Słynne czekoladowe ciasto Brownie w letniej odsłonie jest jeszcze pyszniejsze niż jego wersja klasyczna. Oto przepis na Brownies z owocami:
Składniki:
szklanka cukru
szklanka mąki
2/3 kostki masła
2 - 3 jaja
2 gorzkie czekolady
łyżeczka proszku do pieczenia
owoce sezonowe (maliny, jeżyny, truskawki lub jagody)
Przygotowanie:
Ubij jajka razem z cukrem, dodaj mąkę i proszek do pieczenia;
W rondlu rozpuść czekolady (na małym ogniu, żeby się nie przypaliły);
Ostudzoną masę czekoladową dodaj do masy z jajek, cukru i mąki;
Delikatnie mieszając, dodaj owoce;
Wyłóż masę na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blachę;
Piecz w 180 stopniach przez ok. 30 min (ciasto powinno być w środku wilgotne, przypominać zakalec);
Podawaj na ciepło, z kulką lodów lub bitą śmietaną przybraną owocami.
Wskazówka:
By dodać odrobinę pikanterii słodkim Brownies, owoce możesz skropić alkoholem, octem balsamicznym lub posypać papryką chilli. Połączenie słodyczy i intensywnego aromatu przypraw daje niesamowity efekt.
Ciepłe ciasto z soczystymi, gorącymi owocami w środku brzmi kusząco. Nie martwcie się kaloriami, każda z nas na pewno zasługuje na nagrodę w postaci pysznego deseru.
biter67