Letnie Brownies.doc

(41 KB) Pobierz

 

 

Słynne czekoladowe ciasto Brownie w letniej odsłonie jest jeszcze pyszniejsze niż jego wersja klasyczna. Oto przepis na Brownies z owocami:

 

 

 

Składniki:

szklanka cukru

szklanka mąki

2/3 kostki masła

2 - 3 jaja

2 gorzkie czekolady

łyżeczka proszku do pieczenia

owoce sezonowe (maliny, jeżyny, truskawki lub jagody)

 

 

Przygotowanie:

Ubij jajka razem z cukrem, dodaj mąkę i proszek do pieczenia;

W rondlu rozpuść czekolady (na małym ogniu, żeby się nie przypaliły);

Ostudzoną masę czekoladową dodaj do masy z jajek, cukru i mąki;

Delikatnie mieszając, dodaj owoce;

Wyłóż masę na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blachę;

Piecz w 180 stopniach przez ok. 30 min (ciasto powinno być w środku wilgotne, przypominać zakalec);

Podawaj na ciepło, z kulką lodów lub bitą śmietaną przybraną owocami.

 

 

Wskazówka:

By dodać odrobinę pikanterii słodkim Brownies, owoce możesz skropić alkoholem, octem balsamicznym lub posypać papryką chilli. Połączenie słodyczy i intensywnego aromatu przypraw daje niesamowity efekt.

 

 

 

Ciepłe ciasto z soczystymi, gorącymi owocami w środku brzmi kusząco. Nie martwcie się kaloriami, każda z nas na pewno zasługuje na nagrodę w postaci pysznego deseru.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin