· 2 średnie bakłażany
· 1/2 szklanki oliwy z oliwek
· 1 ząbek czosnku 4 średnie pomidory
· sól i pieprz
· 1 -2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
· 2 łyżki tartego parmezanu
· 300 g makaronu świderki
· świeżo zmielony czarny pieprz
1. Obieramy bakłażany i kroimy w drobną kostkę.
2. Wlewamy połowę oliwy na patelnię, podgrzewamy, dodajemy czosnek i bakłażany.
3. smażymy na wolnym ogniu do miękkości.
4. W tym czasie obieramy pomidory, wybieramy pestki i kroimy miąższ w kostkę.
5. Wlewamy resztę oliwy na patelnię i dodajemy pomidory.
6. smażymy dalsze 5 min, dodajemy sól i bazylię.
7. W tym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie, aż będzie al dente, odcedzamy.
8. Wykładamy makaron na patelnię i dokładnie mieszamy.
9. posypujemy pieprzem, parmezanem i ponownie mieszamy.
barbarello