UKŁAD POKARMOWY13.doc

(101 KB) Pobierz
Substancje nieorganiczne – sole mineralne i woda

UKŁAD POKARMOWY

Substancje nieorganiczne – sole mineralne i woda

Podział pierwiastków ze względu na dzienne zapotrzebowanie – makroelementy i mikroelementy

 

 

Pierwiastek

Rola

Źródła

Makroelementy

Wapń

Składnik kości z zębów, funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego

Mleko i przetwory mleczne, warzywa liściaste

Potas i sód

Pobudliwość komórek nerwowych i mięśniowych, równowaga wodno-mineralna ustroju (sód)

Oba – różne pokarmy, sód – sól kuchenna

              Kfosfor              Fosfor

Składnik kości, ATP, DNA i RNA

Różne pokarmy

Siarka

Składnik aminokwasów, element wielu białek

Mięso, rośliny strączkowe, orzechy

Magnez

Wpływa na biosyntezę białek, składnik enzymów, funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego

Pokarmy roślinne, czekolada

Chlor

Równowaga wodno-mineralna

l kuchenna

Mikro

elementy

Żelazo

Składnik hemoglobiny, wpływa na transport tlenu, niedobór – anemia

Mięso, wątroba, żółtka jaj, orzechy i rośliny strączkowe

Jod

Składnik hormonów tarczycy, reguluje tempo metabolizmu, niedobór – powiększenie tarczycy – wole

Ryby, sól kuchenna (jodowana przemysłowo)

Fluor

Składnik zębów i kości, zębom nadaje odporność mechaniczną i odporność na próchnicę

Pasty do zębów

 

Witaminy

* związki organiczne niezbędne do przeprowadzania licznych procesów biochemicznych, których nasz organizm nie potrafi syntezować

* niektóre są niebiałkowymi składnikami ważnych enzymów komórkowych, naturalnymi przeciwutleniaczami lub np. wzmagają wchłanianie jonów w jelita

* witaminy dzielimy na – rozpuszczalne w tłuszczach i rozpuszczalne w wodzie

* Awitaminoza – niedobór witamin, Hiperwitaminoza – nadmiar witamin

 

 

Witamina

Rola

Źródła

Skutki niedoboru

Rozpuszczalne w tłuszczach

A

(retinol)

(2mg)

* współtworzenie rodopsyny (substancji niezbędnej do utrzymania pobudliwości komórek zmysłowych siatkówki oka)

* organizm człowieka produkuje witaminę A z karotenoidów

Wątroba, jaja, mleko, tran, masło, niektóre warzywa i owoce zawierające karotenoidy (marchew, pomidory)

- kurza ślepota

- łuszczenie się skóry

* Nadmiar

– zmiany zabarwienia skóry,

- wypadanie włosów

D

(kalcyferol)

(0,02mg)

* gospodarka wapniowa (wzmaga wchłanianie wapnia w jelitach) * niezbędna do normalnego wzrostu kośćca

Wątroba, jaja, mleko, tran, masło, drożdże,

- krzywica u dzieci

E

(tokoferol)

(20mg)

* hamowanie utleniania lipidów ustrojowych i witaminy A

Wątroba, jaja, orzechy, ryby, oleje roślinne, kiełki pszenicy

- osłabienie mięśni

- obniżenie płodności

K

(filochinon)

(20mg)

* ważna w krzepnięciu krwi (w komórkach wątroby niezbędna do wytwarzania protrombiny – białkowego czynnika uczestniczącego w krzepnięciu krwi)

Zapotrzebowanie pokrywane przez produkcję bakterii tzw. flory jelitowej

- wydłużanie czasu krzepnięcia krwi

- podatność na krwotoki

Rozpuszczalne w wodzie

B1

(tiamina)

(1,5mg)

* element enzymów utleniających węglowodany i aminokwasy

Wątroba, mięso, drożdże, nie oczyszczone ziarna zbóż

- choroba beri-beri (bóle rąk i nóg, drżenie i osłabienie mięśni, niewydolność układu krążenia)

B2

(ryboflawina)

(1,7mg)

* składnik koenzymu FAD enzymu utleniającego związki organiczne w komórkach

Wątroba, jaja, mleko, sery, mleko, niektóre warzywa

- zapalenie skóry i pękanie kącików ust

- obniżenie sprawności umysłowej

B6

(pirydoksyna)

2mg

* jej pochodna jest koenzymem enzymów przetwarzających aminokwasy

Wątroba, jaja, mięso, banany, warzywa, rośliny strączkowe

- rzadko stwierdzany

- stany zapalne skóry

- nadmierna pobudliwość

B11

( kwas foliowy)

(0,3-0,4mg)

* współtworzy niebiałkowy składnik enzymów niezbędnych w biosyntezie jednego z nukleotydów wchodzących w skład DNA

Drożdże, bakterie flory jelitowej, nie oczyszczone ziarna zbóż, jarzyny liściaste

- zakłócenie procesu krwiotwórczego (prowadzi do anemii)

- niedobór u kobiet w ciąży zwiększa ryzyko wad cewy nerwowej płodu

B12

(kobalamina)

(5mg)

* współtworzy niebiałkowy składnik enzymów przetwarzających zasady azotowe (wpływa bezpośrednio na syntezę kwasów nukleinowych)

Wątroba, jaja, bakterie flory jelitowej

- anemia złośliwa na skutek zahamowania produkcji krwinek czerwonych

- deficyty stwierdzane u wegetarian

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin