Świderki.doc

(125 KB) Pobierz
Świderki

Świderki

 

 

składniki

·         2 średnie bakłażany

·         1/2 szklanki oliwy z oliwek

·         1 ząbek czosnku 4 średnie pomidory

·         sól i pieprz

·         1 -2 łyżki posiekanej świeżej bazylii

·         2 łyżki tartego parmezanu

·         300 g makaronu świderki

·         świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

1.      Obieramy bakłażany i kroimy w drobną kostkę.

2.      Wlewamy połowę oliwy na patelnię, podgrzewamy, dodajemy czosnek i bakłażany.

3.      smażymy na wolnym ogniu do miękkości.

4.      W tym czasie obieramy pomidory, wybieramy pestki i kroimy miąższ w kostkę.

5.      Wlewamy resztę oliwy na patelnię i dodajemy pomidory.

6.      smażymy dalsze 5 min, dodajemy sól i bazylię.

7.      W tym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie, aż będzie al dente, odcedzamy.

8.      Wykładamy makaron na patelnię i dokładnie mieszamy.

9.      posypujemy pieprzem, parmezanem i ponownie mieszamy.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin