Zad. 1 Spośród niżej podanych wybierz i podkreśl te odcinki układu pokarmowego, w których przebiegają procesy trawienne.
jama ustna, przełyk, żołądek, dwunastnica, jelito cienkie, jelito grube.
Zad. 2 Podpisz wszystkie zaznaczone cyframi struktury. (Liczby parzyste)
Zad 3 Wskaż miejsca gdzie przebiega proces trawienia i wypisz enzymy trawiące białka.
Zad. 4 Wskaż funkcje, które organizmie człowieka pełni wątroba. (4 funkcje)
Zad. 5 Podane poniżej pokarmy posegreguj ze względu na zawarte w nich składniki odżywcze białka (I) i węglowodany (II).
a. truskawki,
b. biaty ser,
c. ziemniaki
d. pepsi,
e. ryby,
f. czekolada,
g. kurczak,h.. chleb,
i. miód,
j. mięso wolowe
Zad. 6 Do jamy ustnej człowieka uchodzą trzy parzyste gruczoły ślinowe produkujące ok.1,5 l śliny na dobę. Ślina może być wydzielana na drodze odruchu bezwarunkowego lub warunkowego.
Podaj dwie funkcje śliny.
Zad. 7 Witaminy pełnia role regulująca. Połącz w pary, wpisując przy nazwie choroby odpowiednie symbole literowe witamin, których niedobór może być jej przyczyną:
witamina C - szkorbut
witamina D - kurza ślepota
witamina A - krzywica
witamina K - słaba krzepliwość
witamina B1; ….. - choroba beri-beri
witamina B12 …… - niedokrwistość
Zad 8 W tabeli zestawiono wyniki pewnego badania.
Czas po spożyciu pokarmu (w godz.)
Ilość soku trzustkowego (w ml) po spożyciu
mięsa
chleba
1
5,0
7,8
2
5,2
3
4,2
3,2
4
2,1
3,4
razem
16,5
19,6
Narysuj wykres ilustrujący zmiany w wydzielaniu soku trzustkowego w odstępach godzinnych po spożyciu mięsa i po spożyciu chleba.
Zad. 9 Zilustruj odpowiednim schematem działanie ośrodka sytości.
Zad. 1 W podanym wykazie podkreśl gruczoły trawienne: gardło, ślinianki, dwunastnica, wątroba, macica, żołądek, jelito grube, trzustka, odbytnica, jądra, migdały, przełyk.
Zad. 2 Podpisz wszystkie zaznaczone cyframi struktury. (Liczby nieparzyste)
Zad 3 Wskaż miejsca gdzie przebiega proces trawienia i wypisz enzymy trawiące cukry.
Zad. 4 Wskaż funkcje, które organizmie człowieka pełni trzustka. (4 funkcje)
Zad 5 Wśród poniższych stwierdzeń zaznacz dwa błędne i uzasadnij wybór każdego z nich.
a. Do enzymów glikolitycznych - katalizujących rozkład cukrów złożonych - zaliczamy amylazę, maltazę, laktazę i proteazę.
b. W jelicie grubym wyróżniamy kątnicę z wyrostkiem robaczkowym, okrężnicę i odbytnicę zakończoną odbytem.
c. Skurcze perystaltyczne to rytmiczne skurcze pasm mięśni poprzecznie prążkowanych, przesuwające zawartość przewodu pokarmowego.
d. W wątrobie nadwyżka glukozy jest przekształcana w glicerol i kwasy tłuszczowe.
e. Bakterie symbiotyczne występujące w jelicie grubym człowieka produkują witaminę K i witaminy z grupy B.
f. Sole żółciowe produkowane przez wątrobę emulgują tłuszcze, przez co zwiększają tempo ich trawienia.
Zad 6 W tabeli zestawiono wyniki pewnego badania.
witamina B12 …… ...
lady_vampire15