, polukrowane i ozdobione nadają się też świetnie na stroiki i choinki.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin