Składniki
biszkopt:
•
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
masa:
1,5 kostki masła
1 szklanka cukru pudru
1 kg bananów
1 galaretka wiśniowa lub truskawkowa
1 galaretka bananowa lub cytrynowa
1 lub 2 galaretki morelowe lub pomarańczowe
Etapy przygotowania
1.
Upiec biszkopt w temperaturze 180 stopni C.
2.
Galaretkę bananową i wiśniową rozpuszczamy każdą osobno w 1 szklane wrzącej wody.
3.
Masło ucieramy mikserem na pulchną masę, dodajemy cukier i żółtka.
4.
Jednego banana zostawiamy do dekoracji, pozostałe należy pokroić i dodać do masy – utrzeć do gładkości.
5.
Tężejącą galaretkę bananową wlewamy do masy – dokładnie ubijamy mikserem.
6.
Trzy białka ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy 3 łyżki cukru, tężejąca galaretkę wiśniową. Dokładnie wymieszać.
7.
Masę bananową wykładamy na biszkopt. Gdy masa zastygnie wykładamy masę z białek. Układamy banana pokrojonego w plasterki i zalewamy galaretkę. Najlepiej robić w dużej tortownicy.
Tort Truskawkowy
Składniki:
· BISZKOPT
· 1,5 szklanki mąki
· 1,5 szklanki cukru pudru
· 8 jajek
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
·
· KREM
· 1/2 litra mleka
· 2 łyżki mąki
· 2 łyżki budyniu śmietankowego
· 2/3 szklanki cukru pudru
· 1 masło extra
· truskawki
· 3 galaretki truskawkowe
Przepis na biszkopt:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać ubitą pianę. Następnie po trochu dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Przepis na krem:
Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować krem. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i po trochu dodawać do kremu. Krem utrzeć na puszystą masę.
Przekładanie:
Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem, ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką truskawkową. Uwaga! 3 galaretki truskawkowe na 1 litr wody.
Składniki:4 łyżki wody,40 dag masła,2 czubate szklanki cukru,3 szklanki mąki,4 łyżeczki proszku do pieczenia,6 jajek,6 łyżki śmietany 18% lub 22%,2 cytryna,4 łyżeczki kakao. Wodę, masło i cukier wymieszać w rondelku i gotować do momentu rozpuszczenia cukru. Po przestudzeniu dodać resztę składników: mąkę, proszek do pieczenia, jajka, śmietanę i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać. Połowę płynnego ciasta przelać do brytfanki, a do pozostałej części ciasta dodać kakao.Wymieszać masę z kakao i przelać do brytfanki. Dwa kolory ciasta ułożą się w fantazyjny kształt.Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Z takiej porcji wychodzą dwie keksówki. Ciasto robi się szybki i jest bardzo smaczne. Z powodzeniem może udawać wielkanocną babkę. Polecam.
Sernik czarno-biały-3 szklanki mąki-1 palma-1 szklanka cukru-3 łyżki kakao-3 żółtka-1 łyżeczka proszku do PIECZENIAUtrzeć palmę z cukrem, dodać żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać kakao, wyrobić ciasto, podzielić na 2 części i włożyć na chwilkę do lodówki(nie koniecznie)MASA;-4 serki homogenizowane waniliowe-3 żółtka-1 1/2 szklanki cukru-3/4 kostki palmy-1 budyń śmietankowy-piana z 6 białekUtrzeć palmę z cukrem, dodać żółtka, serki i budyń .Ubić pianę z białek i połączyć z masą. Jedną część ciasta rozłożyć na blaszce, wlać na to masę serową i na masę pokruszyć drugą część ciasta. Piec około 50 min. w 190 stopniach.
5jajek 1szklanka cukru 2margaryny 3łyżki kakao 4paczki herbatnków orzechy, wafle, rum lub arak Białka ubic na sztywną pianę, dodać żółtka i cukier. Postawić nad parą i ubić aż zgęstnieje. wkroić 2 margaryny i trzepać na parze, dodać kakao. Orzechy zgnieść i wymieszać. Jedną połowę ciastek pokruszyć na drobne kawałki, a drugą na większe. Blache wyłozyć waflem, na nie wyłożyć masę i nakryć drugim waflem.
- 1 PACZKA WAFLI TORTOWYCH- 0,5 SZKLANKI MLEKA- KOSTKA MARGARYNY- 1,5 SZKLANKI CUKRU- 2 SZKLANKI MLEKA W PROSZKU- 1 CUKIER WANILIOWY- KILKA KROPLI OLEJKU RUMOWEGO- 2 ŁYŻKI KAKAODWA RÓWNE WAFLE ODŁOŻYĆ, RESZTĘ POŁAMAĆ NA DROBNE KAWAŁKI. w PODGRZANYM MLEKU ROZPUŚCIĆ CUKIER I MARGARYNĘ. DO PRZESTUDZONEGO MLEKA Z CUKREM I TŁUSZCZEM DODAĆ MLEKO W PROSZKU DOKŁADNIE MIESZAJĄC ABY NIE POWSTAŁY GRUDKI. WSYPAĆ KAKAO, CUKIER WANILIOWY I AROMAT RUMOWY. DO TAKIEJ MASY MOŻNA DODAĆ BAKALIE. WSYPAĆ POKRUSZONE WAFLE I WYMIESZAĆ MASĘ. NA JEDNYM WAFLU ROZŁOŻYĆ RÓWNOMIERNIE MASĘ I PRZYKRYĆ DRUGIM WAFLEM. OBCIĄŻYĆ DESECZKĄ I WSTAWIĆ DO LODÓWKI NA KILKA GODZIN. POTEM KROIĆ NA KWADRATY. SMACZNEGO
1 galaretka truskawkowa, Przyrządzić wg przepisu podanego na opakowaniu. Jak zastygnie pokroić ją w paski. 2 kwadratowe wafle (najlepsze są te o grubej kratce), 3 opakow. herbatników, 1/2 szkl. cukru, 1 szkl. mleka, 2 łyżki kakao, Herbatniki zmielić. Mleko zagotować z cukrem i kakaem. Gdy masa zacznie się gotować wsypać pokruszone herbatniki i dokładnie wymieszać. jeszcze ciepłą masą smarować wafle. 1/2 kostki masła, 1/2 szkl. cukru pudru, 5 dag zmielonych orzechów, 5 łyżek mleka, Mleko zagotować a następnie dodać orzechy. Przestudzić. Masło utrzeć z cukrem. Nadal ubijając dodać mleko z orzechami. Na wafel posmarowany masą kakową wyłożyć masę orzechową. Na brzegu wafla ułożyć galaretkę. Następnie zwinąć wafel jak roladkę. Schłodzić w lodówce.
2 galaretki cytrynowe i 3 łyżki żelatyny (rozpuszczone w 2 szklankach gorącej wody i ostudzone) 3 śnieżki 1 i 1/2 szklanki mleka Polewa: 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru pudru 1/2 kostki margaryny 2 łyżki kakao 2 łyżki żelatyny Sposób wykonania: Składniki polewy zagotować (na wolnym ogniu). Gotować do zupełnego rozpuszczenia się produktów (masa błyszczy, jest bez grudek).3/4 szklanki polewy wylać na blachę wyłożoną pergaminem. Pozostała polewa na wierzch. 3 śnieżki i zimne mleko ubić. Dodać wystudzoną galeretkę, dobrze wymieszać.Wyłożyć na blachę.Wyrównać.Polać resztą polewy. Można to zrobić z dodatkiem dwóch rożnokolorowych galaretek.Wtedy masę trzeba podzielić na dwie części. Znika bardzo szybko
Cielaczek
Ciasto:2 jajka1 szk. mleka1 szk.cukru2 szk.mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody2 łyżki kakao3/4 szk.olejuWszystkie składniki w podanej powyżej kolejności zmiksować, ciasto (jest raczej rzadkie) wylać na blachę. Masa serowa:50-60 dag twarogu (powinien być bardziej mokry niż suchy)3 jajka1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szk. cukruWg uznania można dodać rodzynkiDo zmielonego twarogu (osobiście przepuszczam go dwa razy przez praskę do zmieniaków-jest to szybszy sposób) dodać pozostałe składniki i wymieszać, masa powinna być raczej rzadka, tak żeby się lała z łyżki, w zależności od wilgotności twarogu, jak jest za bardzo suchy dodaje jeszcze jedno jajko lub trochę mleka.Tak przygotowaną masę łyżką w postaci kleksów wykładać na ciasto.Całość piec z temp.180 stopni przez około 50 minut.Po upieczeniu ciasto można zygzakami polać np.gotową czekoladą, wg uznania.I jeszcze jedna uwaga: w przepisie podaje w cieście i masie serowej po 1 szk.cukru, osobiście zmniejszam jego ilość do 3/4 szk., wydaje mi się wtedy w sam raz słodkie, ale to kwestia gustu.
· 50 dag mąki
· 35 dag masła
· 2 jajka
· 25 dag cukru pudru
· szczyptę soli
· lukier
· polewa
Przepis: Utrzeć masło, jajka i cukier. Dodać przesianą mąkę i sól. Zagnieść ciasto, włożyć do lodówki. Rozwałkować i foremkami wyciąć ciasteczka. Upiec na złoty kolor. Można polać lukrem lub polewą. ...
romek1909